Jaz imam podoben problem in se mi nikamor več ne premakne. Lepo prosim za pomoč. Sem napisala res vse, kar se mi je zdelo pomembno, zato dolg post
Zhelva, hvala ti za tole izčrpno pojasnilo! Super, da ti je uspelo prebiti beden »weight loss plateau«

Ravno to je tudi pri meni problem. Mi je kar vrnilo motivacijo, zdaj ko sem ugotovila, da mora biti res problem ta upočasnjen metabolizem in tudi pokurim potem očitno manj...
Ko si napisala, da si povečevala kalorije tedensko – koliko pa?
Imam 23 let, visoka sem 173 cm, 58-59 kg, mešanica endomorfnega&mezomorfnega tipa (prevladujoči endomorfni, juhu), nagnjena k nabiranju maščobe na nogah in tudi na nadlahteh. Saj ni tako grozno kot se sliši, ampak mene moti.
Ravno te zadnje maščobe bi se rada še znebila, trebuh imam že izoblikovan (tam me itak najprej pobere).
Najbolj problematična so stegna in pa meča - meča imam že po naravi širša plus nabiranje maščobe na tistem delu, tako da ne vem koliko lahko to spremenim...? Vaje za meča sem opustila, ker na meni ne izpade ravno lepo...
Leto nazaj sem shujšala za skoraj 10kg v 2,5m (športanje 5x na teden-večinoma tek in tudi lažje uteži, zdrava prehrana, ampak res premalo kalorij).
Letos od februarja pa se trudim izgubiti še tiste zadnje kg (pri meni vidni na nogah) in izoblikovati telo - več poudarka dajem na trening s (težjimi) utežmi.
Tehtam se bolj redko in sem tudi pričakovala, da bodo kg šli počasi dol (do zdaj 1kg manj). Vidim sicer, da se mi je telo malo oblikovalo.... Ampak cm kljub temu ostajajo enaki in ta maščoba z nog in nadlahti ne gre
nikamor!
Trening:Kakšne 3 tedne nazaj sem spremenila trening in zdaj izgleda tako - aktivna sem 5 dni na teden:
3x na teden uteži (1x zgornji del telesa,1x spodnji del telesa, 1x kombiniram oboje)
2x na teden HIIT (oz. zadnje čase delam na tekaški stezi intervalni tek v klanec - 1min hoje+1min teka najprej pri 2% nagibu, nato 3% in vse do 12% - vzame mi recimo 25min potem pa še cardio (tek) 20min - a je to sploh ok?)
+ nedolgo nazaj sem dodala še cardio - 2x-3x na teden tečem ali po treningu z utežmi ali pa zjutraj po zajtrku. Tek na tešče ni zame, ker sem potem nekako izčrpana še cel dan.
Naj kaj spremenim?
Prehrana:Prenizek vnos?
Moj BMR je drugače 1390 kcal, TDEE pa 2033kcal.
Še do 3 tednov nazaj si nisem računala koliko kalorij zaužijem (če zdaj pogledam, je moglo biti samo okoli 1300).
Zdaj uporabljam aplikacijo Lifesum in imam naštimano na Low Carb &1633kcal... Očitno je še vedno premalo? Na koliko naj povečam, 1700+?
Še moj včerajšnji jedilnik – 1625kcal (vsak dan je podobno, razen na dneve z več OH 1x-2x na teden imam polnozrnate testenine/polnozrnati kruh/kvinojo/amarant/polnozrnati kuskus):
Zajtrk: ovseni kosmiči&prosena kaša v mleku s chia semeni in jagodami + 1x omega3 & 1x CLA --- 430kcal.
Malica 1: brazilski oreščki in banana --- 249 kcal
Kosilo: Piščančja prsa, pečene bučke, rdeča pesa, feta sir + 1x omega3 & 1xCLA --- 414 kcal.
Malica 2 (pred treningom): Posneta skuta&grški jogurt ali banana --- 66kcal
Po treningu: whey z mlekom ---82 kcal
Večerja: Maxx Dessert z mlekom in banano, pečeno jajce --- 384 kcal.
Prehranska dopolnila: whey, omega3 2x na dan in CLA 2x na dan, vitamin C.
Fat burnerji zame zaradi bolezni ščitnice ne pridejo v poštev (ta sicer ne bi smela biti problem pri izgubi teh kg, ker jemljem tablete in je stanje zdaj normalno.)
Upam, da mi boste lahko dali kakšen nasvet in hvala!