Odgovor Po jan 15, 2018 09:07

S kratkimi intervali hranjenja do boljšega zdravja

S kratkimi intervali hranjenja do boljšega zdravja

Grozeči epidemiji debelosti in sladkorne bolezni, ki sta povezani s sočasno rastjo drugih soobolevnosti, predvsem so tu srčno-žilne bolezni, sta več kot zaskrbljujoči. Srčno-žilne bolezni, ki izhajajo iz debelosti, ostajajo glavni razlog umrljivosti v ZDA pa tudi globalno.

Čeprav vemo, da je sodobna prehrana, ki je energijsko prebogata, precej velik krivec za presnovne motnje, ki vodijo k omenjenim boleznim, zadnje čase pogosto slišimo, da lahko k vsem tem kvarnim vplivom zelo »pripomorejo« tudi motnje v cirkadianih ciklih. Cirkadiani cikli so vsi procesi v telesu, ki potekajo v intervalu enega dne, kot na primer cikel spanja in budnosti, nihanja ravni raznih hormonov, krvnega tlaka, srčne frekvence itn.

Če pride do motenj v teh približno 100 procesih, ki so združeni v pojmu cirkadiani cikli, to lahko pomeni dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Eden od dejavnikov, ki lahko slabo vpliva na te cikle, je svetloba, ki je imamo danes več in dlje v noč, kot bi bilo naravno. Drugi dejavnik, za katerega kaže, da lahko na cirkadiane ritme vpliva bodisi ugodno ali škodljivo, je čas uživanja hrane.

http://www.lchflove.si/2017/07/03/s-kra ... a-zdravja/

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com