Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

 
FB skupina FB skupina 2
 
Danes je Sr dec 02, 2020 23:41

Ketoni – podobna vloga pri dolžini življenja kot omejevanje

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr apr 05, 2017 08:11

Ketoni – podobna vloga pri dolžini življenja kot omejevanje

Ketoni – podobna vloga pri dolžini življenja kot omejevanje vnosa energije?

Omejevanje vnosa energije kot metode za daljšanje življenja je že dolgo proučevan pojav, čeprav čisto jasne razlage mehanizma še nimamo.

Skupina znanstvenikov na čelu z legendarnim dr. Veechem razmišlja o tem, da bi učinke omejenega vnosa energije lahko posnemala tudi prehranska ketoza. Zakaj? Doslej vemo, da je daljše življenje posledica zmanjšanega sporočanja na relaciji inzulin – inzulinu podoben rastni faktor (insulin/insulin growth factor signaling – IIS). Posledično se v celične jedru poveča izražanje genov za antioksidativne encime (superoksidne dismutaze 2, katalaze, glutation peroksidaze in mnogih drugih). Ti encimi so izjemno učinkoviti pri zmanjševanju reaktivnih kisikovih spojin (prostih radikalov), ki so sicer za organizem uporabne, vendar lahko v primeru prekomerne količiine povzročajo obsežne poškodbe celičnih struktur (oksidativni stres). Zmanjšanje IIS, recimo, ugodno vpliva tudi na potek Alzheimerjeve bolezni.

Podoben učinek imajo tudi ketonska telesa, saj enako vplivajo na IIS, ne glede na vir ketonskih telesc: lahko iz endogene produkcije pri presnovi maščob ali prek dodajanja prehranskih ketonskih estrov. Ketonsko telesce d-beta-hidroksibutirat je naravni inhibitor histonske deacetilacije, kar podobno vpliva na izražanje genov antioksidativnih encimov.

Še več: presnova ketonskih telesc ojača antioksidativni odziv tako, da povzroči več negativnega oksidoredukcijskega potenciala v antioksidantnem sistemu NADP, ki je uničuje proste radikale.

Domnevajo, da bi dvig koncentracije ketonskih telesc enako učinkoval tudi pri ljudeh – kar bi morale pokazati bodoče raziskave. Možnost dovajanja energije mitohondrijem pri starostnikih, kjer je zaradi zavrte piruvatne dehidrogenaze zmanjšana možnost oksidacije metabolitov glukoze, je obetavna možnost za nove preventivne in kurativne pristope k staranju in boleznim, povezanim s staranjem.

Vir:
Veech, R. in drugi, 2017. Ketone bodies mimic the life span extending properties of caloric restriction. IUBMB Life.

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

FRAN

Senior Member

Vnosov: 730

Pridružen: Sr feb 08, 2012 22:54

Kraj: Štajerska

Odgovor Sr apr 05, 2017 08:41

Re: Ketoni – podobna vloga pri dolžini življenja kot omejeva

Slika
Slika
»Naj bo hrana vaše zdravilo. Naj bo zdravilo vaša hrana.« Hipokrat
Na ketogeni prehrani - striktni od 28.10.2013
Delni post ali Intermittent fasting

Vrni se na Splošno o prehrani

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


 
FB skupina FB skupina 2
 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.