Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

 
Warrior Solo Bar 35 g Metapure 2 kg 50% - forum
 
Danes je Po okt 14, 2019 17:41

Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Moderatorji: UrosS, Metka, Stasa, Grom

<< x

Dzezy

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 5271

Pridružen: Po sep 14, 2009 20:39

Odgovor Sr sep 19, 2012 11:30

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Ne namakam, če že, pustim največ 5min. Slika
Članki, nasveti, recepti in še kaj na: https://www.facebook.com/Zdraviinfit in na:
https://zdraviinfit.wordpress.com/
<< x

baller

Uporabniški avatar

ONLINE

Vnosov: 1438

Pridružen: To sep 25, 2007 20:46

Odgovor Sr sep 19, 2012 13:49

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

ne gre se za fermentacijo ampak za aktivacijo encimov ki razgradijo fitate kateri otežujejo absorbcijo mineralov. Samo količina fitaz v žitih je različna nekateri majo tako malo fitaze da se količina fitatov skor ne spremeni po namakanju. Je pa vseeno lažje prebavljivo če je namočeno
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63848

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr sep 19, 2012 13:56

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

no v osnovi imajo zita tudi druge slabosti
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

_Sunny_

Senior Member

Vnosov: 502

Pridružen: To jun 27, 2006 10:19

Odgovor Če sep 20, 2012 07:03

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske kisline (organske kisline, v katere je vezan fosfor). Fitinska kislina
se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo absorbcijo.
Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem
nekaj manj kot sedem ur v topli vodi, nevtraliziramo velik del fitinske kisline.

Oreški, semena, stročnice in rastline preživijo zato, ker se v njihovem ovoju skrivajo strupeni zaviralci
rasti, dokler pogoji narave niso usterzni za njihovo rast. Obrambni mehanizem narave vključuje
prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju in se seveda lahko odstranijo, če je dovolj
padavin in se kalitev lahko začne. Z namakanjem naših oreškov samo posnemamo naravo.

Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti
z namakanjem. Ti inhibitorji in strupene snovi so ACE, fitati (fitinska kislina), polifenoli (tanini) in
goitrogeni.

Zakaj namakati oreške, zrnje in semena?
1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline.
2. Za odpravo ali zmanjšanje taninain goitrogenov.
3. Za nevtralizacijo ACE.
4. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov.
5. Za povečanje količine vitaminov, predvsem B vitaminov.
6. Za razgradnjo glutena in lajšanje prebave.
7. Za lažjo absorpcijo proteinov.
8. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgubo kostne mase.
9. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo.
10. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje zdravstvenih pogojev.
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63848

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Pe sep 21, 2012 10:19

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Najbolj enostavni in zdravo a moje pojme je da vzames kot pretezen vir energije mascobe in kot vir oh izbiras druge ki jih clovek prenasa kot je treba.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

_Sunny_

Senior Member

Vnosov: 502

Pridružen: To jun 27, 2006 10:19

Odgovor Pe sep 21, 2012 19:48

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

del oreščkov ne spada pod optimum pri maščobah?
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11011

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor So sep 22, 2012 03:18

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

_Sunny_ je napisal/-a:del oreščkov ne spada pod optimum pri maščobah?


Ne, so večinoma vir O6, in večina jih je alergenih
<< x

Barbapapa

Uporabniški avatar

Mlečnozobec

Vnosov: 197

Pridružen: To avg 30, 2011 14:01

Odgovor So sep 22, 2012 08:29

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

lešniki, mandlji, orehi, makadamija, ... niso vir dobrih maščob? Kolikšen naj bi pa bil po tvojem optimalen oz. maksimalen vnos teh oreščkov na dan? Preveč ni dobro?
<< x

Dzezy

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 5271

Pridružen: Po sep 14, 2009 20:39

Odgovor So sep 22, 2012 09:48

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Najbolje bi bilo meso, mastne ribe, avokado, omega 3 (tu pač kapsule), rumenjak.
Oreščki pri mnogih povzročajo alergije, pa tudi težko je najti nedotaknjene (ali so praženi, ali pa soljeni).
Članki, nasveti, recepti in še kaj na: https://www.facebook.com/Zdraviinfit in na:
https://zdraviinfit.wordpress.com/
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63848

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor So sep 22, 2012 12:54

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Barbapapa je napisal/-a:lešniki, mandlji, orehi, makadamija, ... niso vir dobrih maščob? Kolikšen naj bi pa bil po tvojem optimalen oz. maksimalen vnos teh oreščkov na dan? Preveč ni dobro?


makadamije, lešniki kot pretežno omega 9 in ne toliko alergeni gredo skozi le nisi občutljiv
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

vinnie38

Mlečnozobec

Vnosov: 256

Pridružen: Sr dec 17, 2008 20:33

Odgovor Pe okt 05, 2012 09:43

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Grom je napisal/-a:Najbolj enostavni in zdravo a moje pojme je da vzames kot pretezen vir energije mascobe in kot vir oh izbiras druge ki jih clovek prenasa kot je treba.


Kateri OH so to in ali bi jih bilo smiselno uporabiti okrog treninga, zjutraj? Npr. sladki krompir,ovseni?
<< x

mcalex

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 2451

Pridružen: Če okt 24, 2002 10:13

Odgovor Pe okt 05, 2012 09:46

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Jaz osebno bi gledal v smeri sadja oz. vsega kar pobereš in ne rabiš posebej obdelovat.
Meni osebno izredno dobro funkcionirajo stročnice ( grah,leča,čičerika ) za dodaten vnos OH.
<< x

mcalex

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 2451

Pridružen: Če okt 24, 2002 10:13

Odgovor Pe okt 05, 2012 13:58

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Mislil sem mlet ... v glavnem ohranit osnovno strukturo.
Jaz jo namočim čez noč potem je hitro kuhana.
<< x

Lola27

Pleničar

Vnosov: 15

Pridružen: Če mar 02, 2017 19:06

Odgovor Če jun 29, 2017 18:26

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Wow, jaz pa že celo življenje jem oreščke direkt iz pakunge. Slika Danes sem jih prvič namakala, a tepka nisem pomislila na sušenje, ker imam polno glavo drugih stvari, in sem jih na koncu v sili dala v hladilnik. Ne razumem sistema s pečico, kjer jih sušiš po 16ur. Ful dolgo se mi zdi. A obstaja kakšna druga ok varianta, da jih posušiš? So moji oreščki v hladilniku zdaj za odpad ali kaj naj naredim?
<< x

Lola27

Pleničar

Vnosov: 15

Pridružen: Če mar 02, 2017 19:06

Odgovor Pe jun 30, 2017 08:52

Re: Namakanje žit, oreščkov,... (fermentacija)

Super, hvala za nasvet, bom naslednjič tako naredila! Danes sem jih zjutraj vzela iz hladilnika in so bili še rahlo vlažni, pa sem kar vse vrgla v ponev in jih malo popekla in malce solila. Naslednjič bomo pa drugače postopali Slika

Vrni se na Splošno o prehrani

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


 
Crush Bar FORUM Postani Fit
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.