Odgovor Pe dec 30, 2016 15:43

Kreatin je povsem varen dodatek za športnike

Kreatin je povsem varen dodatek za športnike
Kreatin je znan prehranski dodatek, ki dokazano izboljša telesno pripravljenost. Čeprav je kreatin naravno prisoten v telesu, ga predvsem športniki lahko uporabijo več. Učinki kreatina so trije: povečanje volumna mišičnih celic, kot zaloga energije in kot pospeševalec sinteze beljakovin.
V nedavno objavljenem preglednem članku je skupina nemških znanstvenikov pregledala literaturo o različnih oblikah kreatina, ki so na voljo. Upoštevali so študije, opravljene na ljudeh. Za najpogostejšo obliko – kreatin monohidrat – so ugotovili, da 3 g dnevnega vnosa ne predstavlja nobene nevarnosti (prebavne motnje, mišični krči ali povečanje telesne teže) za odrasle ljudi (raziskave niso vključevale nosečih in doječih žensk). Tudi večina ostalih oblik, ki se jih lahko dobi (kreatin piruvat, kreatin citrat, kreatin malat, kreatin taurinat, kreatin etil ester, kreatin piroglutamat in kreatin glukonat), je varna za uporabo. Pri kreatin taurinatu je treba paziti na potencialno preveliko količino tavrina (če ga uživamo s kakimi energijskimi pijačami), pri kreatin etil estru pa so opazili povečane ravni kreatinina v krvi.
Nekoliko več previdnosti kaže pri uporabi kreatin orotata, kreatin fosfata in magnezij kreatin kelat. Pri orotatu je premalo študij na ljudeh, na nekaterih živalih pa se kaže, da bi lahko imela orotična kislina kancerogen učinek. Kreatin fosfat je potencialno nevaren za ledvične bolnike, a tudi za zdravo populacijo ni soglasja, da je povsem varen. Magnezij kreatin kelat lahko privede do preseganja dnevne količine magnezija, kar lahko povzroči prebavne motnje, vendar tudi tu ni še povsem jasno, ali bi se to zares zgodilo.
Vir:
Andres, S. in drugi, 2016. Creatine and Creatine Forms Intended for Sports Nutrition. Molecular Nutrition & Food Research .
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com