Odgovor So mar 03, 2018 18:08

Hitro prenajedanje po ekstremni dieti

Verjetno so najpogostejše fotografije na socialnih omrežjih po končanih fitnes in bodybulidng tekmovanjih tiste, ki prikazujejo prenajedanja tekmovalcev in tekmovalk po več mesečnih dietah. To predvsem velja za mlade ter neizkušene. Ti v nekaj dneh pridobijo tudi 10 kg in več telesne teže. Tudi sam sem v mladosti ravnal podobno. Res pa je, da takrat spletnih medijev še ni bilo tako da pravega arhiva slik nimam in sem moral uporabiti fotografijo nekoga drugega :)
Nekaj podobnega pa lahko seveda zaledimo tudi pri drugih oziroma netekmovalcih, ki ekstremno dietirajo, ker seveda takega tempa na dolgi rok ne zdržijo.

Ima lahko tako prenajedanje poleg ekstremno hitrega povečanja telesne teže kak drug škodljiv učinek na telo? Je lahko tako prenajdeanje celo smrtno nevarno? Da.

Sam vem za nekaj primerov (tudi oseb, ki sem jih poznal), ki so končali v bolnišnici.

Razlog mojega pisanja pa je znastveni članek, ki je bil pred kratkim objavljen v reviji Medicine. Gre pravzaprav za študijo primera (case study), ki je vrsta znanstvenega članka, ki znastveno obravnava nek dogodek. V omenjenem članku, gre za obravnavo primera mladega tekmovalnega bodybuilderja, ki je zaradi prenajedanja po tekmovanju, začasno izgubil nadzor nad kontrolo svojih nog.

Kaj se v takih primerih lahko zgodi?

Ekstremno visok vnos OH in sladkorja po dieti posledično močno dvigne hormon inzulin ter tako poveča prenos kalija v mišične celice (tako skeletne, kot srčno). V krvi pride do pomankanja kalija oziroma hipokalimije. Veste, da sem veliko v stiku s fitneserji in fitneserkami in te se v primeru kakih težav pogosto obrnejo name in lahko rečem, da je blažja oblika tega pojava zelo pogosta. Ne samo v okviru tekmovanj temveč tudi med samo dieto, kadar oseba vključi večji obrok OH ali off obrok. Krči, običajno v nogah ali mečih znajo biti zelo boleči. Po tekmovanjih pa je ta pojav še bolj pogost še posebaj, če je bila oseba pred tem dehidrirana.
Skrajna oblika tega pojava pa je opisana v tej študiji primera, kjer je oseba zaradi povečanja intracelularnega kalija začasno izgubila nadzor nad spodnjim delom telesa. No, najbolj skrajna oblika pa je povečana koncetracija kalija v srčni mišici in odpoved te. Kar se je tudi že zgodilo.

Hitra po dietna prenajedanja pa lahko vodijo tudi do hitre razgradnje mišičnega tkiva oziroma rabdomiolíze. Posledično pride do hitrega sproščanje mioglobina iz mišic v kri. Ta se mora potem izločiti preko ledvic in lahko v velikih koncentracijah ogrozi delovanje oziroma povzroči celo odpoved ledvic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5708908/

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com