Odgovor To avg 01, 2017 19:00

Glukoza na tešče dober pokazatelj tega, kakšna dieta vam ust

Glukoza na tešče dober pokazatelj tega, kakšna dieta vam ustreza

Desetletja je prevladovalo prepričanje, da je za hujšanje ustrezen en sam pristop: jej manj, povečaj porabo z več telesne aktivnosti, izbiraj ustrezna živila. Zveni precej smotrno, a glede na epidemijo debelosti in sladkorne bolezni očitno ne deluje. Oziroma: deluje, le vsi se tega recepta ne morejo držati dolgo in obupajo.
Šele v zadnjih letih se tudi znanstveniki sprašujejo, če nismo s prepričanjem, da obstaja en način za vsakogar, nekoliko zgrešili. Čedalje več je dokazov, da bi moral način prehranjevanja ustrezati biološkemu ustroju posameznikov.
A kateri dejavnik oziroma kateri pokazatelj lahko služi za orientacijo? Kot sta že pred leti ugotovila dr. Jeff Volek in dr. Steve Phinney, je velik del ljudi izpostavljen nevarnostim razvoja presnovnih motenj, če uživajo ogljikove hidrate. Ocenila sta, da je takih ljudi približno 75 odstotkov. Ostali ogljikove hidrate prenašajo brez težav in jih tudi lahko normalno uživajo (Volek in Phinney, 2011).
Nedavno je bila objavljena zanimiva raziskava, v kateri so opravili primerjavo treh kliničnih študij o tem, kako se ljudje z različnimi motnjami v presnovi glukoze odzivajo na različne diete za vzdrževanje telesne teže. Izkazalo se je, da je zelo pomemben dejavnik glukoza na tešče: ljudje z normalnimi ravnmi glukoze (normoglikemija) lahko težo normalno vzdržujejo z običajno prehrano, bolj kot je presnova glukoze motena (v smislu prediabetesa ali celo že razvite sladkorne bolezni tipa 2), bolj je učinkovit pristop, pri katerem sta pomembni tako količina in kakovost zaužitih ogljikovih hidratov (Hjorth in sod., 2017).
Konec koncev bi se lahko vrnili k dobri, stari kmečki logiki: hraniti ljudi, ki imajo prediabetes ali celo sladkorno bolezen, z ogljikovimi hidrati nima čisto nobenega smisla, kajne?

HJORTH, M.F., RITZ, C., BLAAK, E.E. in sod., 2017. Pretreatment fasting plasma glucose and insulin modify dietary weight loss success: results from 3 randomized clinical trials. Am J Clin Nutr, letn., št.
VOLEK, J.S. in PHINNEY, S.D. 2011. The Art and Science of Low Carbohydrate Living. Miami: Beyond Obesity LLC.

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com