Odgovor Sr maj 10, 2017 17:06

Vpliv znižanja telesne teže na telesno sestavo in koncentrac

Vpliv znižanja telesne teže na telesno sestavo in koncentracijo hormonov pri fitnes tekmovalkah

V medijih se občasno pojavi rahlo moralizirajoča skrb glede posledic uporabe shujševalnih diet pri dekletih s sicer normalno telesno sestavo. Ker raziskav na to temo ni, sploh ne longitudinalnih, se je skupina finskih raziskovalcev odločila zapolniti vrzel.

V raziskavi je sodelovalo 50 deklet, starih povprečno 27 let, pri čemer se je skupina 27 deklet dejansko pripravljala na fitnes tekmovanje, ostale pa so bile kontrolna skupina, ki ni izgubljala teže. Prva skupina je dobila program, s katerim so želeli doseči energijski deficit, in sicer tako, da so jim zmanjšali količino ogljikovih hidratov na jedilniku in povečali količino aerobnega treninga. Količina beljakovin, maščob in treninga z utežmi je ostala ista.

Rezultati po štirih mesecih so bili v povprečju 12% znižanje telesne teže in med 35 in 50% znižanje obsega maščevja. Med samo dieto so opazili spremembe pri hormonih, in sicer znižano koncentracijo leptina, ščitničnega hormona T3, testosterona, estrogena in z njim povezane nepravilnosti v menstruacijskih ciklih.

Po treh do štirih mesecih normalizacije (jedilnik z redno količino ogljikovih hidratov in brez deficita, zmanjšana količina aerobne vadbe) so se vsi parametri, razen testosterona in T3 povrnili na normalo.

Avtorji domnevajo, da normalizacija teh dveh hormonov traja dlje – v tem času dekleta ne bi smela ponovno v energijski deficit. Samo delna normalizacija hormona T3 je pomenila tudi to, da sta nekoliko nižja od začetnega stanja ostala tudi srčni utrip in krvni tlak, oba parametra pa sta bila še vedno v rangu sprejemljivega.

Vir:
Hulmi, J. in drugi, 2017. The Effects of Intensive Weight Reduction on Body Composition and Serum Hormones in Female Fitness Competitors. Front. Physiol..

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com