Odgovor Sr apr 05, 2017 12:45

Irska, »najdebelejša« evropska država, potrebuje ketogeno di

Irska, »najdebelejša« evropska država, potrebuje ketogeno dieto

Tako kot večina zahodnih držav se tudi Irska ubada z grozečo epidemijo debelosti in vsemi posledicami, ki jih za zdravje ljudi in javnozdravstveno oskrbo ta pojav prinaša. Če bo šlo tako naprej, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija, bo do leta 2030 Irska »najdebelejša« evropska država s kar 47 odstotki čezmerno hranjene ali debele populacije. Irska javnozdravstvena agencija Health Service Executive (HSE) je zato pripravila program »A Healthy Weight for Ireland«, katerega cilj je, da bi vsak čezmerno hranjen in debel posameznik v enem letu izgubil 0,5 odstotka svoje teže in tako vse dotlej, dokler ne doseže idealne telesne teže.

In kako to doseči? Sodeč po napotkih HSE, se je treba debelosti lotiti na več načinov: več telesne vadbe, manj uživanja maščob, več ogljikovih hidratov, sadja in zelenjave in – če je potrebno, uvedba farmakološke podpore (orlistat).
Hm.

Kot je nekoč rekel slavni fizik Max Planck, znanstvena resnica ne prevlada s prepričevanjem nasprotnikov, pač pa se paradigma zamenja, ko pristaši neke misli umrejo in se pojavi nova generacija mislecev. Tako v uvodniku v marčevski številki Irskega medicinskega vestnika (Irish Medical Journal) študenta medicine John Tapper in Maggie Frere pišeta o tem, da prehrana, polna hidratov, ni pravi odgovor, saj je težko ne videti, da se je debelost razširila sočasno s promocijo prav take hrane. Namesto tega, pravita, je ketogena dieta primerna in naravna metoda za dolgoročen nadzor nad telesno težo. Njena prednost je v tem, da upošteva hormonalno regulacijo telesne teže. Ugodno vpliva na koncentracije grelina, inzulina in leptina ter holecistokinina in peptida YY (PYY): koncentracija grelina, ki spodbuja apetit, pade, koncentracija holecistokinina in peptida YY, ki apetit zavirata, pa naraste. Leptin se iz maščobnih celic izloča kot reakcija na povišano koncentracijo inzulina – čeprav leptin načeloma zavira apetit, pa kronično povišana koncentracija tega hormona postane kontraproduktivna: leptinski receptorji postanejo nanj neobčutljivi in ne glede na to, koliko leptina je v krvi, signal za sitost ne deluje več. Ketogena dieta dolgoročno pomaga odpraviti to neobčutljivost, zavre izločanje grelina in pospeši izločanje holecistokinina, s čimer učinkovito zavre apetit.

Vir:
Tepper, J. & Frere, M., 2017. The Ketogenic Diet: A Solution to Ireland’s Obesity Epidemic?. Irish Medical Journal, 110(3).


Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com