Stran 1 od 1

Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Ne maj 01, 2016 19:42
Napisal/-a hamsterr
Živjo!

2 meseca prakticiram low carb prehrano, ki se obrestuje, ampak počasi. To me sicer ne moti, predvsem zato ker je razmerje zaužitih maščob in beljakovin približno 50-50. OH-je sem brez problema vrgel iz jedilnika. Ne jem več kruha, krompirja, testenin, sladkorja ipd.
Zanima pa me, kaj bi bilo najbolje prakticirati glede na to, da mi jedilnik z 70% maščob ne ustreza. Razmerje 50-50 mi ustreza, kar predstavlja 90% jedilnika, 10% pa so OH. Je takšna prehrana na dolgi rok v redu? Ali bi mi svetovali drugačno prehrano? Cilj je izgubiti cca 15 kg oziroma obdržati prehrano, ki mi bo ustrezala in se kilogrami ne bodo vrnili. V poletnih mesecih sem precej aktiven (tenis, košarka, delo zunaj), medtem ko pozimi ne toliko.

V grobem je moj jedilnik sestavljen iz: - veliko mesa (predvsem perutnine), zelenjave (veliko zelene in zelnate solate, paprike, korenja, čebule), veliko jajc, sira (praktično vse vrste, največ poltrdih sirov, mocarele, zdenka sira in pa zadnje čase prakticiram različne francoske variante sira; brie, camembert ipd.), skuta (pasirana).
Za sladice pa kombiniram določeno sadje (jagode, borovnice), sladko stepeno smetano, naravno arašidovo maslo, oreščke, temno čokolado, kokosovo moko, mascarpone in pa občasno dodam proteinski dodatek, bodisi kazein ali kakšno drugo dopolnilo, npr. maxx dessert ali kaj podobnega.

Zanima me, če je prehrana sestavljena v glavnem iz teh živil primerna in na dolgi rok učinkovita? Ker meni ustreza, ampak kot pravim, zaužijem pa več beljakovin, kot jih naj bi na keto prehrani.

Hvala in lp

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Ne maj 01, 2016 20:16
Napisal/-a FRAN
Kar preračunano nanese okoli 200 do 250g beljakovin na dan...

To ne more biti LC prehrana v smislu njenih učinkov, ker ti bo telo delalo glukozo iz beljakovin...

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Po maj 02, 2016 06:56
Napisal/-a Grom
s tem ko zaužiješ več beljakovin je samo večja možnost da te odnese in zmanjšuješ efekt kor pravi Fran

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Po maj 02, 2016 08:12
Napisal/-a hamsterr
Vem, da zmanjšujem efekt, ja. Takšna prehrana mi najbolj ustreza in se mi ni problem tako prehranjevati na dolgi rok. Visoko maščobno prehrano pa lahko prakticiram nekaj časa, potem pa me mine, kar pa nočem, da se dogaja. Dejansko zaužijem veliko več maščob, kot sem jih pred dvema mesecema in pa precej manj hidratov.
Recimo za kosilo pojem 400-500g piščanca + veliko solate, to je nek tipičen obrok za kosilo, ki mi najbolj ustreza. Se pravi, veliko zaužitih beljakovin.
Da piščanca omejim na 300g in nato pojem visoko maščobno sladico, primer mascarpone + arašidovo maslo + nekaj jagod. Kalorično veliko kalorij, ampak obrok drži precej časa. To je že boljša varianta, ne?

Kakšen je v grobem učinek na telo, če iz prehrane odstraniš oziroma zelo omejiš hidrate?

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Po maj 02, 2016 09:01
Napisal/-a Grom
ima kar učinek.. tudi preveč beljakovin ima če gledaš iz stališča zdravja na dolgi rok dosti negativen učinek. veliko bolj lahk vpliva na inzulin in predvsem igf1 kot oh. in še posebaj če kombinairaš z omega 6 maščobami kot ti ni najbolje..
seveda spet odvisno kam strmiš s svojo prehrano..

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: Po maj 02, 2016 15:31
Napisal/-a hamsterr
Cilj je doseči in obdržati zdravo težo, ki je trenutno 15-20kg prevelika. Problem je, da mi skozi celo leto teža zaniha za 20kg ali več. V poletnem času mi teža pade na neko normalno stanje, ker sem veliko bolj aktiven. Jeseni in pozimi pa te kilograme dobim nazaj, ker je pač moja prehrana slaba.
To se mi dogaja že zadnjih 5 let.
Kakšno pa naj bi bilo najbolj primerno razmerje beljakovin in maščob?

Re: Izbira pravilne prehrane

OdgovorObjavljeno: To maj 03, 2016 07:14
Napisal/-a Grom
predlagam rubriko keto. če se želiš rešiti tega