Pe mar 03, 2017 11:52 Napisal/-a onina
podajam moje izkušnje glede ketogene: tokrat tečem že tretji krog, saj sem pri prejšnjih poizkusih imela neprijetno situacijo s srcem (močno razbijanje) in posledično je sledila panika. Potem pa še avtoimuna bolezen ščitnice, ki jo imam in dvomov je dovolj, da človek preneha, če ni čisto ziher, ali je ta način ok zanj. Ker pa sem bila sita stalnega hranjenja na 2-3 ure, skoz lačna, pa inzulin gor in dol, kljub temu, da bi lahko rekla, da sem jedla zdravo (ovseni kosmiči, ajdova moka, prosena kaša, jajca, zelenjava, meso, sadje, črna čokolada, nič ostalega junka - od tega me je odvrnila tudi možnost celiakije), sem se odločila ponovno poizkusiti keto. Težav s težo nimam (158 cm, 50 kg - pred 20 dnevi), vendar vseeno se maščoba nabira, saj nisem več tako fizično aktivna kot včasih. Kljub vseh poizkusom nisem uspela izgubiti niti kilograma, da o koncentraciji niti ne govorim.
20 dni nazaj sem zopet začela s keto, 4 obroki dnevo. Potreben je bil načrt prehrane, saj se nisem mogla zanašat na to, da mi telo samo pove, kdaj je sito. Torej 4 obroki po 15 g beljakovin in 25 g M (na dan 60 g B in 100 g M), zraven 50 g OH, kot sem zasledila na forumu. Počutje in kile se niso premaknile, edino odvajanje vode je bilo povečano, kot je bilo pričakovano. Potem dobim v roke knjigo Bemumast, kjer zasledim, da mi na mojo težo pripada le 20 g OH in, da je potrebno M povečat na 120 g, ter B spustit pod 50.
OK. Naredim načrt obrokov, ki jih razdelim na 3 obroke dnevno (ob 07.00, 12.00 in ob 17.00) po 15-18 g B in 40 g M. Toliko maščob mi zagotovi, da ne razmišljam o hrani in šele nekako po 5 urah me telo opozori, ko se pričnem malo tresti. Ja, glede tresenja...tudi kava mi povzroči, da se pričnem po ene 2 urah trest in postanem lačna...verjetno mi vpliva na inzulin, tako da sem jo črtala. No po 14 dneh opazim manj maščob na telesu in 1 kg manj. Aleluja! Sedaj mi teža lepo drži na 49 kg, glede energije pa težko rečem, da čutim kakšen višek le-te. Edina opazna razlika v tej smeri je guarana, ki jo uživam namesto kave (večja koncentracija, več energije). Problem mi dela menstruacija, ki bi jo morala dobiti en teden po uvedbi keto in je še vedno nisem dobila...čakam, čakam.
No, toliko o mojih izkušnji. Kar se tiče bitja srca, ga to rundo nisem posebno občutila, razen enkrat, pa sem spila glutamin in je bilo ok. Tudi sedaj občasno zvečer spijem glutamin, ko čutim, da mi ni ok. Enkrat na mesec si bom šla pregledati tudi ščitniške hormone in ostale potrebne parametre (moram še pogledat, kaj naj si pogledam).
Vadba: 1 x na teden intenzivni 45 trening (PAIN), ostalo standarno gospodinjstvo in družinska aktivnost.
Še primer obrokov:
1. 2 jajci, malo slanine, ajvar, paprika, kokosovo maslo, kravje maslo ali pa omleta iz 2 jajc in madljev, nadev: mascarpone/kisla smetana in par malin
2. skleda solate, 100 g mesa, avokado, olivno
3. 100 g mesa, pečena zelenjava (mi ne paše veliko), maslo ali pa maxxdesert, sladka smetana, košček črne čokolade
Upam, da me doleti še tista energija, ki jo nestrpno pričakujem in, ki je glavni razlog zakaj sem na keto. :)