Danes je So jan 16, 2021 18:07 |
Grom je napisal/-a:Q:zanima me pri katerih vajah oz. rangu bi bila najbolj smiselna uporabaposamezna od tehnik za povečanje intenzivnost. Kajti trening imamsestavljen tako, da zajamem vsa mišična vlaka od 4-15 ponovitev in vsevrste vaj (osnovne, kompleksne, izolacijske na kablih, napravah,utežeh...). Osnovne (benč, dl, počep) in bolj kompleksne (bent row,poševen benč, military press...) imam v rangu 4-8 pon, ostalo pa 8-15.Torej me zanima kje, pri katerih vajah oz. rangu je najbolj smiselnauporaba spodaj naštetih tehnik za povečanje intenzivnosti:
- Prisiljene ponovitve
- Padajoče serije
- Negativne ponovitve
- Rest pouse (tukaj pridejo predvsem bolj kompleksne vaje v poštev, imam prav?)
- Super serija
Ali mogoče kakšen specifičen nasvet, ki bi mi odgovoril na vprašanje? :)
PRISILJENE PONOVITVE - skoraj pri vseh vajah. skoraj nemogoče pri kakem mrtvem dvigu, izkoraku.. Seveda je potrebno biti pazljiv da ne pride do pretreniranosti. Prav tako pomeni to ponovitev na koncu serije ko ne moremo več. Dostikrat vidim v fitnesu kako partner nekomu pomaga že preden sam ne more več. To ni nič.
PADAJOČE SERIJE - katerekoli vaja. Uporabljaj bolj na koncu treninga. Oziroma na koncu vaje. Pri delu za maso ne rabiš.
NEGATIVNE PONOVITVE - če si sam potem pri vajah ki jih izvajaš z eno roko ali nogo. Npr. nožna ekstenzija, enoročni triceps izteg iza glave, hammer row enoročni.. Enostavno si pomagaš z eno roko ali nogo. Potem npr. na dipsih za prsa ali triceps si lahko pomagaš z nogami. Če imaš partnerja zelo uporabna tehnika. Seveda težko izvedljiva pri težkih vajah kot je počep in mrtvi dvig. Zelo hitro pride do pretreniranja zato naj bo uporaba zelo poredka. npr. vsak drug teden pri eni vaji za mišico.
REST PAUSE - uporabno tako pri kompleksnih kot pri izolacijskih vajah. Pri kompleksnih v prvih vajah treninga pri zadnji seriji vaje. Manjše število ponovitev npr. 6+4+2... Pri delu za definicijo lahko tudi pri izolacijskih npr. metuljšek za prsa 12+10+8
SUPER SERIJA - lahko pri dveh različnih mišicah ki se nahajata blizu. Npr tricpes-biceps ali prsa-hrbet. Lahko pri isti mišici. Ne na začetku treninga ampak v drugi polovici.
Na splošno se mi zdi najbolje trening razdeliti na začetni težji del kjer so osnovne vaje, večja teža forsirana in uporaba negativnih in rest pause in drugi lažji del (v smislu tež) kjer pridejo v poštev padajoče, super serije in tudi forsirana. Tako obdelaš vsa vlakna in imaš dve obliki treninga ki različno spodbujata rast.
frutek je napisal/-a:Pa še ena malo bolj osebna , če se sme :)
Kakšno izobrazbo imaš in koliko časa se že preživljaš s trenerstvom in današnjim biznisom?
Koliko časa se že resneje izobražuješ na področju treninga, prehrane itd. ?
Grom je napisal/-a:
- Če prav razumem lahko uporabljam en teden skozi vse treninge recimo negativne ponovitve (seveda vsak trening druga mišica) in potem en teden pavze od te tehnike pri tisti mišici, ki je bila delana prejšnji teden po tej izvedbi, ter nato lahko zopet ponovim?
RAJE BI PORAZDELIL IN UPORABLJAL ŠE KAKE DRUGE TEHNIKE V TEDNU IN IZ TEDNA V TEDEN MENJAL NA MIŠICAH. SEVEDA JE PONOVNO DOSTI ODVISNO OD POSAMEZNIKA. POIZKUSI Z MALO SPREMLJAJ NAPREDEK IN POČASI DODAJAJ. SPREMLJAJ NAPREDEK V MOČI ITD.
Grom je napisal/-a:Q:Pozdravljen! Se opravičujem če kar tako pišem ampak sovražim nesigurnost. Prebral sem si vseh 97 strani glede Ketonske diete v forumu in se porabil približno 2 dni, ogromno sem se navadil...A je mogoče na ketonski pridobivati mišično maso? A lahko imam ketonsko kar kot lifestyle?
Skratka počutje je super in treningi tudi pa bi rad ostal kar za vedno na tem načinu prehrane.
Visok: 190cmTeža: 80kg3-5krat tedensko trening(uteži) Najlepša hvala!
Ne. Če želiš dobivati mišice moraš dodati ogljikove hidrate. Za rast rabiš inzulin. Vendar nikakor ne rabiš pretiravati. Lahko je dovolj 30 g kompleksnih oh na obrok in malo več okoli treninga. Recimo 4x 50 g ovsenih kosmičev na dan in 30 g malte pred treningom in 40 g malte takoj po trening.Držiš nekaj časa in spremjaš napredek. Lahko da rabiš nekaj več. Ni pa nujnu. Čebron je prišel na 110 kg + z le 50 g oh na obrok.
mcalex je napisal/-a:Še eno moje vprašanje - a si imel kdaj koga na ketonski pa mu je šla maščoba vsepovsod lepo dol razen na trebuhu oz. pasu ( ne enako hitro ) ?
Vrni se na Q&A Gašper Grom dipl. dietetik
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov