Izšla je devetnajsta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

 
Brezplačna knjiga Fit do poletja Komplet knjig Bemumast
 
Danes je Sr sep 19, 2018 00:24

PALEO recepti s FOTKAMI :)

Moderatorji: UrosS, Metka, Stasa, Grom

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63124

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Po jan 14, 2013 16:30

PALEO recepti s FOTKAMI :)

Veselo na delo ali pa počakajmo Sanjo in Uroša, ki sta v Paleo že kar nekaj časa.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

AndrejT

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 2324

Pridružen: Pe jun 10, 2011 18:12

Odgovor Po jan 14, 2013 19:09

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Nikogar ne bomo čakali ! :)

Mogoče bom komu pomagal: ULEŽAVANJE ZREZKEV

Le kdo še ni imel slabe izkušnje z mesarjem, ki nam je "podtaknil" kos govedine, ki smo ga grizli kakor lev sredi savane. Zamera mesarju ali nam, ker nismo podučeni? Marsikdo ne ve, da je meso potrebno uležati, da encimi naravno zmehčajo še tako "trdovraten" zrezek. Ko se sprehodite po trgovini boste ugledali v olju zrezke, ki dosegajo cene od 16-38 eur za kilogram. To je prava zadeva, toda tokrat se bomo zadeve sami in uležali meso tako kot je treba! Cene pa se bodo gibale od 8-22 eur.

Za začetek nekaj malega o najboljših govejih kosih, oziroma o standard kosih, ki so idealni za na "cik cak" žar.

T-bone

Je hrbtni del goveda, ki dobi ime po kosti, katera spominja na črko T. Če bi kos rezali po kosti bi ven dobili ramsteak ter biftek. Tovrstni zrezki dosegajo tudi 1000g in več, njegova debelina pa vse tja do 4 cm. Za svoje zorjenje potrebujejo nekje okrog 21 dni. Tovrstni kosi slovijo po celotni Ameriki in vam je verjetno tudi znan iz kake risanke ;)
Ramstek (Rumpsteak, ramsteak)

So debelejši kosi zgornjega hrbtnega dela goveda, kosi so od 150-700g, debelina 2,8-3,5 cm, čas zorjenja pa je minimalno 11 dni pa vse tja do 4-ih tednov. Celoten kos se imenuje rostbif, ki pride po navadi očiščen tam 3+ kg.[CENTER]
[LEFT]Biftek (Pljučna pečenka, sveti gral ;)

File spodnjega dela ob pljučih goveda, ki je znano po svojem izrednem mehkem mesu in intenzivnem okusu. Sama teža je okoli 1+ kg, odrežejo se pa fileji, ki spominjajo na medaljone debeline 2-3 cm. Na dobri salamoreznici se lahko surov kos (brez predhodnega zorjenja, samo zorjenje v mesnici) nareže tanke lističe, katere poimenujemo karpačo (carpaccio). Te kose samo pokapamo z olivnim oljem ter balzamičnim kisom,solimo,popramo, spodaj pa podstavimo posteljico iz rukole. Mislim pa, da je vsem tudi znano, da se tovrstni kos uporablja za tatarski biftek, ki dobi svoj sloves okrog novega leta. Kilogram vas bo v trgovini stal cca 40 eur, če boste poiskali svojega mesarja pa se gibljejo cene od 16-22 eur ! ! ! Tovsten kos zori od 11 dni pa vse tam do 3 tednov.
[/LEFT][/CENTER]
Poznamo mokro ter suho uležavanje. Suho uležavanje je v SLO nepogosto, zaradi prestrogih standardov in dragega postopka (hladilnica mora imeti ventilacijo,stalno visoko vlažnost in temparaturo). Suhega uležavanja ne koristijo tudi zaradi izgube teže. Meso izgubi od 20-25% svoje teže, kar je izguba za mesarja. Mokro uležavanje, pa je nam bolj na dosegu tudi doma. Zadeve se lahko lotimo na več načinov. Eden od načinov je, da uporabimo vakumirko. Meso sam omalo premažemo z olivnim oljem in ga zvakumiramo. Lahko uležavamo celoten kos, ali pa se odločimo, da naredimo predhodno lepe kose in jih zvakumiramo. Nekateri so pristaši, marinad in kose namočijo v olje,česen,poper,rožmarin,čili,limonin sok ostale začimbe... Moje mnenje nikar ga srat! Tudi v trgovinah boste ponavadi naleteli na kose v marinadah. Mi želimo pristen okus našega zrezka, če želimo poleg še kak okus bomo to pripravili doma (poprova omaka, brusnična omaka,čebulna, česnova polivka, senf....)

Druga metoda je brez vakumirke. Narežemo lepe kose, ki jih položimo v posodo (pečkač morda) olje natočimo tako, da pokrije naše meso.

Naše kose damo v hladilnik (sedaj, ko je zunaj mraz mogoče celo na kak balkon...) za čas, ki sem ga omenil. Najboljša temparatura za uležavanje je 2-3 stopinje nad ničlo.

Nikar ne bodite neučakani. Menda naj bi se meso najbolje omehčalo po 11 dneh zorenja, toda ostali dnevi so samo bonus. Zapomnite si, rdeče meso ni dobro uležano meso. Kosi dobijo sivkasto barvo in lajk bo rekel, da je meso pokvarjeno. Bodite brez strahu, to je šele prava zadeva. Če je kaj narobe z mesom, boste ugotovili po vonju (vonj sicer bo bolj intenziven in specifičen, to je ok) in ga označili kot smrad.

Opozorilo: če boste delali marinade nikar ne dodajajte soli. Sol meso izsuši!

Zaključna misel: Evo sedaj veste zakaj je argentinsko meso tako dobro. Ker je lepo zorelo vse tedne na ladji, da je prišlo do vas. Naravni encimi poskrbijo, da je kos TIP TOP. Če je interes napišem še o pripravi teh kosov.

Lp
V avto sem pričel tankati samo olje. Upam, da ta p***** požrešna gre na ketone! Slika
<< x

Stasa

Uporabniški avatar

Sugar Free

Vnosov: 4258

Pridružen: Po okt 14, 2002 15:34

Odgovor Po jan 14, 2013 19:46

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Vau, super prispevek, Andrej! Hvala :)
"You are what you eat." "I need to eat a skinny person" ;)

Facebook: FIT KUHINJA
<< x

JasnaM

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 558

Pridružen: Če mar 01, 2012 14:33

Odgovor To jan 15, 2013 11:44

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

PALEOŠMORN:
- jajca, mleti mandlji, kokosova moka (zmešaš in spečeš na kokosovem olju)
- posuješ z mletimi mandlji in pokapaš z malo medu

Slika



JAJČNA OMLETA + MANGO

Slika



PIŠČANEC Z MLETIMI MANDLJI IN BUČKE

Slika



ČOKOLADNI PALEOŠMORN S KIVIJEM IN GRENIVKO:
- jajca, mleti mandlji, kakav v prahu (zmešaš in spečeš na kokosovem olju)
- posuješ s kokosovo moko in pokapaš z malo medu

Slika



PALEO MUFFINI:
1/4 cup kokosove moke
1/4 cup kakava
1/4 žličke soli
1/4 žličke sode
4 jajca
1/4 cup kokosovega masla
1/3 cup medu
Zmešaš. Spečeš.

Slika



PALEOKRUH:
200g mletih mandljev
2 žlici kokosove moke
40g mletega lanenega semena
pol žličke soli
pol žličke sode
5 jajc
40ml kokosovega olja
1 žlica medu
1 žlica jabolčnega kisa
Zmešaš mandlje, kokosovo moko, laneno seme sol in sodo. Primešaš jajca, kokosovo olje, med in kis. 175°C, 30 min.

Slika
Dream until your dreams come true.
<< x

TomazHorvat

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 829

Pridružen: Po jul 14, 2008 21:18

Kraj: Borovnica

Odgovor To jan 15, 2013 12:12

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Woow super recepti!
<< x

Stasa

Uporabniški avatar

Sugar Free

Vnosov: 4258

Pridružen: Po okt 14, 2002 15:34

Odgovor To jan 15, 2013 13:17

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Uf, res hudo videt!
"You are what you eat." "I need to eat a skinny person" ;)

Facebook: FIT KUHINJA
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11106

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor To jan 15, 2013 13:30

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

AnrejT ti si za oženit!Slika

JasnaM hudo!
<< x

AndrejT

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 2324

Pridružen: Pe jun 10, 2011 18:12

Odgovor To jan 15, 2013 14:48

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

He he :D

Ajde da zaupam še malo skrivnost. Ko pridete v mesarijo glejte mesarja direktno v oči in mu naročite, če ima morda ZGORNJI KRIŽNI DEL STEGNA, tako imenovani "fake biftek". Ta del mesa je najmehkejši in celo boljši od pljučne ;) cena pa jasno spada pod stegno ;)


V prihodnje obdelava teh dobrot.

UrosS je napisal/-a:AnrejT ti si za oženit!Slika

JasnaM hudo!
Zadnjič spremenil AndrejT, dne To jan 15, 2013 16:38, skupaj popravljeno 1 krat.
V avto sem pričel tankati samo olje. Upam, da ta p***** požrešna gre na ketone! Slika
<< x

Charmosa

Uporabniški avatar

Sanja Pahernik

Vnosov: 870

Pridružen: Po jan 12, 2004 18:32

Kraj: Ljubljana

Odgovor To jan 15, 2013 15:36

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Pozdravljeni, paleo navdušenci...

Tale ideja o paleo delu foruma je super; tudi sama se veselim kakšnih novih idej. Moji obroki so običajno zelo simple, vendar imam tokrat za vas recept, ki vseeno zahteva malce več priprave. Tu so BUČKINI POLPETI

Sestavine:
2 bučki (srednje veliki)
2 celi jajci
50-100g mandljeve moke
1/2 majhne čebule
sol, poper, kumina
kokosovo maslo

Priprava:
1. Bučke naribamo in jih posolimo. Pustimo jih stati pribl. pol ure, da spustijo vodo in jih nato MOČNO stisnemo, da odstranimo čim več tekočine.
2. Dodamo jajci, nasekljano čebulo, poper ter kumino (oz. začimbe po izbiri).
3. Mandljevo moko dodajamo po občutku, da dobimo kompaktno zmes.
4. Iz zmesi oblikujemo polpete.
5. Na ponovi pogrejemo malo kokosovega masla in polpete popečemo z obeh strani.

Slika

Zaradi kar precejšnega deleža maščobe v samih polpetih priporočamo, da jih kombinirate s pustim virom beljakovin npr. piščancem (in morda ne ravno lososom, kot na sliki)
Iz te količine dobimo pribl. 6 polpetov, kar zadostuje za dva obroka.
Približne vrednosti na 3 polpete:
250 kcal; 12g B, 18g M (3g nasič.), 10g OH (4g slad.)
Sanja Pahernik
osebni trener ISSA in prehranska svetovalka

Vadbeni center MaxxFIT
http://www.maxxfit.si/portal
e-mail: info@maxxfit.si
GSM: 040-888-440
<< x

Charmosa

Uporabniški avatar

Sanja Pahernik

Vnosov: 870

Pridružen: Po jan 12, 2004 18:32

Kraj: Ljubljana

Odgovor Sr jan 16, 2013 22:15

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

PIŠČANČJI MUFFINI
Slika

Sestavine:
300g piščančjega mesa (prsi)
6 jajc
1 srednja bučka
1/2 čebule
sol, poper oz. začimbe po izbiri
kokosovo maslo




Priprava:
1. Piščančje meso zmeljemo. Nasekljamo čebulo in olupljeno bučko.
2. Na kokosovem maslu popražimo čebulo in piščančje meso, dokler ni pečeno.
3. Dodamo bučke in pečemo še par minut, da izhlapi nekaj vode iz bučk.
4. Odstavimo z ognja in dodamo jajca ter začmbe. Premešamo.
5. Z maso napolnimo modelčke za muffine, ki jih predhodno namažemo s kokosovim maslom.
6. V pečici pečemo pribl. 25-30 min pri temperaturi 180ºC.
Lahko eksperimentiramo tudi tako, da namesto bučk dodamo gobice ali sušen paradižnik… lahko pa tudi vse tri hkrati. Slika

Slika

Jaz sem iz mase dobila 7 muffinov, tako da so pribl. vrednosti na muffin sledeče:
110kcal; 15g B, 4g M (1g nasičenih), 1,5g OH (o,5g sladkorja)
Sanja Pahernik
osebni trener ISSA in prehranska svetovalka

Vadbeni center MaxxFIT
http://www.maxxfit.si/portal
e-mail: info@maxxfit.si
GSM: 040-888-440
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11106

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor Če jan 17, 2013 00:31

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

A ti to nosiš kaj v službo s sabo?
<< x

Charmosa

Uporabniški avatar

Sanja Pahernik

Vnosov: 870

Pridružen: Po jan 12, 2004 18:32

Kraj: Ljubljana

Odgovor Če jan 17, 2013 07:55

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

To sem včeraj prvič delala in dlje kot od štedilnika do mize ni prišlo. Tako je to, če imaš sestro, ki je pravtako na paleo, babico, ki je radovedna, in psa, ki bi pojedel vse. ;) Bom pa naslednjič sigurno naredila za s sabo.
Sanja Pahernik
osebni trener ISSA in prehranska svetovalka

Vadbeni center MaxxFIT
http://www.maxxfit.si/portal
e-mail: info@maxxfit.si
GSM: 040-888-440
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11106

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor Če jan 17, 2013 08:37

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Prosim upoštevaj dejstvo, da sem prejšnjikrat pomagal skidat pol parkirišča :)))
<< x

hren

Mlečnozobec

Vnosov: 330

Pridružen: Pe nov 20, 2009 22:54

Odgovor Če jan 17, 2013 16:19

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Ima kdo kakšen recept za 'home made' peanut oz. almond butter?
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11106

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor Če jan 17, 2013 17:01

Re: PALEO recepti s FOTKAMI :)

Je že dolgo moj na forumu

viewtopic.php?f=11&t=24638
Naslednja

Vrni se na Paleo dieta

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


 
Maxximum Pure Whey okus jabolko/cimet 40% ceneje Warrior Crunch Bar
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.