Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

 
FB skupina FB skupina 2
 
Danes je Sr sep 30, 2020 09:52

3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conference

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr feb 06, 2019 15:47

3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conference

Ravno sem se vrnil iz super konference. Sicer ne ne veliko novi spoznanj glede povezav keto in bolezenska stanja pa toliko več ugotovljenih mehanizmov, ki povedo zakaj in kako nekatere prej znane povezave delujejo..

Bom probal narediti kak povzetek predavanj..
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr feb 06, 2019 16:38

Re: 3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conferen

Tudi tokrat je bil del keto konference v LA namenjenizboljšanju sposobnosti športnika, rekreativca, vojaka ali kogarkoli, ki toželi s pomočjo keto diete.
Glavna raziskovalca na tem področju sta že dolga leta Jeff Volek,ki je med drugim tudi avtor številni knjig ter Dominic D'Agostino , ki je biltudi eden izmed organizatorjev konference in je verjetno trenutno tudi največjeime keto raziskovanja. V zadnjih letih pa se jima je z veliko raziskavamipridružil tudi Jacob Wilson. Vsi trije so na konferenci tudi predstavili svojetrenutno delo.

V prvem predavanju je Volek ponovno obnovil ugotovitve svojeketo raziskave na vrhunskih triatloncih. V njej so vrhunske triatlonce naosnovi določenih kriterijev razdelili v dve skupini. Tako je bila ena skupinana klasični triatlonski prehrani in druga na keto prehrani. Pogoj je med drugimbil, da morajo biti triatlonci vrhunski tekmovalci in tisti na keto prehrani žedobro adaptirani. Torej se tako prehranjevati mesece.
Po pričakovanju je raziskava pokazala, da je pri keto športnikihporaba maščob močno povečana tudi pri višjih intenzivnostih. Torej glukozaprispeva vse manjši delež energije.


Veliko bolj zanimiva ugotovitev pa je bila, da so seglikogenske zaloge pri športnikih, ki niso uživali OH polnile enako hitro in venaki meri, kot pri športnikih, ki so uživali veliko OH. Gre predvsem za tvorboglukoze v procesu glukoneogeneze v telesu. Substrati pa so predvsem glicerol(ta nastane pri razgradnji trigliceridov torej maščob) in laktat, ki nastanemed vadbo. Seveda pa tudi nekaj aminokislin. Ampak to smo že vedeli.
Voleka je po končani raziskavi morilo dejstvo, da je kljubtemu, da so športniki kurili za energijo 90% maščobe in se je poraba oh močnozmanjšala, glikogen še vedno kopnel. Se pravi še vedno se je glikogen med vadbodo neke mere izpraznil in se kasneje tudi napolnil. Če se ni uporabljal zaenergijo, kam je odšel? Končna ugotovitev je, da za tvorbo oksalacetata, ki jev krebsovem ciklu nujna molekula za izgorevanje maščob. Ker so te športnikitako učinkovito uporabljali maščobe se je poraba in potreba po njem močnopovečala.

Seveda pa so možni še drugi mehanizmi preko katerih seporablja glukoza.. Npr. povečana tvorba laktata, ki je dober vir energije ter tvorbamočnega endogenega antioksidanta glutationa, preko katerega se mogoče kaže tudihitrejša regeneracija pri športnikih na keto prehrani..

Povzetek potencialnih prednosti keto:

- bolj ekonomično shranjevanje zalog energije
- manjša potreba po hrani med vadbo
. ketoni dokazano manjšajo okisdativni stres
- ketoni zmanjšajo vnetna stanja
- hitrejša regeneracija
- možgani ne odpovedo
- boljša telesna struktura

Slika

Poraba in polnjene glikogena v mišicah sta bila v obeh skupinah športnikov približno enaki.

Slika

Kam je izgnil glikogen, če je bila poraba glukoze za energijo le 64g?

Slika

Možne poti

Slika

Slika

Regeneracija glikogena brez uživanja OH

Slika

Pri keto prehrani se močno izboljša prevzem laktata in izraba laktata za energijo..

Slika

Porast laktata in glicerola med vadbo, kateremu sledi padec po vadbi. Porabita se za tvorbo glukoze

Slika

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Pe feb 08, 2019 15:13

Re: 3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conferen

Dr. Wilson je v prvem delu svojega predavanja obnovil spoznanja do katerih so znanstveniki prišli v pred nekaj let opravljeni prvi keto raziskavi na fitneserjih. Omenil je še nekaj novejših pozitivnih raziskav na tekmovalcih v crossfitu in dvigalcih uteži. Povzetek je da je rast mišične mase na keto dieti vsekakor možna in to brez izgub v moči in sposobnostih. Običajno pa temu sledi tudi velika izguba telesne maščobe oziroma sprememba telesne sestave brez namenskega zniževanja kalorij. To je pri določenih športih, kjer so kategorije deljene po telesni teži izrednega pomena.

To nam je seveda že znano. Čeprav kalorije niso kalorije, kot nas pogosto učijo in je za izgubo maščobe pomembno tudi marsikaj drugega ima pri uspehu keto prehrane definitivno najpomembnejšo vlogo spontano znižanje kaloričnega vnosa zaradi sitosti in izguba želje po slabi prehrani. Ampak to je tudi bistvo. Predvsem bistvo uspeha na dogli rok.

Slika

V fitnes krogih se pogosto uporablja tako imenovana ciklična ketogena dieta, ki sestoji iz nekaj dnevnega obdobja brez oglikovih hidratov in kratkega eno do dvodnevno dolgega obdobja uživanja ogljikvih hidratov s ciljem polnjenja glikogenski zalog. No analiza je pokazal, da s taki načinom ne bomo dosegli prednosti ketoze saj bodo osebe v ketozi le dan ali dva. Tako prirast mišične mase kot izguba telesne maščobe sta bil v skupini, ki je preko vikenda dodjala oh manjša. Da ne govorimo o obremenjevanju s hrano in razmišljanju o obdobju hranjenja. To ni prava pot. (res pa da te ljudje niso bilo v ketozi daljše obdobje in lahko, da se po večmesečni adaptaciji časovno obdobje prehoda v ketozo močno zmanjša..

Slika

Veliko bolj zanimiva je druga metoda, kjer osebe dodajajo nekaj ogljikovih hidratov okoli vadbe. Če je količna ravno pravšna je izguba ketoze minimalna ali celo nična. Tudi po moje je to najboljši način. Vendar preden s tem načinom pričnemo se je vredno maksimalno adaptirati do te mere da telo samo polni zaloge glikogena brez oh. Tako jih bomo z nekaj oh le dopolnili.. Zakaj sploh oh? ne zaradi anabolizma ampak zaradi tipa treninga, ki sigurno potrebuje glukozo. Komu zna tako dodajanje oh koristiti? osebam z malo maščobe, dobro presnovno fleksibilnostjo ki trenirajo pogosto in intenzivno. oseba ki ima veliko za izgubiti in hodi na fitnes kot pripomoček ne bo imelo koristi iz tega početja. glede na navezanost od oh se zna zgoditi, da bo tak pristop osebo potegnil nazaj v oh in slabo hrano..

Različni viri tekočih oh in stanje ketoze kot povrečje pri posazniih dobro presnovno fleksibilnostjo

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Pe feb 08, 2019 15:16

Re: 3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conferen

Wilson je omenil tudi svojo raziskavo na miših. Kjer se je z dobro formulirano ketogeno dieto življenje le teh podaljšalo za 13%. Gre predvsem za mehanizem zavrtja HDAC oziroma sprožitev prosesov v telesu s katerimi se celice obnavljajo

Slika

Razsikuje tudi povezavo ketogene diete in Parkinsonove bolezni... Že samo akutno dodajanje ketonov lahko močno izboljša določene merjene parametre..

Slika

Slika
Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Ne feb 17, 2019 18:46

Re: 3. Nutritional Ketosis & Metabolic Therapeutics Conferen

Alzheimerjeva bolezen je kronična progresivna nevrodegenerativna bolezen. Poenostavljeno povedano naj bi šlo za postopno odmiranje možganov oziroma nevronov, kar se sprva kaže v težavah s spominom.
Odmiranje nevronov se lahko vidi preko PET scana. Deli možganov, ki so prizadeti niso več osvetljeni. Celice več ne uporabljajo glukoze za energijo. Hipoteza je, da glukoza ne more več v celico tako ta nima energije in umre. Zato bolezni pravimo tudi diabetes tipa 3.

Kaj pa se zgodi, če v krvi povečamo raven ketonov (keto hrana, MCT, keto soli)? Ketoni so pomemben vir energije za možgane (res da ne pri povprečnem prebivalcu sodobnega sveta, ki je odvisen od glukoze), predvsem v času ko hrane ne uživamo vsake tri ure, uživamo malo ogljikovih hidratov ali pa se postimo. Lahko pa jih enostavno spijemo v obliki napitka.. Čudež. Celice za katere se je mislilo, da so za vedno prenehale delovati ponovno oživijo in opravljajo svojo funkcijo. Saj v določeni meri. Znanost napreduje..

1. Pri novorojenčku, ki se hrani z materinim mlekom ketoni predstavljajo med 25 do 30% energije za možgane. Vir so srednjeverižne maščobne kisline MCT v materinem mleku, ki so zelo ketogene. Ketoni so tudi večinski vir ogljika za sintezo pomembnih lipidnih delov možganov.


Slika
2. Če človeku, ki ima povišano raven krvne glukoze injiciramo ketone bodo možgani za energijo pričeli uporabljati ketone. Višja bo raven ketonov v krvi, višji delež energije za možgane bodo.

Slika


Slika
3. Alzheimerjeva bolezen je posledica nizkega energijskega statusa v možganih in je močno povezana z genetiko, starostjo in predvsem inzulinsko rezistenco. Ta je v sodobnem svetu vse pogostejša. Tako tudi pojav te bolezni ni več prisoten le pri starejših generacijah.

Slika4. Prevzem glukoze in ketonov v možgane. CTL - kontrolna skupina, zdrav posameznik, normalna raven glukoze v krvi. AD - bolnik, omejen prevzem glukoze, dober prevzem ketonov.

Slika

5. Samo zaužitje 30 g MCT na dan ob običajni prehrani močno poveča prevzem ketonov v možgane.

Slika
6. Pozitivni vplivi uporabe tako male količine MCT (zelo ketogena maščoba) in to brez da bi osebe jedle LCHF..

Slika

7. Kot že rečeno višja raven ketonov v krvi pomeni večji delež teh pri energiji možganov.

Slika

8. Zeleni del predstavlja manko energije pri bolnikih. Le z dodatkom MCT se je ta manko na račun ketonov (oranžni del) močno zmanjšal, kar vidimo v zadnjih dveh stolpcih.


Slika

9. Dopolnjen graf dejavnikov Alzheimerjeva bolezni.. Z dodatkom ketonov (eksterno ali keto dieta) in vadbo omejimo bolezen.


Slika


Povzetek

Slika

Možgani pa niso edini organ ki lahko učinkovito uporablja ketone..

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Stevcoek

Posting Freak

Vnosov: 12159

Pridružen: Sr feb 12, 2020 14:12

Kraj: Cook Islands

Odgovor Če feb 20, 2020 19:39

Worldwide Cheapeast Dutasteride Duagen Buy Oklahoma Stevrere

Prednisone To Buy generic cialis from india Acheter Amoxicillin Prescrire Eu Medicament Pharmacie <a href=http://cheapcialisir.com>Cialis</a> Propecia Substitutes
Cephalexin Nursing Intervention Cialis Tadalis Sx Naturel En Ligne

Vrni se na Ketogena dieta

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov


 
FB skupina FB skupina 2
 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.