Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

 
FB skupina FB skupina 2
 
Danes je So jul 11, 2020 00:12

Ketogena dieta, rak in težave pri raziskovanju

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če avg 24, 2017 18:08

Ketogena dieta, rak in težave pri raziskovanju

Ketogena dieta, rak in težave pri raziskovanju

Proučevanje vpliva prehranskih vzorcev na zdravje je bilo in vedno bo težavno in kompleksno. Za razliko od proučevanja vpliva posamičnih snovi je pri opazovanju načina prehranjevanja v igri vedno veliko potencialno motečih dejavnikov. Že sama besedna zveza »način prehranjevanja« navaja, da ne gre za nekaj, kar se zgodi v enem dnevu, pač pa gre za dlje trajajoče in konsistentno vztrajanje pri določenem prehranskem vzorcu. Dejstvo je tudi, da en teden katerekoli diete ne bo imel dolgoročnega vpliva na nič (to ve vsak, ki je preživel povprečne novoletne praznike – mogoče je pridobil kak kilogram, dolgoročno pa si ni naredil pretirane škode). Načine prehranjevanja je torej treba proučevati dolgo, predvsem pa zagotoviti, da se predpisane diete udeleženci res držijo.
Še posebej pa je kompleksno in izjemno težko proučevanje vpliva določenega tipa prehrane, ko jo testiramo na bolnih ljudeh ali na ljudeh, ki so bolezen premagali in potrebujejo dolgoročen načrt varovalne prehrane.

S takimi težavami se srečujejo vsi, ki želijo ugotoviti, kako določen način prehranjevanja vpliva na zdravje – tudi proučevalci vpliva ketogene diete. V nedavnem članku dr. Klement z oddelka za radiacijsko onkologijo v bolnišnici Leopoldina v Schweinfurtu oriše tri strategije, s katerimi je po doslej znanih znanstvenih dokazih mogoče utemeljiti uporabnost ketogene diete pri rakavih bolnikih:

● ketoza vpliva na rastne faktorje in kompleksno tumorsko signaliziranje, posledično pa tudi na tumorsko presnovo in rast;
● presnovne spremembe, ki se zgodijo s ketogeno dieto, privedejo do pomanjkanja goriv, ki so potrebne za okvarjena tkiva;
● ketogena dieta v tumorskih celicah poveča oksidativni stres, s čimer jih naredi ranljivejše in manj odporne na radiacijsko in kemoterapijo.

Ti zaključki, ki razlagajo ključne mehanizme in ki so opisane tudi v študijah na živalih in manjših vzorcih ljudi, bi morali biti dovolj velika vzpodbuda tako za uporabo ketogene diete v kontekstu raka kakor tudi za razvoj obsežnih randomiziranih kontrolnih študij (Klement, 2017).
KLEMENT, R.J., 2017. Beneficial effects of ketogenic diets for cancer patients: a realist review with focus on evidence and confirmation. Medical Oncology, letn. 34, št. 8, str. 132.

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

volimsmes

Pleničar

Vnosov: 98

Pridružen: So nov 30, 2013 14:51

Odgovor So avg 26, 2017 18:51

c

c
Zadnjič spremenil volimsmes, dne Sr nov 15, 2017 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Ne avg 27, 2017 08:15

Re: Ketogena dieta, rak in težave pri raziskovanju

ker to pišejo ljude ki ne razumejo, znajo.. ali pa nočejo razumeti ali pa iščejo vse da bi ovrgli ketonsko..

ketonska lahko vpliva na raka preko več različnih mehanizmov. do sedaj poznanih sedem ali osem..

so pa določene oblike rake ki za hrano lahko uporabijo ketone in ne le glukkozo.. to pa ne pomeni da drugi mehanizmi potencialno niso učinkoviti. le da je en manj oziroma ima drug vpliv.. Seveda so vplivi drugih toliko večji da... predvsem vpliv na hormone, vnetna stanja, oksidacijski stres, angiogenezo..

ne verjami vsakemu viru in razmišljaj z glavo
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com

Vrni se na Ketogena dieta

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov


 
FB skupina FB skupina 2
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.