Odgovor Pe maj 19, 2017 17:06

Dve raziskavi: jajca so superživilo!

Dve raziskavi: jajca so superživilo!

Konferenco Experimental Biology, ki je bila konec aprila v Chicagu in ki se je je udeležilo več kot 14.000 znanstvenikov, sem že omenjal, tudi tokrat jo bom, najbrž ne zadnjič, saj je konferenca resnično postregla z zanimivimi znanstvenimi iztočnicami.
Tokrat o zanimivi klinični študiji, ki je proučevala vpliv prehrane na tveganja za zdravje pri starejših čezmerno hranjenih oziroma debelih ljudeh.
S staranjem se poveča tveganje za izgubo čiste telesne mase, predvsem mišičevja, poveča se trend nastajanja trebušne maščobe, hkrati pa se poveča možnost nastanka inzulinske rezistence. Ti procesi so lahko del staranja, bistveno večja verjetnost pa je, da se bodo pojavili pri debelih in povzročili niz srčno-presnovnih bolezni oziroma nenalezljivih kroničnih bolezni. Skupina znanstvenikov pod vodstvom dr. Amy Miskimon Goss (Univerza v Alabami, Birmingham, ZDA) je sklepala, da bi lahko s prehrano, ki bi temeljila na jajcih in vsebovala omejeno količino ogljikovih hidratov, lahko privedla do zmanjšane potrebe po inzulinu, posledično vodila k izgubi telesne maščobe, posebej trebušne, hkrati pa minimizirala izgubo čiste telesne mase.
V randomizirano klinično študijo so vključili 26 posameznikov, starih med 60 in 75 let z indeksom telesne mase med 30 in 40. Razdelili so jih v dve skupini, ki so ju spremljali 8 tednov. Prva skupina je dobila jedilnik z energijskim razmerjem 25% : 25% : 50% (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe), kontrolna skupina pa je jedla standardno priporočeno prehrano z razmerjem 55% : 25% : 20% (delež energije iz ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob). Nobeni od skupin niso predpisali omejevanja energije, a prva je dnevno zaužila 3 cela jajca, druga pa je veliko energije dobila iz hidratnih tablic, kakršne recimo lahko jemo za zajtrk.
Pred in po osmih tednih so izmerili telesno sestavo, bazalni metabolizem, koncentracijo inzulina, krvnega sladkorja, krvnih lipidov in inzulinsko rezistenco udeležencev.
Tudi tokrat me rezultati niso niti najmanj presenetili. Udeleženci iz prve skupine so izgubili v povprečju 11% telesne maščobe (kontrolna skupina 2,3%), trikrat večji delež tega je bil v zmanjšanju obsega trebušne maščobe (23,3% proti 7,1%). Prav tako se je bistveno bolj zmanjšala inzulinska rezistenca, znižala se je koncentracija trigliceridov in povečala koncentracija holesterola HDL. Razlik med skupinama ni bilo samo pri čisti telesni masi in bazalnem metabolizmu.

Journal of Nutrition pa je preliminarno objavil poročilo o še eni raziskavi, povezani z uživanjem jajc. V njej so preiskovali vpliv uživanja kombinacije izolata jajčnih beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin na koncentracijo krvnih lipidov. V dvojno slepi randomizirani in navzkrižni klinični študiji, v kateri je 25 udeležencev s povišanimi trigliceridi hrano dobivalo pod nadzorom, so 16 odstotkov energije pri prvi skupini zamenjali z mešanico jajčnih beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin, drugi pa z ogljikovimi hidrati. Študija je trajala 5 tednov: 3 tedne predpisanega jedilnika in 2 tedna t. i. washout obdobja. Merili so inzulinsko senzitivnost, krvne lipide na tešče in še nekatere druge srčno-presnovne biomarkerje.
Še eno veliko »nepresenečenje«: v prvi skupini se je odzivnost celic na inzulin izboljšala za 18%, pri drugi poslabšala za 5,7%. Velikost delcev holesterola LDL se je povečala pri prvi skupini (to je dobro), zmanjšala pa pri drugi. Trigliceridi in holesterol VLDL (lipoproteini z zelo nizko gostoto) so se znižali pri prvi skupini: za 18,5% in 18,6%, pri drugi pa komaj za 2,5% in 3,6%.

Vira:
Goss, A. in drugi, Chicago. Effects of an Egg-based, Carbohydrate-restricted Diet on Body Composition, Fat Distribution, and Metabolic Health in Older Adults with Obesity: Preliminary results from a randomized controlled trial. The FASEB Journal, 31(1 Supp), p. 2017.
Maki, K. in drugi, 2017. Replacement of Refined Starches and Added Sugars with Egg Protein and Unsaturated Fats Increases Insulin Sensitivity and Lowers Triglycerides in Overweight or Obese Adults with Elevated Triglycerides. J. Nutr.


Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com