Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

 
Warrior Solo Bar 35 g Maxx Burner
 
Danes je Pe dec 13, 2019 04:11

Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Moderatorji: UrosS, Metka, Stasa, Grom

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr mar 02, 2016 03:22

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Dr. Sarah Hallburg - The LDL on LCHF: Current Research

Ena najbolj zanimivih tem v povezavi s keto dieto so vrednosti krvnih lipidov. Tipičen odziv telesa je padec ravni trigliceridov in koncentracije holesterola v HDL delcih. Razmerje med njima se obrne v izredno zdravo smer, kar kaže tudi na to, da je vrednost holesterola v LDL delcih manj pomembna. Bolj pomembna je oblika teh lipoproteinov. Keto dokazano zmanjšuje delež malih nasičenih aterogenih delcev in viša delež velikih zdravih delcev. Raven holesterola LDL običano ostaja na normalni ravni ali pa se rahlo poviša. Pri določenih posameznikih pa je ta porast izredno velik. Kljub temu, da gre za popolnoma spremenjeno razmerje med aterogenimi in zdravimi delci ter, da mnogi menijo, da je ta visok LDL razlog fenomenalnega imunskega sistema ter odličnega delovanja centralno živčnega sistema ne moremo tega za 100% trditi. Testi merjenja nabiranja kalcija v ožilju so pri več takih posameznikih pokazali izredno zdravo ožilje. Izredno zanimivo je tudi vprašanje kaj povzroča taka stanja. Zakaj se pri nekaterih posameznikih to pojavi in večini ne. Znanost tega še ne ve.

Slika

Slika


V prvem delu predavanja je povzela trenutno poznavanje vplvia LCHF na LDL. Za tem obrazložila razliko med koncetracijo holesterola v LDL lipoproteinih (tisto kar dejansko izvemo na klasičnem krvnem testu), številom LDL delcev ter malimi LDL lipoproteini visoke gostote. Podala je tudi nekaj hipotez, kar so razlogi za dvig LDL ter nekaj vprašanj na katere odgovore nujno potrebujemo. Na koncu je omenila tudi razsikavo, ki jo trenutno izvaja.

Slika

Iz trenutnih ugotovitev izhaja, da LCHF prehrana, če bogata z nasičenimi maščobami pri nekaterih osebah dviguje koncetracijo holestrola v LDL lipoproteinih ter tudi število teh delcev. Iz mnogih raziskav pa je tudi očitno, da tudi močno zniža raven atrogenih nevarnih malih delcev visoke gostote.

Slika


Pomembna vprašanja na katera išče odgovore so na primer: natančen delež ljudi pri katerih se koncentracija holesterola v LDL delcih dvigne (razlika med okvarjenim sistemom in zdravimi posamezniki), kakšna je povezava med koncetracijo holesterola v LDL in številom LDL liporoteinov, ali hitra izguba teže lahko vodi do začasnega dviga koncetracije v LDL (po mojih izkušnjah vsekakor da), kakšen je vpliv na aterogene delce LDL itd... Zanimivo je tudi vprašanje kroženja oziroma zadrževanje LDL delcev po krvi, kar lahko vpliva na oksidacijo holesterola oziroma bolje rečeno pred tem oskidacijo polinenasičenih mk v teh lipoproteinih. In seveda bistven odgovor, ki ga iščemo ali dvig predstavlja riziko za zdravje.

Slika


Sledila je kratka obrazložitev, kaj so liporoteini. Pač holesterol in trigliceridi notri in zunaj fosofolipidna ovojnica ter vmes še kak holesterolček, beljakovina itd. Vse z smislom prenosa teh snovi po krvi.

Slika


Potem opisana klasična povezava med visokimi trigliceridi ter povečanim število LDL delcev ter povečanim deležem aterogenih delcev med njimi. Obilčajno povezano s pretiranim uživanjem oh in kalorij ter obratno povezano s pretežnim uživanjem maščob. Pač namesto da bi stale v krvi, jetrih jih kurimo namesto oh za energijo.


Slika

Drugi del prihaja jutri. Eno noč sva preživelka na letališčih tako da 48 ur nisem spal in je čas za nekaj ur spanja.. Jutri razen treninga, obiska knjigarne in nekaj dela za frmo časa na voljo dovolj tako da obdelam nekaj predavanj... I will be back!
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

sportnik12

Mlečnozobec

Vnosov: 326

Pridružen: Pe nov 05, 2010 16:25

Odgovor Sr mar 02, 2016 12:32

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Emily crossfiterka, ki je pedaal refernečne vrednostii za OH in B, to je bilo mišljeno po treningu, se pravi 2g OH na kg teže ali...?
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr mar 02, 2016 15:17

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

v osnovi je govorila 1g po aktivnosti...
rekla je da vedno isce mejo in do max proti 2 g ampak redko
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

miki80

Posting Freak

Vnosov: 1279

Pridružen: Sr nov 11, 2015 18:14

Odgovor Sr mar 02, 2016 15:24

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Zakaj pa po, a je samo cilj čimprej nazaj napolnit glikogen ali kaj drugega?
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr mar 02, 2016 15:26

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

ja in to je neumno. kar je pokazala zadnja volekova studija.
glikogen polnis enako ucinkovito in ravno toliko kot ga telo rabi z ali brez oh.. res pa moras pustiti telesu določeno obdobje da se tega nauči delat.
s temi oh dnevi/obroki pa mu tega sploh ne dopustis.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr mar 02, 2016 22:05

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Abigail Kluttz - KETO//OS

Gre za predavanje podjeta Pruvit, ki je bil eden izmed sponzorjev konference. Podjetje je pred kratkim na trg ponudilo linijo izdelkov Keto-OS, ki temeljijo predvsem na mešanici MCT ter keto soli. Mešanica se uporablja z namenom večanja koncentracije ketonskih telesc v krvi z namenom boljših fizičnih in umskih sposobnosti, zaviranju apetita in izkoriščanju pozitivnih učinkov ketonov pri določenih obolenjih. Izdelek sem testiral že v tampi in z njim sem zadovoljen. Res, da nisem začutil take stimulacije, kot ko sem testiral čiste keto soli vendar mi je to do neke mere razumljivo. Govoril sem tudi z žensko, ki sodeluje pri razvoju njihovih izdelkov in dejala mi je, da njihov cilj ni bil maksimalni dvig ketonov v določenem trenutku temveč doseganje konstante ravni v določenem obdobju. Zato iščejo pravo mešanico surovin v pravih razmerjih in ravno zaradi tega količine posameznih snovi niso podane. Pač, da naj nebi prišlo do kopiranja iz strani drugih. Mi pa je omenila da je notri nekje slabih 5 g keto soli. Na Arnoldu se dobim z enim izmed ustanoviteljev in dobim rundo materiala. Cene pa niso tako nizke. Keto soli kot surovina so zelo drage. Ampak na dvig sposobnosti je meni definitivno vredno.

Slika


Znanost za pozitivnimi vplivi ketonov je vse večja. Ketoni niso le odličen vir energije temveč tudi signalne molekule. Med drugim spodbujajo regeneracijske in antioksidativne procese v telesu podobno kot fasting. Na njih možgani delujejo najbolje. Del pozitivnih vplivov ketogene diete temelji ravno na njihovem delovanju.

Slika


V ponudbi sta dve verziji. V eni je dodan še kofein. Na voljo so vrečke za enkratno uporabo in kantice z tridesetimi odmerki.

Slika

Osnovni sestavini so soli ketonov oziroma BHB ter srednjeverižne maščobne kisline MCT. Kot sem že omenil je v eni verziji dodan tudi kofein.

Slika


Ketoni so super vir energije in ne vplivajo na raven inzulina. Prav tako ne vplivajo na tvorbo telesne maščobe oziroma preko zaviranja apetita spodbujajo krujenje lastnih maščob. Ko spiješ ta napitek ne pomisliš na hrano. Pravzaprav osnovni vpliv ketogene diete na izgubo maščobe temleji na presnovi maščob v jetrih ter preko tega tudi dvigu ketonov. Presnova maščob v jetrih zavira apetit in podobno ketoni v krvi. Prav tako vplivajo na termogenezo. Ketoni so ena najbolj neuroprotektičnih substanc. Spodbujajo tudi nevrogenezo. Prav tako znižujejo raven trigliceridov v krvi.

Slika



Trenutno poteka, kar nekaj raziskav v povezavi s ketoni in del teh izvaja tudi nam poznani The muscle prof Dr.Wilson.

Slika

Nekaj raziskav o tem kako ketoni vplivajo na rezutate v športu že imamo. Veliko pa jih bomo dobili v bližnji prihodnosti.

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr mar 02, 2016 23:16

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Dr.Jeff Gerber - Framingham and the Muddy Waters

Dr. Gerber je avstalski zdravnik in eden izmed organizatorjev konference.

Slika


Predavanje je pričel s statistiko iz Švedske, kjer je popularnost LCHF neverjetna. Priznava jo tudi vlada in vladne prehranske organizacije. Imajo kolikor vem tudi tri LCHF revije. Tudi mi imamo v planu izdati prvo LCHF revijo pri nas. Ne bo izhajala pogosto vendar bo informativna (teorija, recepti, reporti, spremembe..) Če bo šlo vse po planu prva številka že v aprilu. :) Torej na švedskem ponovno porast porabe masla in s tem konec naraščanja debelosti. Spomnim se znamenite fotke iz meje na Norveškem. Norvežani ščitijo svoje kmete in tako med drugim ne dovoljujejo uvoza masla iz sosednjih držav. Zaradi povečanega povpraševanja se zgodi, da ga dobava ne zagotavlja dovolj in ljudje ga kupujejo v sosednjih državah. V časopisih se je znašla novica in slika avta s polnim prtljažnikom masla.

Slika

Še bolj zanimiva je statistika izboljšanja zdravja srca in ožilja v povezavi z maslom. Ja pri nas še vedno svetujejo margarino in rastlinska omega 6 olja.

Slika

LCHF se vse bolj pogosto omenja tudi v medijih.

Slika

Po končanem uvodu nam Dr. Gerber pove o čem bo v predavanju govoril. Ob tem omeni več kot 90 let starega gospoda ne njegovi desni strani, ki ga je zaradi več informacij in izmenjave idej pred leti obiskal.

Slika

Gre za Dr. Krafta, ki je pred mnogimi leti definiral eno izmed metod identifikacije diabetesa. Priporočal je tudi njegovo knjigo.

Slika

Kraft, kot tudi on sam meni, da klasičen metode, ki se uporabljajo za identifikacijo diabetesa 2 niso dovolj natančne oziroma spustijo veliko posameznikov, ki imajo problem in se s temi metodami tega ne razbere. Gre za določanje glukoze na tešče ter po oralnem glukozno tolerančnem testu. Ter tudi metode določanja glikiranega hemoglobina v krvi.

Slika


Veliko bolj realna naj bi bila metoda določanja ravni inzulina v 5 urnem intervalu. Na osnovi te je Dr. Kraft zaznal pet različnih odzivov, preko katerih lahko posameznika razdelimo v skupine. Tri od petih kažejo na povišano raven inzulina in nakazujejo na diabetes oziroma stanje pred njim.Tako se metoda lahko uporablja za identifikacijo potencialne nevarnosti.

Slika

Pri tipu 1 gre za normalen odziv, ki je značilen za zdrave ljudi.

Slika

Pri tipih 2,3 in 4 pa gre za močnejši odziv, ki je značilen za tiste, ku imajo okvarjeno signalizacijo. Imajo diabetes ali pa so v veliki nevarnosti, da ga bodo imeli na osnovi klasičnih testiranj.

Slika

Tip 5 pa je značilen za tiste, ki izločajo zelo malo inzulina, kot npr. diabetike tipa 1, diabtike tipa 2, ki imajo že tako uničen sistem, da pankras inzulina ne proizvaja dovolj in tudi posameznike na LCHF, ki inzulina enostavno ne rabijo več v taki meri.

Slika

Neormalne ravni inzulina oziroma nenormalen odziv se pojavi pred konstantno povišano ravnjo glukoze in je lahko predhodno opozorilo za možnost nastanka diabetesa.

Slika

Če se primerja klasične metode identifikacije diabetesa torej preko koncetracije glukoze z metodo določanja inzulina se izpusti kar nekja preimerov. Če je med američani na primer sedaj že več kot 50% diabetikov in prediabetikov skupaj jih bi bilo po tej metodi verjetno nekje okoli 70! Ni se za čuditi na tako pozitivne vplive LCHF.

Slika

Slika

Slika

Slika



Čeprav je pojava diabetese vse več pa je raven srčno žilnih obolenj v zadnjem času padla. Razlog je napredek medicine.

Slika

Opozarja ne veliko povezavo med diabetesom in prediabetesom oziroma visokim inzulinom ter obolenji srčno žilnega sistema.

Slika

Za ta stanja je značilna visoka raven trigliceridov v krvi, nizka raven HDL, visoka glukoza in inzulin ter tudi visok pritisk. Vsi te dejavniki pa so povezani s srčno žilnimi obolenji.In definirajo presnovni sindrom.

Slika

Spet smešnice iz poznane Framinghanove razsikave o povezavi nasičenih maščob in pojavu srčno žilnih obolenj.

Slika

Slika


Ter teorij o nižanju holesterola ter učinkovitosti statinov preko tega mehanizma.

Slika

Diabetes in prediabetes imata za posledico konstrikcijo krvnih žil, povečanje vnetnih stanj v telesu in pospešeno nastajanje krvnih strdkov.

Slika

Zaključi s tem da se je potrebno pri identifikaciji diabetesa in prediabetesa usmeriti na inzulin. Da so ta stanja povezana s srčno žilnimi obolenji.
Da so ljudje v nevarnosti pogosto spregledani.

Slika

Kako preprečiti ta stanja ali pa njihov negativen vpliv zmanjšati ali jih celo odpraviti? LCHF, izogibanje predelani hrani in kajenju. Reducirati vnos kalorij in se gibati ter izogibati stresu...

Slika

Pri srčno žilnih boleznih predvsem poudarek na drugih metodah, kot določanju krvnega holesterola.

Slika

Npr. nabiranje kalcija pri njemu pred in po nekaj časa LCHF...

Slika

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

miki80

Posting Freak

Vnosov: 1279

Pridružen: Sr nov 11, 2015 18:14

Odgovor Če mar 03, 2016 07:35

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Super, da bo revija, ziher kupim, da podprem ves tvoj trud, tako da javi, ko bo na voljo.

No..pa knjigo tudi :)
<< x

TomazHorvat

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 821

Pridružen: Po jul 14, 2008 21:18

Kraj: Borovnica

Odgovor Če mar 03, 2016 09:41

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Grom,upam da se bo dalo dobiti pri tebi (seveda vse ob svojem času) keto-soli...
vem,da je zadeva draga, vendar mislim, da nas je kar nekaj takih ki bi to kupili (sprobali)
I'm not on a diet,I'm eating healthy!
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če mar 03, 2016 13:34

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

urejam
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

barca90

Pleničar

Vnosov: 2

Pridružen: To jul 01, 2014 09:19

Odgovor Če mar 03, 2016 14:26

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Najprej pohvale Gromu za ta poročanja.

Zanima me kakšen je priporočen najnižji in najvišji dnevni vnos beljakovin in posledično maščob na lchf dieti, za športnike sem zasledil je priporočen vnos B od 1.5-2 g/kg tt.
Kako se ta priporočila računajo pri fastingu ali ignoriramo priporočen dnevni vnos kalorij na tedenskem nivoju ali jih nadomestimo v toku naslednjih dni ko ne prakticiramo fasting-a in kakšen način fasting-a je najbolj učinkovit za porabo maščob?
Ali je bila opravljena kakšna raziskava na temo bulk-a na lchf?
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če mar 03, 2016 14:35

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Najprej pohvale Gromu za ta poročanja. HVALA :)

Zanima me kakšen je priporočen najnižji in najvišji dnevni vnos beljakovin in posledično maščob na lchf dieti, za športnike sem zasledil je priporočen vnos B od 1.5-2 g/kg tt. PRI ŠPORTU NAREDIŠ KOMPROMIS MED OPTIMALNIM ZDRAVJEM IN REZULTATOM.. TAM 1,5 G NA KG

Kako se ta priporočila računajo pri fastingu ali ignoriramo priporočen dnevni vnos kalorij na tedenskem nivoju ali jih nadomestimo v toku naslednjih dni ko ne prakticiramo fasting-a in kakšen način fasting-a je najbolj učinkovit za porabo maščob?

PRIPOROČENEGA VNOSA NI. ČE ZNAŠ KURIT SVOLJE LASTNE MAŠČOBE IN JIH IMAŠ NA ZALOGI (TOLIKO DA SE TELO ŠE NE BRANI) POTEM PORABIŠ TOLIKO KOT RABIŠ. DEL IZ ŠPEHA IN DEL IZ HRANE. MANJ BO IZ HRANE VEČ BO IZ ŠPEHA. NAJHITREJE BOŠ HUJŠAL ČE NE BOŠ JEDEL NIČ.

Ali je bila opravljena kakšna raziskava na temo bulk-a na lchf?

NE MARAM IZRAZA BULKING. FANTJE MISLIJO DA NA OH PRIDOBIVAJO VEČ MIŠIC KER DOBIVAJO Z MIŠICAMI ŠPEH IN VODO. JA TEMU SE LAHKO REČE BULKING. NA KETO DOBIŠ LE MIŠICE. IN OBSTAJA DR. WILSON IN RAZISKAVA KI JE POKAZALA DA ENAKO OZIROMA TENDENCA V CELO VEČ.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če mar 03, 2016 16:01

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Če si lačen imaš verjento malo maščobe ali pa nisi adaptiran. Če maš malo maščobe moraš jest.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če mar 03, 2016 18:55

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Dr. Jason Fung - The Aetiology of Obesity

V svojem drugem predavanju na konferenci je Dr. Fung govoril o razlogih za debeleost in o tem zakaj ljudje običajno po fazi hujšanja težo hitro pridobijo nazaj. Čeprav vedno govori o hormonu inzulinu, kot glavenmu igralcu opozori, da so definitivno prisotni še drugi dejavniki vendar igra inzulin daleč največjo vlogo. S tem se vsekakor zelo strinjam.

Slika


Na začetku omeni eno največjih imen raziskovanja debelosti Dr. Brownella, ki je član številnih skupin in odborov na to temo. Prav tako števlilnih knjig in strokovnih člankov. Da je to dosegel je verjetno potreboval kar nekaj volje in discipline. Ta pa mu ne pomaga pri uravnavanju telesne teže saj ima preko 150 kg. Prav tako ne znanje, ki ga o debelosti ima. Torej je težko reči, da je problem hujšanja pomankanje volje, discipline.. Pa tudi znanje očitno ne pomaga razen če se seveda moti.

Slika

Tukaj bi dodal svojo pripombo. Ko greš na LCHF konferenco so vsi doktorji in predavatelji vitki. Stari in mladi. Pravzaprav očitno vitki razen kake izjeme. Po drugi strani pa tega nimam v spominu na klasičnih prerhanskih konferencah. Ravno obratno.

Slika

Zakaj smo prekomerno težki? Vsi pravijo, da je razlog, da zaužijemo preveč kalorij. Torej, če hočemo shujšati moramo zaužiti manj kalorij. Vprašanje je ali to na dolgi rok deluje in zakaj ne..

Slika



Klasična teorija govori, da moramo porabiti več kot vnesemo vase. V praksi pa kot vemo to ravno ne deluje. Predvsem ne na dolgi rok.

Slika

To priznava tudi strokovna literatura.

Slika

Problema te teorije sta dva. To, da je previsok vnos kalorij posledica drugih dejavnikov in tako ni glavni problem, ki se ga lahko lotimo direktno. Ter, da zaloge energije v telesu obravnava kot celoto. Torej vse enako.

Slika

Reči, da je preveč kalorij krivo za debelost je podobno kot reči, da je pitje alkohola, krivo za alkoholizem.

Slika

Slika



Da nekomu rečemo, da naj pije manj v večini primerov ne deluje. Potrebno se je lotiti osnovnih vzrokov zaradi katerih oseba toliko pije. Na primer odvisnosti, družinskih razmer, stresa in osebnosti.

Slika


Podobno, ko pade avion ne moremo reči, da je kriva gravitacija, čeprav zaradi tega pade.

Slika

Vzroki so popolnoma drugi in tudi odravljamo jih drugače.

Slika



Zato priporočila pojej manj in gibaj se več z namenom negativne energijske bilance ne delujejo.

Slika


In nikakor za nedelovanje teh dveh ukrepov ne moremo kriviti volje posameznika.

Slika


Razlogi so popolnoma drugi. So v večini hormonski in večino predstavlja inzulin. Če znižamo inzulin bomo hujšali.

Slika

Drugi problem je, da zaloge energije obravnavamo kot celoto. Pravzaprav pa imamo zaloge, ki so hitre in zaloge, ki nam dajejo energijo počasneje. Kot nekakakšen hladilnik in skrinja. Problem je v tem, da večina sodobnih posameznikov ne zna uporabljati dolgoročnih zalog torej zalog telesne maščobe. In ponovno je pomemben dejavnik tega hormon inzulin.

Slika

Ker teh zalog ne znamo uporabljati tudi teorija jejmo manj, da bomo shujšali hitro pade.

Slika


Razlog je v tem, da telo čuti, da nima na voljo dovolj energije in zmanjša porbo kalorij v telesu ter poveča apetit.

Slika


Redukcija kalorij vodi do počasnejše presnove. Oziroma manjše porabe kalorij za osnovno presnovo ter tudi druge potrebe. To so znanstveniki vedeli že leta 1917.

Slika


Potrdil pa je tudi znameniti Keysov eksperiment stradanja. Pravzaprav ni šlo za stradanje temveč močno znižanje kalorij, ki je vodilo do padca osnovne presnove za 40%. Zmanjšala se je teža osnovni organov, padla je telesna temperatura..

Slika

Telo se prilagodi tudi, če jemo preveč. Po nekja časa bo poraba kalorij avtomatično višja.

Slika

Slika

Kot smo že omenili klasične diete na dolgi rok ne prinesejo rezultatov.

Slika


Znižanje kalorij namreč tudi vpliva na apetit preko hromonov, ki apetit zavirajo in spodbujajo.

Slika


Posledica je povečana lakota.

Slika

Torej je porušenje ravnotežja med vnosom in porabo kalorij hormonski problem.

Slika


Osnovne usmeritve ne delujejo, kljub volji posameznika, ker pride do znižane porabe kalorij ter povečane lakote.

Slika


V veliki študiji so ženske po smernicah izgubile kar nekaj kg.

Slika

Vendar jih tudi kmalu pridobile nazaj. In to na raven, ki so jo imele ženske brez diete. Klasika.

Slika

Grafični prikaz tipičnega cikla pridobivanja in izgube teže.

Slika

Tako je za optimalno in dolgoorčno izgubo najpomembnejše, da znižamo raven inzulina.

Slika


Slika

Diabetikom tipa 1 dodamo inzulin in iz posušenega stanja se bodo zredili. Brez inzulina bodo dobesedno shirani. Inzulin je potreben za shranjevanje hranil.

Slika


Več inzulina večja pridobljena teža.

Slika

Podobno pri diabetikih tipa 2, ki v osnovi proizvajajo inzulin. Lahko celo več ali pa se produkcija zaradi uničenja pankresa že zmanjša. No, bistvo je to, da če bolezen zdravimo z normalnim pristopom ne bo takega porasta maščobe kot če dodajamo inzulin.

Slika

Na teži osebe pridobivajo, če skupaj z dodajanjem inzulina nižamo vnos kalorij!

Slika

Zdravila, ki delujejo podobno kot inzulin in sam inzulin redijo. Medtem ko se pri uporabi zdravil za diabetes tipa 2, ki delujejo drugače kot je metformin, ki le zavre glukoneogenezo v jetrih pridobivanje maščobe ne zgodi.

Slika


Če želimo diabetika shujšati mu odvzamemo inzulin.

Slika


Obstaja celo pojem Diabulimia, ki se uporablja za samometode hujšanja pri daibetikih tipa 1. Če želijo biti suhi pač znižajo inzulin.

Slika

Zdravila, ki v telesu nižajo inzulin ali zmanjšajo njegove učinke vodijo do izgube teže.

Slika

Slika

Če vsa zdravila, ki vplivajo na krvni sladkor razdelimo na tri skupine. Dvigajo, nižajo ter ne vplivajo na inzulin...

Slika


dobimo tri skupine zdravil, ki dvigajo, znižujejo ali pa ne vplivajo na telesno težo.

Slika

Torej igra inzulin pri hujšanju pomembno vlogo. Preveč inzulina vodi v debelosti. In tudi ko pričnemo hujšati bo inzulin posredno vplival na to, da nam to ne bo uspelo.

Slika


To je že vrsto let nazaj vedel Banting in zasnoval dieto, ki ne vpliva na inzulin. Predvsem izločanje oh in do neke mere tudi beljakovin. LCHF, keto, fastingi...

Slika

Pravi razlogi za debelost so torej hormonski.

Slika

Različna živila različno vplivajo in to kaže inzulinski indeks teh živil. Za marsikaterega sodobnega teoretika smešnica ampak pri določenem delu ljudi defitivno pomemben podatek. Vsaj tako tudi meni kaže praksa.


Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63909

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če mar 03, 2016 23:11

Re: Low Carb Vail 2016 - Low carb konferenca 2016

Dr. Cate Shanahan - Practical Lipid Management for LCHF

Izredno zanimivo predavanje, ki govori o tistem, kar stalno pišem in govorim. Ni tako pomemben holesterol v lipoproteinu, kot polinenasičene maščobne kisline. Te hitro oksidirajo in med drugim povzročijo tudi oksidacijo holesterola. Nasičene maščobne kisline, ki so poleg prisotne pa pravzaprav varujejo pred oksidacijo. Nekaj polinenasičenih maščobnih kislin rabimo. Vendar jih je hitro preveč. Problematične so predvsem tiste, ki so v obliki, ki jih najdemo v rastlinskih virih, kot so ALA in LA ter seveda predvsem, če gre za predelana rastlinska olja, kjer se pojavijo tudi trans oblike in drugi nevarni metaboliti. Za moje pojme tudi "zdrava" nerefinirana omega 6 in 3 rastlinske olja niso ok. Te kisline hitro oksidirajo še posebaj, če telo nima kaj z njimi in krožijo po njem.

Slika

Slika

Glavno vprašanje predavanja je kaj povzroča aterosklerozo. Splošna teorija navaja kajenje, visok pritisk, maščobne kisline in holesterol v krvi (LDL hipoteza) ter visoka krvna glukoza in inzulin.

Slika

Slika

Ker se pogosto še vedno krivi holesterol je zelo pogosta tudi uporaba statinov. Zdravil, ki znižajo produkcijo holesterola v telesu. Statini res znižajo holesterol vendar imajo na srčno žilna obolenja drug pomemben vpliv to je preko znižanja vnetnih stanj. Statini imajo res veliko stranskih efektof, kot so različne miopatije, diabetes, odpoved srca, težave s spominom, oslabljen imunski sistem itd. V velikem številu primeru pa tudi nimajo pravega efekta.

Slika

Slika


Še vedno pogosto slišimo, da je LDL holesterol nevaren aterogen. Vendar ne gre za holesterol temveč lipoproteine, ki holesterol prenašajo. Ločimo male goste delce in velike manj goste delce. Veliko razsikav je pokazalo, da so problematični mali gosti delci. No, določene organizacije nas želijo še vedno prepričati drugače. Kot recimo Mayo klinika, ki svoje trditve podkrepi z genetsko motnjo, kjer je skupni holesterol zelo, zelo povišan.

Slika

Slika


Lipoproteini so delci, ki prenašajo holesterol, trigliceride ter druge sorodne substance po telesu. Hilomikroni iz črevesja do tkiv in jeter, VLDL iz jeter do tkiv. IDL in LDL po telesu in HDL nazaj v jetra. Poensotavljeno..

Slika


Zakaj veljajo LDL delci za slabe? 1. ker se lahko zaustavi na endoteljijskih celicah ožilja in tam oksidira in povzroči nadalnje rekacije. 2. ker mali gosti LDL delci preidejo v steno arterije in tam okisdirajo.

Slika


Vendar že nekaj časa vemo in tudi organska kemija nas uči drugače. Pred leti je Gerhard Spiteller postavil drugo teorijo.

Slika

Tipična krvna slika za LCHF/keto. Izredno nizki trigliceridi, visok HDl holesterol ter fenomenalno razmerje med njima, kar je znak super varnega srčno žilnega sistema. Ob tem je pogosto LDL holesterol visok. Vendar podrobnejša analiza LDL lipoproteinov pokaže, da je aterogeni LDL oziroma mali delci visoke gostote izredno nizki.

Slika

Slika

Klasična shema procesa.

Slika

Ni krivec holesterol v lipoproteinu. Krive so polinenasičene maščobne kisline v njem. Več jih imamo v hrani več jih bo v lipoproteinu. Te so zelo nestabilne in ob prisotnosti kovin, kot je železo in drugih prostih radikalov hitro oksidirajo in povzročijo oksidacijo drugih snovi poleg, kot je npr. holesterol. Pa visoka koncentracija glukoze, inzulina itd.

Slika

Veliko oksidiranih PUFA lahko dobimo tudi s hrano. Predvsem, če uporabljamo rastlinska olja ali uživamo veliko predelane hrane ali jemo velikokrat zunaj.

Slika

Poenostavljena shema normalnega LDL in LDL z oksidiranimi PUFA. In oksidirani LDL so pravzaprav eden dejavnikov ateroskleroze. apoB so apoproteini, ki nahajajo na teh LDL delcih in imajo več funkcij. Ena pomembnejši je, da se preko njih LDL delci vežejo na prave receptorje. Na teh okvarjenih LDL so okvarjeni tudi te apoproteini.

Slika




Te okvarjene LDL lipoproteine prepozna obrambni sistem organizma (preko spremenjenih apoB protienov in jih poizkuša odstraniti.

Prav tako pa ti okvarjeni LDL delci z okvarjenimi apoB krožijo po krvi in se ne vežejo na receptorje na katere bi se morali. Posledično je možnosti oksidacije PUFA še več. Kaj lahko med drugim povzroči okvaro teh apoB? Preveč krvnega sladkorja. Podobno kot glikacija hemoglobina preko katere določamo povprečno raven krvnega sladkorja glukoza reagira z mnogimi za telo pomembnimi beljakovinami tako iz stališča zgradbe kot funkcije in onemogoča njihovo funkcijo. Enako velja za te apoproteine.

Slika

Slikica lipoproteine. Znotraj holesterol in maščobne kisline, v maščobah topni vitamin, holin, Q10... skratka v maščobah topne substance, ki jih po telesu lipoprotein prenaša. Okoli obroč iz fosfolipidov, nekja komadov holesterola in beljakovinskih delcev oziroma apoproteinov, ki smo jih že omenili.

Slika

Pri ragradnji lipoproteinov v membranah pride do oksidacije PUFA v mebranah kar spodbuja nadalnje procese. Pridejo makrofagi in jih želijo odstraniti. Vnetni proscesi se pričnejo.

Slika


Slika

Slika


Veliki krivec so rastlinska olja, predvsem omega 6 in nikakor ne nasičene maščobe in holesterol. Rastlinska olja nam priporočajo za nižanje holesterola! Je tudi res, da ga nižajo. Vendar tudi zato ker ga več konča v ožilju.

Slika

Proces je predvsem pospešen pri diabetesu in prediabetesu. Več kot 50% amerikancev je v tem stanju. Diabetiki imajo manjšo sposobnost antiokidativne obrambe. Pri njih poteka v telesu več oksidativnih procesov. Za te je tudi značilna nižja raven HDL. Razlog je v glikaciji apoproteiniov, ki sem jih im omenil.


Slika


LCHF morajo biti predvsem nasičene in mononenasičene mk.


Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ketogena dieta

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov


 
Crush Bar FORUM Postani Fit
 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.