Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

 
Crush Bar FORUM Fitness November 19 - forum
 
Danes je To dec 10, 2019 01:43

Surova jajca

Moderatorji: UrosS, Metka, Stasa, Grom

<< x

CardioBunny

Pleničar

Vnosov: 4

Pridružen: Sr maj 01, 2013 19:43

Odgovor Po apr 14, 2014 13:50

Re: Surova jajca

Wiki pravi:
[HIGHLIGHT=#NaNffff]In addition, the protein in raw eggs is only 51% bioavailable, whereas that of a cooked egg is nearer 91% bioavailable, meaning the protein of cooked eggs is nearly twice as absorbable as the protein from raw eggs. [/HIGHLIGHT]
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63904

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Po apr 14, 2014 14:16

Re: Surova jajca

Jajce je popolno živilo. res da ima kvalitetne belajkovine vendar le v kompletu. Brez rumenjaka ni nič. Rumenjak je vir veliko pomembnih snovi ki se na temperaturi uničijo. Beljakovine so le en del koristi. Torej zato je najbolje obdelati jajce le toliko da beljak malo koagulira. nič pretirano.
Če želiš optimum iz jajca je to to..
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

gapi

Senior Member

Vnosov: 645

Pridružen: So mar 31, 2007 19:49

Odgovor Po maj 19, 2014 05:32

Re: Surova jajca

Grom je napisal/-a:Jajce je popolno živilo. res da ima kvalitetne belajkovine vendar le v kompletu. Brez rumenjaka ni nič. Rumenjak je vir veliko pomembnih snovi ki se na temperaturi uničijo. Beljakovine so le en del koristi. Torej zato je najbolje obdelati jajce le toliko da beljak malo koagulira. nič pretirano.
Če želiš optimum iz jajca je to to..


Res je...evo zanimiv članek, kjer je enako omenjeno:

Edit Admina: prosim upoštevaj pravila foruma, hvala.
“Naša hrana bi morala biti naša zdravila
in naša zdravila naša hrana!” -Hippokrates
<< x

janezjanez2

Pleničar

Vnosov: 74

Pridružen: Če jan 23, 2014 20:11

Odgovor So maj 14, 2016 19:40

Re: Surova jajca

Obujam staro temo. Pravite da kuhate jajca 2-3 minute, da se obdrži največ koristnih snovi. Žal pa menda tudi kratko termično obdelavo jajce zgubi boosting učinek glutationa. Ta je prisoten v beljaku.

"Uncooked egg whites are one of only two sources that contain beta-lactoglobulin and serum albumin. beta-lactoglobulin and serum albumin are proteins that contain a unique bond of two glutathione precursors: glutamyl (a form of glutamic acid) and cysteine. This unique bond is called glutamyl-cysteine. So, glutamyl-cysteine is two of the three glutathione precursors put together. In other words, glutamyl-cysteine is 2/3 of a glutathione molecule! (The other 1/3 is glycine which is easily made in the body and abundantly found in the foods we eat.). There are only two kinds of proteins available in our food that have beta-lactoglobulin and serum albumin. They are undenatured (intact, whole, unheated) whey proteins and raw egg white proteins."
Vir: http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html

Rumenjak ima precej biotina in menda to izeniči učinek avidina. Če se motim, pa me le popravite prosim.

Jaz sem se odločil da bom 1 mesec konzumiral 5-10 surovih jajc dnevno. Opazil sem da mi glutaion zelo pomaga pri zdravstvenih težavah. Salmonela je menda prisotna 1:30000 jajc. In je važno tudi ali gre za prosto rejo ali rejo v kleti, jajca proste reje so dosti bolj redko okužena.

No recimo da me salmonela ne skrbi tako zelo. A ve kdo kolikšna je nevarnost drugih bakterij?
<< x

ronnie

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 2696

Pridružen: So maj 17, 2003 17:13

Kraj: Nova Gorica

Odgovor So maj 14, 2016 21:48

Re: Surova jajca

Če ješ surova,daj jih cc 10 min namočit v sodo bikarbono (salmonela je na olupku)
<< x

miki80

Posting Freak

Vnosov: 1279

Pridružen: Sr nov 11, 2015 18:14

Odgovor So maj 14, 2016 22:33

Re: Surova jajca

Jajca se baje pasterizira 3min v 60 stopinj vode.

S tem pa se verjetno res ne uniči nič kaj "dobrih" lastnosti?
<< x

vidorando

Posting Freak

Vnosov: 2143

Pridružen: Če okt 31, 2013 13:38

Odgovor Ne maj 15, 2016 08:03

Re: Surova jajca

ronnie je napisal/-a:Če ješ surova,daj jih cc 10 min namočit v sodo bikarbono (salmonela je na olupku)


hm zanimovo...
<< x

Maja77

Pleničar

Vnosov: 18

Pridružen: Po jan 23, 2012 19:48

Odgovor Pe jan 13, 2017 17:13

Re: Surova jajca

Pozdravljeni,

me pa zanima, ce kdo je le stepene beljake z dodatkom proteinov ali kakava - kot sladico recimo. Je varno? Pa ce ima kdo kasne dobre ideje glede recepta, vec kot dobrodosel.

Hvala vnaprej & lp
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11011

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor So jan 14, 2017 07:30

Re: Surova jajca

Malo tvegaš, če jemlješ cela jajca. Preveri v trgovini, imaš v prodaji sedaj pasterizirane beljake.

Slika
<< x

miki80

Posting Freak

Vnosov: 1279

Pridružen: Sr nov 11, 2015 18:14

Odgovor So jan 14, 2017 10:02

Re: Surova jajca

Majo kje rumenjake?
<< x

matic

Senior Member

Vnosov: 717

Pridružen: Po sep 18, 2006 12:19

Odgovor So jan 14, 2017 13:02

Re: Surova jajca

Metro (v Avstriji) ima vse posebej: rumenjake, beljake, cela jajca (tekoče). Skratka vse možne kombinacije. ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Prejšnja

Vrni se na Zdravi in dietni recepti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


 
Crush Bar FORUM Odpornost 19 - forum
 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.