Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Joe Weider's Olympia Weekend 2011

 • avtor: Gašper Grom
 • 27.09.2011

Ameriško mesto zabave Las Vegas zadnjih 13 let gosti najprestižnejše tekmovanje v fitnesu in bodibildingu Joe Weider's Olympia, kjer se zberejo najboljši profesionalni tekmovalci v tem športu. Tekme Mr. Olympia se lahko udeležijo le tisti tekmovalci, ki so v preteklem letu dosegli velik uspeh na kateri izmed profesionalnih tekem, poleg njih pa tudi šest finalistov tekmovanja za naslov Mr. Olympia preteklega leta ter vsi predhodni zmagovalci.

Tekmovanje organizira najpomembnejša fitnes in bodibilding svetovna zveza IFBB (International Federation of BodyBuilding & Fitness), ki sta jo sredi prejšnjega stoletja ustanovila brata Weider. Pravzaprav je bil pobudnik tega tekmovanja sam Joe Weider, ki velja za očeta bodibildinga in tako tekmovanje tudi nosi njegovo ime. Njegova vizija je bila organizacija prestižnega tekmovanja, kjer bi se pomerili zmagovalci dotedanjih amaterskih svetovnih prvenstev vseh bodibilding zvez. Tako bi imeli večjo motivacijo za nadaljnjo tekmovalno kariero, prav tako pa bi lahko zaslužili tudi nekaj denarja.

Prvo tekmovanje za naslov Mr. Olympia je bilo 18. septembra v New Yorku, kjer je v edini kategoriji moški bodibilding zmagal Larry Scott, ki je zmago ponovil tudi naslednje leto. Na dosedanjih 46 tekmovanjih za ta naslov je zmagovalo le 12 posameznikov, saj zmagovalec Mr. Olympia ponavadi ostaja več let nepremagljiv. Zmagovalci so seveda znana imena iz sveta bodibildinga; poleg Larrya Scotta so laskavi naslov osvojili še Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Frank Zane, Chris Dickerson, Samir Bannout, Lee Haney, Dorian Yates, Ronnie Coleman, Jay Cutler in Dexter Jackson. Letos smo dočakali trinajstega zmagovalca Phila Heata. Zanimiv je tudi podatek, da ima Lee Haney osem zaporednih zmag, Dorian Yates in Ronnie Coleman pa po sedem. Sedem zmag, vendar ne zaporednih, ima tudi eden najuspešnejših ljudi na svetu, ki uspe pravzaprav na vsakem področju, ki se ga loti – vsem poznani Arnold Schwarzenegger.

Tekmovanje Olympia Weekend je v začetku obsegalo le moški bodibilding, sčasoma pa se je razvilo v večdnevno prireditev, ki vključuje tudi kategorije ženski bodibilding, fitnes in figure. Preteklo leto je bila dodana tudi kategorija bikini, že nekaj let pa je moč obiskati tudi velik sejem športne prehrane. Omenja pa se še dodatna širitev kategoriji.

Letos je v Londonu prvič potekala amaterska različica tekmovanja Mr. Olympia, ki so se je udeležili najboljši amaterski tekmovalci. Tekmovanje je doživelo zelo pozitiven odziv in verjamem, da se bo sčasoma razvilo še v veliko večjo prireditev.

Slovenka Brigita lani dosegla tretje mesto

Vsem dobro poznana Brigita Brezovec je zadnjih dveh letih dosegla precej odličnih uvrstitev na profesionalnih tekmah, kar ji je omogočilo kvalifikacijo v žensko bodibilding kategorijo tekmovanja Mr. Olympia. Lani še novinka, ki si je nabirala izkušnje, je letos dosegla neverjeten uspeh in postala tretja najboljša bodibilderka na svetu. Pravzaprav še sedaj težko verjamem, da je tekmovalka, ki je pred leti delala v mariborski trgovini Maxximum Shop in sanjala o nastopu med profesionalnimi tekmovalkami, dosegla ne samo uvrstitev v finale Ms. Olympia, temveč tudi odlično tretje mesto. Le tisti, ki smo tesneje povezani z fitnesom in bodibildingom, se verjetno zavedamo, kako neverjeten uspeh je to. Še enkrat lahko čestitam Brigiti za leta odrekanja in garanja na poti k zastavljenemu cilju. Verjetno si tudi sama ni mislila, da ji bo to kdaj v resnici uspelo. Mnogi strokovnjaki bodibildinga so za Brigito predvidevali celo drugo mesto, takoj za večkratno in izkušeno zmagovalko Iris Kyle.

Tega tekmovanja se udeležujem že več let zapored, letos pa sem imel kot novinar revije MaxxFITNESS & BODYBUILDING priložnost sedeti tik ob sodnikih in videti tekmovanje pod optimalnimi pogoji. V nadaljevanju vam podajam svoj komentar posameznih tekmovalcev in njihovih uvrstitev.

Mr. Olympia 2011: komentar Gašperja Groma

Letošnje tekmovanje za naziv Mr. Olympia v moški bodibilding kategoriji je bilo zelo številčno. Pravzaprav je bilo tekmovalcev toliko, da se je vodstvo zveze IFBB dogovorilo o omejitvi možnost nastopa na tekmovanju v prihodnosti. Tako bodo v prihodnje lahko nastopili le zmagovalci posameznih profesionalnih tekem tekočega leta in ne več tudi drugo- in tretjeuvrščeni kot doslej. Še vedno pa bo veljalo pravilo, da se iz prvega dela tekmovanja oziroma predtekmovanja v finalni del uvrsti le šest tekmovalcev. Torej v predtekmovanju se izbere 6 najboljših tekmovalcev, ki se jih v finalu ponovno primerja in izbira zmagovalca. Med šestimi finalisti se nato sešteje rezultat iz predtekmovanja in finala in skupni rezultat vodi do končne uvrstitve. Če so bili letošnji finalisti dokaj lahko izbrani oziroma izločeni izmed vseh tekmovalcev so bile odločitve med njimi izredno težke in zanimive. V finale so prišli Phil Heath, Jay Cutler, Kai Greene, Victor Martinez, Dennis Wolf, Dexter Jackson. Končni vrstni red pa je bil:

 1. Phil Heath: V preteklosti si nisem mislil, da bi ta za bodibilding razmere še vedno precej mlad 31-letni tekmovalec lahko kdaj postal Mr. Olympia. Kljub temu da velja za tekmovalca z odlično genetsko telesno zasnovo, mi je misel na njegovo zmago preprečevalo dejstvo o njegovi ozki ramenski strukturi ter izrazito preveč razvitih ramenskih in mišicah rok v primerjavi z drugimi mišicami, predvsem prsnimi. Če bi uspel nesimetrijo med mišicami popraviti, mu njegova ozka ramenska struktura onemogoča estetsko kopičenje dodatne mišične mase. Vendar pa so bili njegova značilna polnost mišic, močno izboljšana simetrija ter ožji pas v primerjavi s prejšnjimi tekmami pripomogli k temu, da je premagal prvaka preteklega leta Jaya Cutlerja in nekatere ostale odlične tekmovalce, ki žal niso pokazali tako odlične telesne pripravljenosti kot Phil. Dejstvo je, da je bil Phil daleč najboljši tekmovalec in je zasluženo zmagal.
 2. Jay Cutler: Če je bila Philova zmaga zaslužena, se z drugim mestom trikratnega zmagovalca in večkrat drugouvrščenega Jaya mnogi niso strinjali. Veliko jih je bilo mnenja, da bi moral Jay Cutler biti tretji ali celo četrti za Kai Greenom in Victorjem Martinezom: osebno bi mu pripisal četrto mesto. Jay ni bil v njegovi najboljši formi, poleg tega so bile zelo opazne posledice utrujenosti in poškodbe bicepsa nekaj dni pred tekmovanjem. Jay je eden najbolj masivnih tekmovalcev, vendar žal nima najlepše telesne strukture, zato za najvišjo uvrstitev potrebuje več kot odlični telesno definicijo brez pomanjkljivosti. Rahel sloj podkožne vode mu je zmago letos preprečil, kljub temu, da je bilo mogoče slišati govorice o tem, da je bila njegova telesna forma nekaj dni pred tekmo baje odlična. Zanimivo bo videti, ali ta padec za Cutlerja pomeni konec tekmovalne kariere ali pa bo le spodbuda k še večjemu garanju.
 3. Kai Greene: Kai velja za enega največjih genetikov bodibildinga, ki je na nekaterih profesionalnih tekmah že pokazal, da bi z svojo ogromno in kvalitetno mišično maso lahko osvojil prestižni naslov. Vendar pa niti ena njegova dosedanja udeležba na tem tekmovanju ni bila uspešna predvsem v smislu optimalne telesneforme. Če bi bil Kai nekaj kilogramov lažji na račun boljše telesne pripravljenosti, bi lahko na letošnjem tekmovanju zmagal.
 4. Victor Martinez: Nekateri omenjeni tekmovalci veljajo za genetike bodibildinga, Victor Martinez pa v tem smislu absolutno izstopa. Vrhunska telesna struktura, polnost in oblika mišic so Victorjev največji adut pred ostalimi. Problem je le njegova telesna definicija. Na prvem tekmovanju pred leti je Victor s pomočjo trenerja Chrisa Aceta dosegel svojo prvo profesionalno zmago in bil takrat je pokazal resnično neverjetno. Vsi so govorili o njem kot o prihodnjem zmagovalcu Mr. Olympia, vendar pa se napovedi niso izpolnile. Victor se nikoli ni več pojavil v pravi formi. Menjaval je trenerje in kljub slabši formi je njegova superiornost v drugih pogledih vodila do nekaterih uspehov, tudi do dokaj visokih uvrstitev na tekmovanju Mr. Olympia. Vendar pa je to premalo. če gre verjeti govoricam, je letos 21 dni do tekmovanja ponovno kontaktiral trenerja Aceta, ki očitno zelo dobro pozna njegovo telo, saj mu je v izredno kratkem času pomagal do precej dobre forme. Vendar pa je bilo to žal premalo časa, da bi bila forma dovolj dobra za zmago. Dosegel je četrto mesto, sam pa menim, da bi moral biti tretji ali drugi. Slišati je tudi, da trener Aceto obljublja njegovo zmago na prav tako prestižnem tekmovanju Arnold Classic čez nekaj mesecev, v primeru, da bi Victor še naprej sodeloval z njim.
 5. Dennis Wolf: Nemški tekmovalec je leta 2008 veljal za presenečenje leta, vendar pa so kasneje sledili slabi rezultati,kljub temu pa je bilo lansko leto zanj precej uspešno. Dennis je poznan predvsem po široki strukturi ramen in ozkem pasu. velja za enega najbolj estetsko oblikovanih bodibilderjev. Žal ima tudi on nekatere pomanjkljivosti, kot so visoko prirastišče hrbtnih mišic, preslabo razvita meča ter in spodnji del hrbta, kar ga uvršča na slabša mesta. Poleg tega Dennis ni bil v svoji najboljši formi. Še vedno pa velja za enega najbolj perspektivnih tekmovalcev.
 6. Dexter Jackson: Dexter je že stal na zmagovalni stopnički tega tekmovanja. Žal ta zelo estetski bodibilder ne dosega ekstremnih napredkov v mišični masi, kot jih dosegajo tekmovalci. Prav tako zadnje čase tudi ne dosega svoje stare zmagovalne definicije telesa, po kateri je dobil naziv The Blade (britvica). Več možnosti bo imel na profesionalnem prvenstvo v kategoriji masters (tekmovalci preko 40 let), ki bo decembra v Miamiju.

Ms. Olympia 2011 – ženski bodibilding

Tudi tekmovanje za naziv najboljše ženske bodibilderke leta 2011 je bilo izredno številčno in konkurenčno. Pravzaprav so se ga udeležile vse najuspešnejše bodibilderke zadnjih let in med njimi tudi nova zvezda Slovenka Brigita Brezovac. Dosedanja šestkratna zmagovalka Iris Kyle je bila kot že nekaj let zapored pretrd oreh za ostale tekmovalke, čeprav so letos zaostanek za njo druge tekmovalke močno zmanjšale. Znani poznavalec bodibildinga Dave Palumbo je v svoj komentar za spletno stran Rx Muscle med tekmovanjem zapisal, da gre za bitko med Iris in Brigito, da pa Brigitina lepa simetrija, forma in ohranjena ženstvenost verjetno ne bodo dovolj, da bi prekosila večjo mišičavost tekmovalke Iris. Kljub temu, da je Dave, tako kot jaz, postavil Brigito na drugo mesto, je na koncu zasedla še vedno več kot vrhunsko tretje mesto za drugouvrščeno tekmovalko Yaxeni Oriquen, ki je leta 205 že dosegla naslov Ms. Olympia.

Brigitina telesna pripravljenost (definicija) je bila najboljša na tekmi. Predvsem je izstopala v hrbtnih pozah. Vendarle pa je bila Brigita najmlajša tekmovalka in verjamem, da njen čas šele prihaja in prepričan sem, da bo nekoč naslov Ms. Olympia dosegla prav ona.

REZULTATI PO KATEGORIJAH

Moška bodibilding kategorija

 1. Phil Heath
 2. Jay Cutler
 3. Kai Greene
 4. Victor Martinez
 5. Dennis Wolf
 6. Dexter Jackson
 7. Toney Freeman
 8. Brandon Curry
 9. Ronny Rockel
 10. Hidetada Yamagishi

Moška bodibilding kategorija do 91,6 kg

 1. Kevin English
 2. James "Flex" Lewis
 3. Jose Raymond
 4. Jaroslav Horvath
 5. Shaun Tavenier
 6. Jason Arntz
 7. Stan McQuay
 8. Tricky Jackson
 9. Al Auguste
 10. Marvin Ward

Ženska bodibilding kategorija

 1. Iris Kyle
 2. Yaxeni Oriquen-Garcia
 3. Brigita Brezovac
 4. Debi Laszewski
 5. Alina Popa
 6. Sheila Bleck
 7. Kim Perez
 8. Nicole Ball
 9. Monique Jones
 10. Tina Chandler

Ženska fitnes kategorija

 1. Adela Garcia
 2. Tanji Johnson
 3. Myriam Capes
 4. Tina Durkin
 5. Oksana Grishina
 6. Michelle Blank
 7. Bethany Cisternino
 8. Jodi Boam
 9. Camala Rodriguez
 10. Nicole Duncan
 11. Diana Paula-Monteiro

Ženska figure kategorija

 1. Nicole Wilkins
 2. Erin Stern
 3. Ava Cowan
 4. Candice Keene
 5. Teresa Anthony
 6. Alicia Harris
 7. Cheryl Brown
 8. Latisha Wilder
 9. Jelena Abbou
 10. Larissa Reis

Ženska bikini kategorija

 1. Nicole Nagrani
 2. Nathalia Melo
 3. Dianna Dahlgren
 4. Jaime Baird
 5. Sonia Gonzales
 6. India Paulino
 7. Alison Rosen
 8. Juliana Daniell
 9. Abigail Burrows
 10. Justine Munro

 
Maxximum Adapt