Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Arnold Classic Europe 2012 – uspeh slovenskih tekmovalcev

  • avtor: Gašper Grom
  • 17.10.2012

Letošnje prestižno tekmovanje v fitnesu in bodibildingu Arnold Classic Europe je bilo za slovensko ekipo FBZS-IFBB izredno uspešno. Tekma je že drugo leto potekala v španskem Madridu in je tako rekoč kopija sedaj že tradicionalne prireditve Arnold Classic Weekend, ki vsako leto poteka v Ohiu v ZDA.

Častni soorganizator prireditve je Arnold Schwarzenegger, ki je v tokratnem uvodnem govoru naznanil, da bomo že naslednje leto priča kar štirim tovrstnim prireditvam na različnih koncih sveta. Prireditvi v Evropi in Ameriki se bosta pridružili še prireditvi v Južni Ameriki in Aziji.

Arnold Classic Europe je tekmovanje v fitnesu in bodibildingu, ki se ga udeležijo najboljši amaterski tekmovalci iz vsega sveta. Na prireditvi poleg fitnesa in bodibildinga potekajo tudi druga tekmovanja v športih, kot so polaganje rok, ples, akrobatika, judo, dviganje uteži in podobno, vse skupaj pa spremlja še velik sejem prehranskih dopolnil in športne prehrane. Torej prireditev, ki je športni navdušenci ne smejo zamuditi.

Majhna Slovenija, veliki uspehi

Letošnjega tekmovanja Arnold Classic Europe se je udeležila tudi slovenska reprezentanca FBZS-IFBB, ki je dosegla zavidljive rezultate, ter novinarska ekipa Maxximuma.

Tanja Čanč je poleg prvega mesta v kategoriji Bikini do 168 cm osvojila še skupno zmago v tej kategoriji. Tanji je uvrstitev omogočila pridobitev tako imenovane PRO karte, ki ji omogoča nastope na tekmah, namenjenih le profesionalnim tekmovalcem.
 

Gašperjev komentar: Tanja je bila med tekmovalkami v bikini kategoriji najbolje telesno pripravljena. Videli smo lahko zares skladno razvito telo brez pomanjkljivosti. Čeprav so nekateri sodniki mnenja, da so njene mišice za kategorijo bikini preveč vidne menim, da bi ravno ona morala predstavljati ideal za to kategorijo. Tanja ima ravno prav razvite mišice, ne preveč nizko raven maščobe, ki je enakomerno porazdeljena po celem telesu ter rahlo vidne trebušne mišice in prehode med mišicami. Tanja odhaja med profesionalne tekmovalke in verjamem, da bo tudi tam zelo uspešna.

V Bikini kategoriji je poleg Tanje nastopila tudi naša najboljša gimnastičarka in olimpijka Adela Šajn.

Gašperjev komentar: Adela je nekaj mesecev trdo trenirala za nastop v kategoriji Women Fitness, kjer 50 odstotkov ocene predstavlja nastopna točka, 50 odstotkov pa njen videz. Žal Adela zaradi poškodbe hrbtenice ni mogla nastopiti v sprva predvideni kategoriji, saj nastopna točka vsebuje precej gimnastičnih elementov. Vseeno se je odločila za udeležitev tekme v kategoriji Bikini, za katero pa ima kot dolgoletna športnica malenkost preveč mišičasto telesno strukturo. Kljub temu je pokazala odlično telesno pripravljenost.

Naša tretja tekmovalka je bila povratnica na tekmovalne odre, Eva Pogačnik, ki je slavila v kategoriji Women Physique. Ta kategorija v Evropi še ni dodobra uveljavljena, medtem ko je v ZDA stalnica že nekaj let. Poleg Evine odlične telesne pripravljenosti smo lahko občudovali njeno skladno telesno strukturo, graciozno predstavitev in na koncu iskreno veselje ob več kot zasluženi zmagi.

Gašperjev komentar: Eva se je po nekaj letih premora vrnila na tekmovalni oder in suvereno zmagala v novoustanovljeni ženski kategoriji Athletic Physique, ki se po zahtevah glede mišične razvitosti uvršča med žensko kategorijo Bodybuilding in žensko kategorijo Body Fitness. Eva že precej let trenira s ciljem imeti popolnoma simetrično razvito telo, kar se je pokazalo tudi na odru. Popolna simetrija, genetske prednosti in optimalna izraženost mišic so ji prinesle upravičeno zmago. Osebno mislim, da bodo Evo predstavljali kot ideal za to novonastalo kategorijo.

Uspehu naših punc se je pridružil tudi naš najboljši bodibilder Miha Zupan, ki je v izredno močni konkurenci v kategoriji Bodybuilding do 100 kg za las zgrešil bronasto medaljo. Tretje mesto je v tej kategoriji uspelo osvojiti najboljšemu hrvaškemu bodibilderju, članu ekipe Maxximum, Antoniu Furiču. Oba si zaslužita iskrene čestitke, saj je bila njuna kategorija glede konkurence med najmočnejšimi, kar sem jih v zadnjih nekaj letih imel možnost videti na kakšnem amaterskem tekmovanju.

Gašperjev komentar: Miha, naš najboljši bodibilder je lani na tekmovanju Arnold Classic Europe v močni konkurenci osvojil tretje mesto, zato je letos veljal za enega izmed favoritov. Letos je v še močnejši konkurenci kot lani osvojil četrto mesto. Kljub temu, da je tako on kot tudi večina ostalih pričakoval boljšo uvrstitev, ne smemo pozabiti, da je Arnold Classic Europe eno izmed najboljših amaterskih tekmovanj na svetu, zato je četrto mesto v kategoriji, kjer se je predstavilo okoli 30 tekmovalcev, zelo velik uspeh. Ko je Miha stopil na oder, me je najprej presenetil njegov neverjeten videz. Že v prvih predstavitvah tekmovalcev je močno izstopal. Ozek pas in izredno lepe linije sta le dve od mnogih prednosti, ki jih je Miha tokrat pokazal na odru. Vendar pa za sam vrh v tej kategoriji Miha potrebuje še malenkost več mišične mase. Najboljša telesna pripravljenost žal ni dovolj, saj ostali tekmovalci, ki imajo več telesne teže, kljub temu, da so slabše telesno pripravljeni, delujejo bolj masivno. V zadnjih letih sem videl že veliko Mihovih nastopov in menim, da je bil tokratni nastop njegov najboljši.

Tekmovanja bi se moral v kategoriji Classic Bodybuilding udeležiti še en član ekipe Maxximum, Dalibor Kovačevič. Dalibor, ki velja za enega naših največjih upov, bi ob primerni pripravljenosti Sloveniji z lahkoto prinesel še eno zlato medaljo. Žal mu ni uspelo ujeti telesne teže, ki je glede na njegovo višino dovoljena v kategoriji Classic Bodybuilding. V tej kategoriji je tako nastopil le Blaž Erjavšek, ki pa se mu ni uspelo uvrstiti v finale.

Gašperjev komentar: Blaž je nastopil v kategoriji Classic Bodybuilding nad 180 cm, vendar mu ni uspelo priti v finale. V zadnjem letu je pridobil kar precej na mišični masi, vendar pa to še vedno ni bilo dovolj za višjo uvrstitev v zelo težki konkurenci. Blaž ima sicer lepo telesno strukturo in optimalno simetrijo, a tokrat je nastopil s premalo mišičnimi detajli.

Tudi Hrvati so bili uspešni

Naj omenim še uspehe naših sosedov Hrvatov. Poleg prej omenjenega nastopa in doseženega tretjega mesta bodibilderja Antonia Furiča sta nastopili tudi njihova najboljša tekmovalka v kategoriji Body Fitness do 163 cm, Zrinka Korač, ki je osvojila odlično drugo mesto, in Eva Rusan, članica ekipe Maxximum, ki je v kategoriji Body Fitness do 168 cm osvojila tretje mesto.

Slovenska ekipa se je s svojimi dosežki uvrstila med najbolj uspešne reprezentance na tekmovanju Arnold Classic Europe. To je dokaj presenetljiv rezultat, če upoštevamo dejstvo, da smo zelo majhna država ter da sta fitnes in bodibilding pri nas slabše razvita in manj prepoznavna športa. Kljub temu pa gre razvoj obeh športov v pozitivno smer, saj iz leta v leto žanjemo vedno boljše rezultate. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem še enkrat izrekam iskrene čestitke!

Video iz prireditve
Tema na Maxximum forumu:
POVEZAVA DO TEME
Povezava do galerij:
PRVA, DRUGA, TRETJA

 


 
Stašina Fit kuhinja