Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je devetnajsta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Prehranski dodatki za kolesarje

  • avtor: Jure Bolka
  • 07.08.2009

Rekreativno kolesarjenje že dolgo ni več samo oblika preživljanja prostega časa, ampak je, tako kot ostali športi, postalo del načina življenja. V veliki večini ga ljudje kombinirajo s tekom, dopolnilno zimsko vadbo v fitnesu, nabiranjem prvih kilometrov na RPM ali spinning vadbah in podobno.

In tako kot smo pozorni na samo izbiro primerne opreme, je zelo pomembno, da poskrbimo za pravilno prehransko pripravo na zastavljene kilometre in pa seveda za primerno regeneracijo po sami vadbi, za katero nam bo telo več kot hvaležno. S težkimi nogami in prisilo v mislih nikomur ni prijetno drugi dan preživljati službenih obveznosti.

Kratki napotki za pravilno pripravo

Pred aktivnostjo:

Maxim Energy Mix vsebuje kompleksne ogljikove hidrate (maltodekstrin) nevtralnega okusa. Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije, ki ga telo uporablja/potrebuje med aktivnostjo. Če želite napitek nevtralnega okusa, prašek premešajte z vodo, lahko pa ga kombinirate tudi z mlekom, čajem, kavo, sadnimi sokovi oz. s tekočimi obroki (npr. jogurt, juhe, omake za testenine, kaše).
Uporaba: vsaj 3 ure pred treningom zaužijte 3 odmerke praška Energy Mix v kombinaciji z obrokom pred vadbo. Prašek lahko premešate s hladno ali toplo tekočino oz. s tekočimi obroki. 1 odmerek raztopite v 250 ml tekočine. Po želji lahko dodate sadje ali sirup.

Med aktivnostjo:

Maxim Energy Drink je prašek, namenjen pripravi osvežujočega napitka na osnovi ogljikovih hidratov (kombinacija maltodekstrina in fruktoze). Med aktivnostjo je zelo pomembno, da telesu zagotovite dovolj visok vnos tekočine ter da ohranjate polne zaloge glikogena v mišicah. Poleg telesne tekočine med aktivnostjo izgubljate tudi zaloge glikogena in minerale, zato je med aktivnostjo nujno uživanje hipotoničnega napitka, bogatega s sestavinami, ki vam povrnejo tekočinsko ravnotežje, zapolnijo zaloge glikogena v mišicah in povišajo raven mineralov. Izdelek je brez umetnih sladil.
Uporaba: 200 do 500 ml zaužijte pred samim začetkom aktivnosti in 200 ml vsakih 15 do 20 minut med aktivnostjo, s čimer vzdržujete ustrezno raven tekočine v telesu. V primeru visokih temperatur zaužijte okoli 300 ml napitka.

Maxim Energy Gel vsebuje visoko koncentrirane ogljikove hidrate v obliki gela, ki služijo kot takojšen vir energije. Med dolgotrajno in intenzivno aktivnostjo raven sladkorja v krvi pade pod normalno mejo. V takih situacijah je Maxim Energy Gel idealen vir energije, ki uravnava raven krvnega sladkorja in omogoča varčevanje z zalogami glikogena. Energy Gel je na voljo tudi z dodatkom kofeina, ki dokazano povečuje sposobnost pri različnih aktivnostih.
Uporaba: pri visoko intenzivni aktivnosti zaužijte 1/3 vsebine vrečke in takoj zatem spijte nekaj požirkov napitka Maxim Energy Drink ali vode. Postopek ponovite vsakih 20 do 30 minut. V eni uri zaužijte maksimalno 1 gel. Če uporabljate manjše pakiranje za enkratno uporabo, zaužijte prvi gel 30 minut po začetku aktivnosti ter nato vsakih 15 do 20 minut. Pri srednjeintenzivni aktivnosti zaužijte 1/3 vsebine vrečke in takoj zatem spijte nekaj požirkov napitka Maxim Energy Drink ali vode. To ponovite vsakih 30 minut. Če uporabljate manjše pakiranje za enkratno uporabo, zaužijte prvi gel 45 do 60 minut po začetku aktivnosti ter nato vsakih 20 minut.

Po aktivnosti:

Napitek Maxim Recovery Drink vsebuje 55% ogljikovih hidratov in 35% beljakovin (takšna kombinacija zapolni zaloge glikogena hitreje kot le ogljikovi hidrati). Zagotavlja najboljša hranila za regeneracijo telesa, zato ga je priporočljivo uporabljati v prvi uri po končani aktivnosti, ko je absorpcija hranil največja. Preprečuje tudi mišično utrujenost in poškodbe, prav tako pa pomaga pri regeneraciji telesa, ki je nujna za prihodnje treninge. Izdelek je brez umetnih sladil.
Uporaba: regeneracijski napitek Recovery Drink lahko raztopite v vodi ali v posnetem mleku. V kombinaciji s posnetim mlekom vam zagotavlja dodatnih 10 g beljakovin in 12 g ogljikovih hidratov. Napitek zaužijte v eni uri po končani aktivnosti. 250 ml posnetega mleka ali vode premešajte s 3 odmerki (50 g) praška. Najbolj enostavno je, če uporabite ustrezno posodo za pripravo napitkov.

Upoštevati je treba dejstvo, da se telo ne regenerira samo neposredno po končani vadbi, ampak lahko ta proces traja tudi več dni. Uživanje napitkov Energy Drink in Recovery Drink v priporočljivih odmerkih lahko bistveno pripomore k optimalni regeneraciji tudi v dnevih, ko ne treniramo. Vedno pa se je potrebno zavedati, da osnovo predstavlja urejen jedilnik, ki je izhodišče za doseganje rezultatov in uspehov pri vseh oblikah vadbe. »Prazen« na kolesu je enako kot vožnja s prazno zračnico. Sicer je takšna vožnja možna, a težje izvedljiva in zgolj na kratke razdalje.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek