Maxx Burner

Izšla je devetnajsta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Fit živilo: Brusnice

  • avtor: Staša Grom
  • 16.08.2011

Brusnice se uvrščajo v skupino sadja, ki ga odlikuje izjemna antioksidativnost, poleg tega so dolgoletno naravno sredstvo za zdravljenje infekcij urinskega trakta. Zaradi ugodnih učinkov na telo so sestavni del zdravega jedilnika in jih je priporočljivo uživati čim pogosteje, lahko tudi vsak dan.

Hranilna vrednost brusnic (100 g) Sveže Sušene
Energijska vrednost 46 Kcal 308 Kcal
Beljakovine 0,4 g 0,1 g
Ogljikovi hidrati 12 g 82 g
- od tega sladkorji 4 g 65 g
- od tega prehranske vlaknine 4,6 g 5,7 g
Maščobe 0,1 g 1,4 g
- od tega nasičene < 0 g 0,1 g

Skrb za zdrava sečila

Brusnice vsebujejo snovi, imenovane proantocianidini, ki se uvrščajo v skupino flavonoidov. Proantocianidini zmanjšujejo oprijemanje bakterij na stene mehurja, vključno z bakterijo escherichia coli, ki je med glavnimi povzročitelji vnetij sečil. Posledica preprečevanja oprijemanja in s tem razmnoževanja bakterij je njihova izločitev iz organizma, ne da bi povzročile vnetje sečil. Raziskava iz leta 2002 je pokazala, da lahko med živili, ki so viri fitokemikalij, tj. brusnice, grozdje, jabolka, čaj in čokolada, le brusnice preprečujejo lepljenje bakterij. Za ugodne učinke zadostuje približno dva kozarca brusničnega soka na dan.

Bogat vir antioksidantov

Poleg proantocianidinov brusnice vsebujejo tudi druge fitokemikalije, izmed katerih imajo nekatere antioksidativne sposobnosti. Znano je, da antioksidanti v telesu izničujejo delovanje prostih radikalov, ki so med glavnimi povzročitelji številnih obolenj, na primer nekaterih vrst raka in srčno-žilnih bolezni. Brusnice se po svojem antioksidativnem delovanju skupaj z akai jagodami, malinami, borovnicami, rozinami in hruškami uvrščajo v sam vrh. Ena izmed antioksidativnih snovi v brusnicah so antocianini, polifenoli, ki dajejo brusnicam njihovo značilno rdečo barvo.

Uporaba v kuhinji

Brusnice lahko uživamo sveže, posušene ali pa uživamo njihov sok. So odličen dodatek h kosmičem, jogurtu in skuti ter različnim sadnim oziroma zelenjavnim solatam.

Recept: Piščančja solata z orehi in brusnicami


100 g listnate solate
120 g piščančjega filje
2 žlici orehov (25 g)
1 žlica posušenih brusnic (20 g)
1 žlica orehovega olja
balzamični kis
sol
 
Energijska vrednost: 451 Kcal
Beljakovine: 34,5 g
Ogljikovi hidrati: 21,5 g
Maščobe: 26,9 g


Piščančji file narežite na koščke, začinite s soljo in poprom ter ga popecite v ponvi. Solato operite, solite ter začinite z oljem in kisom. Dodajte popečen piščančji file ter potresite z orehi in brusnicami.

Dober tek!
 


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek