Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Arašidovo maslo Naturally More

  • avtor: MaXXimum
  • 03.07.2008

Arašidovo maslo je eno izmed zelo priljubljenih živil. Kar 75 % Američanov si zajtrka ne predstavlja brez kruha, mleka in - arašidovega masla.

Arašidovo maslo Naturally More je več kot samo arašidovo maslo, saj je obogateno s snovmi, ki pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju. Vas zanima več?

Naturally More je naravno arašidovo maslo brez holesterola in trans maščob. Navadnemu arašidovemu maslu so dodani laneno seme, laneno olje in jajčni beljaki. Navadno arašidovo maslo vsebuje predvsem omega 6 maščobne kisline, maslo Naturally More pa je zaradi dodatka lanu bogato z maščobami omega 3.

Primerjava med Naturally More in navadnim arašidovim maslom:

  Arašidovo maslo Naturally More Navadno arašidovo maslo
Energijska vrednost 528,1 kcal 588 kcal
Kalorije iz maščobe 309,6 kcal 422 kcal
Skupaj maščobe 34,4 g 50 g
- nasičene maščobe 6,2 g 11 g
- trans maščobe 0 g 0 g
- omega 3 12,8 g 78 mg
- omega 6 3,7 g 14,081 g
- holesterol 0 mg 0 mg
Beljakovine 31,2 g 25 g
Skupaj ogljikovi hidrati 25,0 g 20 g
- prehranske vlaknine 12,5 g 6 g
- sladkor 6,2 g 9 g
- neto ogljikovi hidrati 12,5 g 14 g
Natrij 0,4 g 0,459 g

 

Poleg arašidov so ključne sestavine Naturally More arašidovega masla še:

Jajčne beljakovine

Arašidovo maslo Natually More je obogateno z jajčnimi beljakovinami, katerih biološka vrednost* znaša 93,7%. Jajčne beljakovine so namreč tako kvalitetne, da predstavljajo referenčno vrednost pri določanju kakovosti beljakovin iz drugih prehranskih virov.

*predstavlja izkoristek zaužitih beljakovin iz določenega vira

Laneno seme in laneno olje

Laneno seme vsebuje lignane, ki, tako kot bolje znani izoflavoni, sodijo med fitoestrogene. Delujejo antioksidativno, protivnetno in antibakterijsko. Laneno seme vsebuje tudi lecitin, ki sodeluje pri presnovi maščob in holesterola. Laneno seme pripomore k boljši prebavi, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja.

Laneno olje je obravnavano v veliko znanstvenih študijah, ki ugotavljajo, da ima pozitivne učinke na živčni, kardiovaskularni, dihalni in imunski sistem ter izboljšuje presnovo.

Čemu maščobe?

Marsikdo se hrani, ki vsebuje veliko maščob, izogiba. Nasprotno s splošnim prepričanjem pa vse maščobe niso zdravju škodljive - nekatere so za optimalno delovanje organizma celo nujno potrebne. Ker jih telo ni sposobno tvoriti samo, moramo zagotoviti njihov vnos s pravimi viri maščob.

Omega 3 maščobne kisline najdemo v ribah, kot je losos, v lanenem semenu ali ribjem olju, prav tako pa tudi v arašidovem maslu Naturally More.


 
Stašina Fit kuhinja