Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Lažji dan je bil včeraj

  • avtor: Polona Fonda
  • 03.07.2012

Precej lažjih dni je bilo v preteklosti, ko je Benjamin svoj prosti čas namenjal zabavi z računalniškimi igricami, danes pa se raje vsak dan znova predaja izzivom v svetu uteži in jeklene samodiscipline.

Osebna izkaznica:

Ime in priimek: Benjamin Pohlin
Starost: 22
Število izgubljenih kg:  približno 40 kg
Teža pred preobrazbo: približno 125 kg
Teža po preobrazbi: 82 kg
Misel: The easy day was yesterday!

Računalniške igrice in odvečni kilogrami

V najstniških letih so bili njegova zabava žoga, rolerji in hokejska palica, ki pa je s prehodom v srednjo šolo prerasla v računalniške igrice in posedanje za računalnikom. Ob neustrezni prehrani, dve do treh večjih obrokih na dan in celodnevnem posedanju za računalnikom so se odvečni kilogrami počasi začeli kopičiti. »Vedno sem rad jedel, nezmožnost sprotne porabe kalorij pa sem začinil s celodnevnim sedenjem za računalnikom. Hrana je kar sproti letela iz hladilnika, dnevi so minevali kot minute, kilogrami pa so skladno z mojim napredovanjem v svetu igric rasli strmo navzgor. Samozavest je bila slaba že pred začetkom srednje šole, a po koncu srednje šole je skoraj ni bilo. Samega sebe sem imel za 'bajsija',« pravi Benjamin.

Odločitev, da Benjamin prestopi prag fitnesa je padla poleti leta 2008, ko je pogovor s prijatelji nanesel tudi na oblikovanje telesa. Navdušil ga je prijatelj in odločil se je, da poskusi, čeprav sprva le zaradi druženja in zabave. Brez cilja, brez načrta in brez znanja je računalniške igrice zamenjal za obiskovanje lokalnega fitnesa.

Nepotrebna prehranska navlaka

Zvečer ne jej in po peti uri ne jej več so bili nasveti, ki jih je Benjamin pri prehrani upošteval sprva, vendar z njimi ni dosegel rezultatov, kakršne si je želel. Začel je z brskati po spletu in iskati informacije o življenjskem načinu, ki ga je vse bolj srkal vase. Naletel je na portal Maxximum in obroke porazdelil na pet do šest manjših, dodal ustrezno količino nekaterih makrohranil k posameznemu obroku in odstranil nepotrebno prehransko navlako (sladkarije, sladkano pijačo, alkohol itd.). Z urejeno prehrano je dosegel spremembo in v devetih mesecih shujšal na 82 kilogramov.

Vsak dan je nov izziv

Ko je enkrat dodobra zakoral s svet uteži in oblikovanja telesa, se je zabava z ulic in od računalnika preselila v fitnes. »Ta zabava je postala droga, ki je nisem hotel zamuditi ne glede na dane razmere.« Druženje je postalo prava živalska aktivnost, za katero si niti sam ni mislil, da je je zmožen. Motivacija je bila močna, vsak trening je bil težji in vsak dan se je s še večjim veseljem odpravil v fitnes. Večino misli čez dan mu je zaposlilo premlevanje o pravilni prehrani, načinu treninga in morebitnih spremembah, ki bi omogočale še večji napredek. Sedenje ob pijači s prijatelji je postalo sedenje ob člankih, knjigah in revijah o fitnesu in bodibildingu.

V preteklosti se je večjih izzivov izogibal, saj je bil prepričan, da jim ne bi bil kos. Danes pa mu pravzaprav predstavljajo vsakdan. Če je včasih vse štel kot zabavo, danes svoje najljubše stvari imenuje ‒ izziv.

Nagrada?

»Obračanje deklet,« se nasmehne Benjamin in pripomni, da je pridobil veliko samozavesti, ki je prej nikoli ni imel. Trdo delo na sebi je izničilo provokacije okolice in vzbudilo pohvale, kar je vplivalo na lastno zadovoljstvo. Zelo je vesel, da se danes veliko ljudi obrne nanj za pomoč pri hujšanju in nasvete glede prehrane. »Da lahko pomagaš drugemu in vidiš spremembe, je znak, da širiš svoja obzorja, svoja znanja, ki jih lahko deliš z drugimi. To so nagrade.«

Cilj za naprej: ostati fit.

Dan brez napitkov, piščanca in zelenjave? »Si ga ne predstavljam.«

Tri skrivnosti uspeha:
1. trdno zastavljeni cilji,
2. železna volja,
3. zaupanje vase.

Trening:
Fitnes: Petkrat na teden po uro in pol.
Kardio: Trikrat na teden po pol ure po treningu z utežmi.


 
Bemumast 3 - Imate jajca?