AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Kaj o hujšanju menijo strokovnjaki?

  • avtor: Staša Grom
  • 09.08.2013

Čeprav so osnovna pravila hujšanja bolj ali manj vsem znana, vedno znova radi prisluhnemo nasvetom tistih, ki se z oblikovanjem telesa in hujšanjem ukvarjajo večji del svojega časa. Dokaz, da so na pravi poti, so seveda oni sami.

Najo, Sanjo, Saša, Boštjana in Gašperja smo povprašali, kaj se jim zdi najpomembnejše pri hujšanju, katera je njihova najljubša jed in kaj je njihov glavni trik, da zdržijo shujševalno dieto.

NAJA ČORIČ

osebna trenerka in tekmovalka v bikini kategoriji, www.najacoric.com

Kaj se ti zdi temelj uspešnega hujšanja?

Za uspešno hujšanje je zagotovo najpomembnejša urejena prehrana. To pomeni, da moramo zaužiti dnevno med pet in šest obrokov, ki so bogati z beljakovinami, zdravimi maščobami in zelenjavo. Ogljikohidratna živila uživamo po potrebi, ko potrebujemo energijo. Najslabše se mi zdijo nekajtedenske stroge diete, kjer po navadi pride do tako imenovanega jojo učinka. Tudi sama sem nekoč menila, da je dovolj, če samo močno znižamo energijski vnos, a sem sčasoma prišla do zaključka, da za lepo postavo in dobro počutje ni potrebno stradati, je pa pomembno, da se prehranjujemo zdravo.

Tvoja najljubša dietna jed?

Sem zelo sladkosneda, tako da je moja najljubša dietna jed kar prašek za pripravo beljakovinske kreme Maxx Dessert, s katerim se lahko zvečer v postelji pred televizijo posladkam brez slabe vesti.

Tvoj glavni trik, da zdržiš dieto?

Rada preizkušam nove recepte in si z zdravo hrano poskušam pripraviti čim bolj okusne jedi. Tudi pregrešim se občasno, a pri tem nimam slabe vesti, ker vem, da sta zdrav prehranjevalni režim in redna vadba moj način življenja, zato si lahko občasno privoščim tudi kakšno pregreho.

SANJA PAHERNIK

lastnica vadbenega centra MaxxFIT v Ljubljani in osebna trenerka, www.maxxfit.si

Kaj se ti zdi temelj uspešnega hujšanja?

Najpomembnejša sta vztrajnost in pravi »mindset«, torej s kakšnim odnosom se lotimo projekta hujšanja. Če projekt vzamemo kot zabaven izziv oziroma priložnost za odkrivanje novih, zdravih možnosti, bomo dosegli cilj brez večjega napora. Če pa vse dojemamo kot nekaj mučnega, bomo tako tudi dejansko čutili, in ne bo dolgo trajalo, ko bomo popustili in zašli s poti. Pri hujšanju gre za čisto enostavno enačbo: dnevna količina vnesene energije s hrano mora biti manjša od količine porabljene energije. Shujšamo torej lahko, če znižamo dnevni vnos hrane (dieta), če zvišamo dnevno aktivnost (vadba) – ali s kombinacijo obojega.

Tvoja najljubša dietna jed?

Pravzaprav so mi všeč vsa živila, ki jih vključujem v svojo prehrano, in težko izpostavim samo eno. Če pa že moram, bi izbrala sladki krompir, saj je to trenutno edino živilo z večjo vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki ga imam na jedilniku, pa še to le občasno, in tako je nekaj posebnega. Ne maram nekakovostne hrane in umetnih sladil. Odkar slednjih ne uživam, je moja potreba po sladkem povsem izginila.

Tvoj glavni trik, da zdržiš dieto?

Potrudim se, da je celoten proces zabaven. Veliko pripomore tudi podpora bližnjih, sploh v mojem vadbenem centru, kjer smo se z dekleti odločile za prečiščevalni program. Za nami je že več kot 90 dni in vse smo presenečene nad tem, kako enostavno in brez stresa se držimo režima. Vsekakor sem pristaš dolgoročnega zdravega in uravnoteženega prehranjevanja. Ekstremne diete so uporabne kvečjemu pri kratkoročnih, specifičnih ciljih, vendar so običajno vse prej kot zdrave.

SAŠO PETEK

osebni trener in tekmovalec v bodibildingu, www.sasopetek.si

Kaj se ti zdi temelj uspešnega hujšanja?

Najpomembnejša sta dober prehranski in vadbeni načrt. Za izdelavo jedilnika in načrta vadbe priporočam posvet pri katerem izmed izkušenih osebnih trenerjev, saj igrata izbor živil in pravilna vadba največjo vlogo pri tem, da v najkrajšem času pridemo najhitreje do zastavljenega cilja. Ko imamo pred sabo jedilnik, se je treba osredotočiti le na živila, ki so predvidena, in pozabiti na vse ostalo. Potrebujemo tudi veliko dobre volje, da bomo z veseljem hodili na treninge. Ko dosežemo prve rezultate, najdemo motivacijo za uspešno nadaljevanje hujšanja.

Tvoja najljubša dietna jed?

Obožujem svoj zajtrk, ki si ga pripravim iz jajčnih beljakov, ovsenih kosmičev, cimeta in nekaj kapljic sladila. Iz zmesi spečem zelo okusne palačinke, ki me zelo nasitijo in mi dajo energijo za ves dan.

Tvoj glavni trik, da zdržiš dieto?

Moja glavna motivacija je želja, da z vsako dieto dosežem svojo najboljšo telesno formo. Zaradi tega nikoli ne pomislim, da bi se s čim pregrešil. Motivira me tudi telesni napredek, zaradi katerega z navdušenjem nadaljujem z dieto.

BOŠTJAN ČEBRON

lastnik fitnes centra HEALTHY LIFE v Ajdovščini, osebni trener in tekmovalec v bodibildingu, www.hl-fitness.net

Kaj se ti zdi temelj uspešnega hujšanja?

Najpomembnejše je, da spremenimo filozofijo o prehranjevanju. S tem ciljam na to, da nam dieta ne sme predstavljati muke. Priporočam postopno prehajanje na novi, bolj zdrav režim prehranjevanja, in raznolikost pri pripravi hrane, da ne pride do monotonega jedilnika. Vsekakor moramo jedilnik prilagoditi tako, da pojemo manj, kot porabimo. To ne pomeni, da moramo stradati, temveč da ustvarimo nek minimalni energijski primanjkljaj, ki je potreben za izgubljanje maščobe. Energijski vnos sproti prilagajamo glede na napredek. Vsem, predvsem novincem, priporočam, da poiščejo pomoč pri sestavi jedilnika pri nekom, ki je za to usposobljen oziroma ima veliko izkušenj. Sicer se lahko zgodi, da projekt hujšanja ne gre v pravo smer, posledično pa nad njim obupamo.

Tvoja najljubša dietna jed?

Nisem ravno pravi naslov za ta odgovor, ker mi hrana predstavlja samo vnos potrebnih hranil za telo v danem trenutku. Če bi že moral nekaj izpostaviti, je to pečen piščanec z zelenjavo. To mi gre brez težav po grlu 365 dni v letu.

Tvoj glavni trik, da zdržiš dieto?

Moj trik je v tem, da imam pred seboj cilj, trenutno predvsem športni oziroma tekmovalni. Ko si zadam, da se bom pripravil na bodibilding tekmovanje, me nič več ne more odvrniti od sledenja dietnemu načrtu. Če ne bi imel tekmovalnih ciljev, bi bila moja motivacija dobra telesna forma vse dni v letu in dobro počutje. Na splošno mi dieta in treningi nikoli niso predstavljali posebnega napora oziroma odrekanja, ker že v osnovi ne gledam tako na celoten projekt.

GAŠPER GROM

strokovnjak za prehrano in hujšanje, odgovorni urednik revije Postani Fit, www.maxximum.si

Kaj se ti zdi temelj uspešnega hujšanja?

Včasih mi je bil najpomembnejši videz, z leti pa večjo pozornost namenjam zdravju. Menim, da se ob pravilnem pristopu da poskrbeti za oboje. Pravzaprav vsaka izguba telesne teže lahko prispeva k boljšemu zdravju. Izredno pomembno je, da telesu za optimalno delovanje zagotovimo vsa potrebna makro- in mikrohranila, predvsem dovolj beljakovin ter vitaminov in mineralov. Ne smemo pozabiti tudi na nujne maščobe in holesterol (da, prav ste prebrali). Poleg pravilne prehrane je pri hujšanju po mojem mnenju med najučinkovitejšimi fizičnimi aktivnostmi vadba z utežmi. Mišice so namreč velik porabnik energije. Na dieti se hitro zgodi, da izgubljamo mišice, hitrost presnove pade, izguba telesne maščobe pa je vse manjša. Vadba z utežmi pa je odličen način, kako krepiti vse telesne mišice. Seveda moramo najti vadbo, ki bo nam osebno pomenila zadovoljstvo, pa naj bo to katera koli zvrst.

Tvoja najljubša dietna jed?

Vsekakor so to jajca. So tako rekoč popolno živilo, ki zagotavlja vsa nujna hranila. Jajca so tudi izredno nasitno živilo, kar je logično, saj potešijo potrebe našega telesa po vseh hranilih. To še posebej velja, če kupujemo jajca kokoši, ki se hranijo prosto, ali omega 3 jajca. Ta imajo tudi odlično sestavo maščob.

Tvoj glavni trik, da zdržiš dieto?

Če zaužijem dovolj pravih hranil, ne potrebujem posebnih trikov. Ogljikove hidrate močno znižam. Kot sem že omenil, je treba imeti na dieti dovolj jajc (smeh), na splošno dovolj maščob, primeren beljakovinski vnos in dovolj zelenjave. Vse to ima močan vpliv na občutek sitosti. Pomembno je tudi, da ne pretiravamo z znižanjem energijskega vnosa.
 


 
Maxximum Adapt