Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Anjina FIT PREOBRAZBA

  • avtor: Staša Grom
  • 30.03.2015

Anja je 25-letna Mariborčanka, ki se je odločila korenito preoblikovati svoje telo in spremeniti prehranske navade. Že od nekdaj se je borila z odvečnimi kilogrami in se vrtela v začaranem krogu hujšanja in rejenja.

Aprila se je odločila, da s pomočjo izkušene ekipe Unifitnesa Betnava in Maxximuma dokončno spremeni svoj življenjski slog na bolje, ne da bi se izgubljeni kilogrami spet vrnili. Svojo pot je delila z bralkami revije Ženski svet, spremljali pa ste jo lahko tudi na facebook.com/MojaFitPreobrazba. Anji sta na njeni poti pomagala osebni trener Matjaž Anžel in prehranski strokovnjak Gašper Grom.

Anjina zgodba:

»Vem, da nisem edina, ki se bojuje z odvečnimi kilogrami, in verjamem, da se bo marsikdo prepoznal v moji koži. Moj boj z odvečno težo traja, odkar pomnim. Kilograme sem pridobivala in kar hitro tudi izgubila. Vsakič sem si rekla, da bom težo obdržala, a je žal vedno ostalo pri praznih besedah. Velikokrat sem poskušala spremeniti način življenja, vendar mi sami nikakor ni šlo od rok. Nisem imela prave motivacije, ki bi mi dala moč, da vztrajam in res nekaj dosežem. Posledica je bila ponovna tolažba s hrano. Ko sem se pred kratkim zazrla v ogledalo, sem se dokončno odločila za spremembo. Bila sem na robu solz. In to je bil znak, da je odlašanja dovolj. Vedela sem, da mi bo s pomočjo odlične ekipe uspelo, saj sta Matjaž in Gašper na svojih področjih strokovnjaka in sta pomagala že mnogim.«

Gašper Grom Low-Carb Coach

Prehranski načrt Gašperja Groma:

„Anji sem sestavil prehranski načrt, ki se bo morda komu zdel nenavaden, saj vsebuje sorazmerno veliko maščobnih živil, po drugi strani pa se tisti, ki poznate moj pogled na zdravo in dietno prehrano, ne boste čudili. Anjina prehrana je vsebovala zmerno količino vseh treh hranil, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, njen dnevni energijski vnos pa je bil malenkost nižji od porabe. Tako je porabljala kar največ telesne maščobe in čim manj mišičnega tkiva, ki ga je morala na dieti ohranjati zaradi hitrosti presnove. Anjini obroki so temeljili na industrijsko čim manj predelanih živilih. Jedilnik je vseboval pravo mero kakovostnih beljakovin iz rib, jajc, mesa in sirotkinih napitkov, veliko zelenjave in zmerno količino ogljikohidratnih živil. Seveda nisem pozabil na maščobe, ki so še pred nekaj leti po krivem uživale precej slab ugled, danes pa se vedno bolj poudarja njihova pomembnost v vsakdanji prihrani, tudi če želimo shujšati. Maščobe so poleg pomembnih funkcij, ki jih imajo v telesu, izredno nasitne. Anja je uživala predvsem živila, ki so vir esencialnih in drugih zdravih maščob, kot na primer mastne ribe, jajca, obogatena z omega-3, lešnike, makadamije, avokado in olive, pa tudi kakovostno surovo maslo in kokosovo maščobo.«

Vadbeni načrt Matjaža Anžela:

„Ustrezna vadba je nujna za uspešno izgubo odvečnih kilogramov, saj spodbuja ohranjanje mišičnega tkiva, kar je pomembno pri hujšanju, in pospešuje presnovo. Anja je pod mojim nadzorom redno vadila z utežmi ali z lastno težo v Unifitnesu Betnava. Na začetku sva se posvetila pravilni izvedbi vaj in se postopoma pripravljala na več treningov tedensko, ki so sledili kasneje. Anja je na začetku izvajala osnovne vaje za celotno telo, breme je bilo zmerno, pravega napora še ni bilo. Trening je trajal približno 50 minut trikrat tedensko. Za maksimalno izgorevanje telesne maščobe je Anja izvajala aerobno vadbo ali pa se je udeležila skupinske vadbe. Sočasno z Anjinim usvajanjem osnovnih veščin pravilne izvedbe se je stopnjevala intenzivnost treninga, število treningov pa se je s treh tedensko prevesilo na pet. Sčasoma sva prešla na t. i. split (deljeni) trening, kar pomeni, da je na vsakem izmed treningov izvajala vaje za drugo mišično skupino. Anja je z namenom čim večje ohranitve mišičnega tkiva, ki je največji porabnik kalorij, med treningom uživala napitek z aminokislinami BCAA in glutaminom BCAA Xtra, po končani vadbi pa mišice nahranila s sirotkinim beljakovinskim napitkom Maxximum Pure Whey.“

Bemumast!

JEDILNIK, s pomočjo katerega je Anja v prvih tednih izgubila skoraj 10 kg, ni občutila lakote in je imela veliko energije:

Zajtrk
2 domači ali omega-3 jajci, pečeni na žlički masla, 40 g ovsenih kosmičev z 200 ml mleka, kapsula maščob omega-3

Malica
Beljakovinska krema, pripravljena iz 30 g Maxx Desserta, 100 ml mlečne smetane, 1 žlice gozdnih sadežev in 20 lešnikov

Kosilo
Pusti zrezek z žara, skleda zelene solate z žlico oljčnega olja, 1 krompir ali nekaj žlic kuhanega riža

Večerja
Ribji file, pripravljen na kokosovi maščobi, dušena blitva in žlica oljčnega olja

Anjini dietni  triki

  • Vedno si vzemite čas za pripravo okusnih in barvitih obrokov, saj jemo tudi z očmi. Pomagajte si z uporabo začimb in zelišč, vedno skušajte vključiti čim več raznovrstne zelenjave privlačnih barv.
  • Beljakovinski prašek Maxx Dessert, ki predstavlja mojo malico, je v resnici sladica brez sladkorja. Ker lahko na dieti brez skrbi pojeste Maxx Dessert, ki spominja na čokoladni puding, ali panakoto s sadjem, sploh ne boste imeli občutka, da ste za karkoli prikrajšani.
  • Vedno bolj ugotavljam, da vadba ni namenjena le učvrstitvi mišic in pospešeni porabi kalorij, ampak je odličen način za izboljšanje počutja, motivacije in zbranosti. Brez treningov najbrž ne bi bila tako dosledna pri prehrani, zato vam svetujem, da ne hujšate le tako, da prilagodite jedilnik, ampak da si ob tem izberete sebi ljubo obliko rekreacije.

Beseda Gašperja in Matjaža:

»Akcija Fit preobrazba se je septembra zaključila in z Anjinimi rezultati sva oba zelo zadovoljna. Izgubila je približno 20 kilogramov in močno zmanjšala telesne obsege. Seveda je treba upoštevati, da zgolj izguba telesne teže v smislu števila kilogramov ne pove, koliko je Anja dejansko izgubila telesne maščobe. Anja je namreč ves čas preobrazbe intenzivno trenirala v fitnesu, s čimer je okrepila mišice, kar vpliva tudi na telesno težo. Mišice so pomemben dejavnik izgube telesne maščobe, saj so velik porabnik energije tako med gibanjem kot v mirovanju. Z ustrezno količino mišičnega tkiva lažje vzdržujemo telesno težo in vplivamo na hujšanje.

Kot sva že večkrat omenila, se nama še pomembnejše kot izguba telesne maščobe zdi to, da je Anja zaživela popolnoma na novo, saj preobrazbe ni doživljala le kot kratkoročno dieto in neizogibne treninge, temveč sta njen novi način prehranjevanja in vadba postala njena stalnica. V prehrani in vadbi po novem uživa, počuti se odlično in napolnjeno z energijo. Če bi Anja v času preobrazbe sledila bolj drastični dieti, bi zagotovo shujšala še več, vendar to nikakor ne bi bila prava pot do dolgoročno uspešne izgube kilogramov in »klika« v glavi. Ravno zaradi tega »klika« diete ne jemljemo kot diete, ampak pričnemo novi način prehranjevanja ceniti, saj hkrati s pozitivnimi učinki vedno bolj cenimo tudi sami sebe in svoje telo. Kratkoročna, stroga dieta bi v končni fazi pripeljala le še do enega razočaranja več, teh pa Anja zagotovo več ne potrebuje.

Čeprav je Fit preobrazba formalno končana, sva se odločila, da Anjo spremljava in ji pomagava še naprej, dokler ne doseže svojega glavnega cilja, za katerega se je neuspešno borila vsa ta leta. Prepričana sva, da ji bo to kmalu uspelo in ji iskreno čestitava za že dosežen rezultat. Treba se je tudi zavedati, da ti tudi najboljši strokovnjaki ne morejo pomagati, če sam nisi pripravljen na spremembo in se potruditi v tej smeri. Anja je dokazala, da se s pravim pristopom da premagati vse ovire. Ironično je, da je bila po njenih besedah to najlažja dieta, kar jih je preizkusila. Kaj je lahko lepšega od tega?«

REZULTATI V ŠTEVILKAH

ZAČETEK

KONEC

Teža: 87 kg

Teža: 69 kg

Obseg nadlakti: 38 cm

Obseg nadlakti: 33 cm

Obseg pasu: 100 cm

Obseg pasu: 85 cm

Obseg bokov: 120 cm

Obseg bokov: 102 cm

Obseg stegna: 71 cm

Obseg stegna: 62 cm

Anja o preobrazbi:

»Vsak začetek ima svoj konec in tako je prišel zaključek moje Fit preobrazbe. Naučila sem se spoznavati sebe, izbirati pravilno hrano in seveda osvojila fitnes, ki mi ni več obveznost, temveč izbira. Na začetku me je bilo zelo strah, kako bom zdržala, ali bom res dovolj vztrajna, ali bom ponovno popustila ob prvi prepreki, in kako bom kombinirala službo, študij, fitnes, gibanje in pripravo obrokov. Z dobrim urnikom mi je zlahka uspevalo. Ko imaš ob sebi osebe, ki ti stojijo ob strani, veš, da zmoreš. Pri treningih mi je bil v oporo Matjaž, ki mi je vedno dal vedeti, da brez truda ne gre. Na drugi strani me je Gašper spoznaval s prehrano, kaj jesti, da bo zdravo in dobro za telo, tudi če so to sladice, da znam izbrati prava živila … Trenirala sem veliko in nisem popuščala. Obroke sem si pripravljala vnaprej, saj tako nimaš izgovora, da ni časa za kuhanje. Še naprej bom sledila svojim sanjam, se spopadala s treningi in prehrano. Vem, da je to zdaj moj novi življenjski slog in ponosna sem na to.«Anja je 25-letna Mariborčanka, ki se je odločila korenito preoblikovati svoje telo in spremeniti prehranske navade. Že od nekdaj se je borila z odvečnimi kilogrami in se vrtela v začaranem krogu hujšanja in rejenja. Aprila se je odločila, da s pomočjo izkušene ekipe Unifitnesa Betnava in Maxximuma dokončno spremeni svoj življenjski slog na bolje, ne da bi se izgubljeni kilogrami spet vrnili. Svojo pot je delila z bralkami revije Ženski svet, spremljali pa ste jo lahko tudi na facebook.com/MojaFitPreobrazba. Anji sta na njeni poti pomagala osebni trener Matjaž Anžel in prehranski strokovnjak Gašper Grom.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek