Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Akcija Fit preobrazba - Napredek je že opazen

  • avtor: Maxximum
  • 11.08.2014

Anjina preobrazba telesa in duha se je prevesila že v tretji mesec. Napredek, ki ga dosega z veliko truda, volje in s pomočjo strokovnjakov trenerja Matjaža Anžela in prehranskega svetovalca Gašperja Groma, pa je neverjeten! Vas zanima, kaj počnejo?

Matjaž Anžel, osebni trener v Unifitnesu Betnava, je zadovoljen z napredkom: Anja sedaj redno vadi že kar lep čas, zaradi vidnih rezultatov pa je vedno bolj motivirana. Glede tega naj povem, da z aktivnostjo kljub veliki zagnanosti in uživanju v vadbi ni dobro pretiravati, sploh ne z aerobno vadbo. Pretirana fizična aktivnost povzroči sproščanje katabolnih hormonov, to pa lahko upočasni izgubo telesne maščobe. Če so vaje z obremenitvijo pomemben del shujševalnega programa od samega začetka, o čemer sem pisal v prejšnji številki revije, je aerobno aktivnost, kot so tek, kolo ali plavanje, treba izvajati zmerno. Anja sicer vadi redno, vendar v skladu z vadbenim načrtom in brez pretiravanj. Še vedno izvaja trening z utežmi, aerobno vadbo pa sva dodala postopoma, in sicer najprej 20 minut vožnje sobnega kolesa po treningu z utežmi, po nekaj časa pa še enkrat tedensko hojo v hrib. Anja se po navadi odpravi na Pohorje, vendar se povzpne le do višine, ki je pretirano ne utrudi. Zaenkrat je to zanjo dovolj aerobnih aktivnosti, saje napredek iz tedna v teden popolnoma zadovoljiv.

Treninga z utežmi nisva pretirano spreminjala, kljub temu pa na cca. tri tedne menjujeva vaje, in sicer tako, da isto vajo nekaj časa izvajava na en način, nato pa na drugega. Ko Anja na primer trenira hrbtne mišice, nekaj tednov izvaja priteg izza glave, nekaj tednov pa priteg pred glavo. Vsake tri do štiri tedne imava en teden treningov z več ponovitvami in manjšo obremenitvijo kot sicer. Vse to počneva z namenom, da je vsak trening raznolik in da se Anjino telo ne navadi prehitro na ponavljajoče se gibe in obremenitev. Poleg tega je to pomembno tudi s psihološkega vidika, saj je trening tako vedno znova zanimiv in drugačen, tako da se ga je praktično nemogoče naveličati.

Zadovoljen sem, da da sva z Anjo uspela doseči enega izmed najpomembnejših ciljev – pospešiti njeno presnovo. Pravilna razporeditev in sestava obrokov, postopno povečevanje obremenitve in težavnosti treninga, vse to prispeva, da Anja učinkoviteje izkorišča telesno maščobo kot vir energije, kar je tudi vidno v obliki napredka, ki ga dosega. Seveda pa bo morala Anja vztrajati še naprej, če želimo, da tako tudi ostane. Če bosta redna vadba in uravnotežena prehrana postala njena stalnica, je na odlični poti, da bo sčasoma prišla do idealne telesne teže in lepo oblikovanega, fit telesa.

Gašper Grom, prehranski svetovalec podjetja Maxximum, z Anjo veliko dela na daljavo, a kljub temu dosegata izvrstne rezultate: Ker se z Anjo nimava možnosti videti pogosto, mi redno pošilja poročila in e-maile, na osnovi katerih po potrebi jedilnik spreminjava in prilagajava. Tak način se je v moji praksi izkazal odlično za prehransko svetovanje na daljavo, ko s stranko ne morem biti v rednem osebnem stiku. Anja mi tedensko pošilja poročila s podatki o telesni teži, obsegu pasu in stegen. Te meritve opravi vedno na isti dan v tednu zjutraj na tešče, saj le tako dobimo realno sliko. Poleg tega se Anja tedensko pod istimi pogoji fotografira v sprednji in hrbtni pozi, kar je prav tako koristen pokazatelj napredka. Če bi se vsak dan zgolj opazovali v ogledalu, bi težko opazili spremembe. Naj še omenim, da sprememba telesne teže prav tako ni zelo zanesljiv pokazatelj napredka. Če je oseba fizično aktivna, lahko pridobi nekaj mišičnega tkiva, tehtnica pa bo zaradi tega pokazala izgubo manj kilogramov, kot jih je oseba v resnici izgubila. Anja mi poleg tega pošilja tudi opis svojega počutja, zbranosti, energije, apetita in želje po nedovoljeni hrani ter vse druge spremembe, ki jih je zaznala. Ta poročila mi pomagajo, da njen prehranski načrt maksimalno prilagodim njenemu organizmu, ki  ji omogoča, da brez nepotrebnega mučenja vztraja na dieti in ne obupa, kot se ji je to dogajalo v preteklosti.

V prvih tednih se je Anja zelo hitro prilagodila na izgorevanja maščob za energijo. Po dveh tednih je bila polna energije, kljub temu, da je bil vnos ogljikovih hidratov močno omejen. Lakota je, kot je to običajno na prehrani z veliko maščobami in beljakovinami, popolnoma izginila, želja po sladkem pa je iz tedna v teden manjša. Prehranskega načrta v tem času nisva spreminjala, saj učinkuje in zato ni potrebe po spremembi. Prav tako je Anja z njim zelo zadovoljna, predvsem prvič v življenju na dieti ne občuti lakote in praktično nima več želje po sladki hrani. V pripravi zdrave hrane je pričela uživati in na www.maxximum.si z veseljem preizkuša dietne recepte. V prvih tednih je bilo iz poročil razbrati, da jo rahlo muči zaprtost, kar se pogosto zgodi zaradi spremembe prehrane. Gre le za začasen pojav, ko iz prehrane izločimo predelano hrano in večje količine predelanih ogljikovih hidratov. Težavo je odpravila tako, da je pričela jesti več zelenjave in piti več tekočine, prav tako je začasno povečala vnos soli in magnezija. Težave s prebavo ob prilagoditvi na nov način prehranjevanja so hitro minile.

Pričakujem, da se bo Anjina izguba telesne teže v prihodnosti nadaljevala brez sprememb prehranskega načrta in nižanja energijskega vnosa. Če bo potrebno, bo dodala aerobno vadbo, zniževanju kalorij pa se bova izognila, kolikor bo le mogoče. Prehitro znižanje kalorij vodi do padca hitrosti presnove oziroma prilagoditve telesa na nižji energijski vnos, hujšanje pa se prične upočasnjevati. Če v tej fazi zaključimo z dieto oziroma pričnemo uživati več hrane, se veliko hitreje zredimo. To je tudi običajna posledica večine komercialnih diet, katerim je skupni imenovalec pretirano zniževanje kalorij.

Anja pravi: "Počutim se odlično!"

Vsak začetek je težak sploh kadar gre za takšno spremembo kot je sprememba prehranskih navad in gibanja. Na začetku me je skrbelo glede hrane, ki je bila zmeraj moj največji sovražnik vendar sem sedaj s pomočjo Gašperja spoznala da to ne rabi bit tako. Pomembno je le, da vemo kaj jesti. Sama sem zmeraj mislila kadar sem prebrala kakšne forume da delam prav ter, da izbiram pravilno prehrano. Vendar se je zmeraj izkazalo, da delam stvari narobe saj kilogrami niso izginjali ne glede na telovadbo. Tudi sama hrana na preobrazbi mi je izredno dobra, saj imam veliko izbiro prehrane, sama pa izberem tisto kar mi je res dobro, in ne pomislim da sem na dieti. Ta hrana mi ne predstavlja diete, kar je zelo super saj vse to počnem z veseljem in brez kakšne težave. Tudi trenutki da bi želela jesti hrano, ki sem jo prej, ne vidim razloga da bi to morala početi, in jesti nepravilno prehrano ki mi je naredila več škode kot koristi. Tako, da hrana katere sem se tako bala je postala vse prej kot sovražnik. In v vsakem obroku neizmerno uživam. Tudi sama priprava mi ne vzame veliko časa, kar je še bolj super. In to potrebuje vsak, hrano ki mu predstavlja življenjsko navado. Tudi fitnes obiskujem redno, ter ne izpuščam treningov. Zavedam se, da je to potrebno ter da mi mora tako kot prehrana postati življenjska obveznost katero rada počnem. Včasih kadar imam trening zjutraj pred službo mi je težko se vstat, vendar vem da moram in da ni prostora za izgovore. Vendar po vsakem opravljenem treningu sem zmeraj vesela, saj sem zadovoljna da sem naredila nekaj za sebe in svoje telo. Seveda treningi ne bi bili tako naporni brez Matjaža, ki zmeraj poskrbi da so treningi izvedeni maksimalno. Matjaž mi prav tako zmeraj da dodatno voljo in motivacijo. In to je tudi razlog, da mi je ta fit preobrazba nekaj najboljšega kar se mi je zgodilo, in vse osebe ki mi pomagajo ob strani in svetujejo. Kadar je lepo vreme grem tudi na Pohorje, ali grem teč saj sem pridobila veliko kondicije, zato to izkoristim za tek v naravi.  In ko vidiš, da lahko počneš na novo stvari katere prej nisi mogel početi je neverjetni občutek. S tem pa tudi nastopijo rezultati na katere sem zelo ponosna, saj se razlika že pozna. Tudi od drugih sprejemam pohvale, kako mi uspe, kaj jem, koliko hodim na fitnes...in vse to mi prinaša dodatno zadovoljstvo, da lahko tudi komu drugemu pomagam, da spremenijo stvari in začnejo svojo preobrazbo, kot sem jo začela jaz.

Anjini dietni triki

  • Vedno si vzemite čas za pripravo okusnih in barvitih obrokov, saj jemo tudi z očmi. Pomagajte si z uporabo najrazličnejših začimb in zelišč, vedno skušajte vključiti čim več raznovrstne zelenjave privlačnih barv.
  • Beljakovinski prašek Maxx Dessert, ki predstavlja mojo malico, je v resnici sladica brez sladkorja. Ker lahko na dieti brez skrbi pojeste Maxx Dessert, ki spominja na čokoladni puding ali pana koto s sadjem, sploh ne boste imeli občutka, da ste za karkoli prikrajšani.
  • Vedno bolj ugotavljam, da vadba ni namenjena le učvrstitvi mišic in pospešeni porabi kalorij, ampak je tudi ultimativno sredstvo za izboljšanje počutja, motivacije in zbranosti. Brez treningov najbrž ne bi bila tako dosledna pri prehrani, zato vam svetujem, da ne hujšate le tako, da prilagodite jedilnik, ampak da si zraven izberete sebi ljubo obliko rekreacije.

 
Stašina Fit kuhinja