Fitnes kuharica e-novice

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Akcija Fit preobrazba - Premišljeno do nove postave

  • avtor: Maxximum
  • 27.06.2014

Oblikovano, skladno telo so sanje večine žensk. A zakaj je še vedno tako težko doseči želene cilje? Morda zato, ker se premalokrat obračamo na pomoč k strokovnjakom. Akcija Fit preobrazba spremlja zgodbo resnične ženske – Anje, ki se z odvečnimi kilogrami bori že leta. Na njeni poti do uspeha ji ob strani stojita osebni trener Matjaž Anžel in prehranski strokovnjak Gašper Grom. V tej in naslednjih treh izdajah revije Ženski svet bomo spremljali njihovo delo in predvsem Anjin napredek pri dosegi cilja.

Anjina zgodba

Sem 25-letna Anja in prihajam iz Maribora. Vem, da nisem edina, ki se bojuje z odvečnimi kilogrami, zato bom z bralkami revije Ženski svet delila svoj trud za dosego cilja – to je zdravo in oblikovano telo. Verjamem, da se bo marsikatera ženska našla v mojih besedah in želim si, da ji z njimi pomagam. Moj boj z odvečno težo traja, odkar pomnim. Kilograme sem pridobivala in kar hitro tudi izgubila. Vsakič sem si rekla, da bom težo obdržala, a je žal vedno ostalo pri praznih besedah. Velikokrat sem poskušala spremeniti načina življenja, vendar mi sami nikakor ni šlo od rok. Nisem imela prave motivacije, ki bi mi dala moč, da vztrajam in res nekaj dosežem. Posledica je bila ponovna tolažba s hrano. Vedno ko nastopi čas sprememb, najprej pomislim na to, ali bom zmogla, ali se bom lahko organizirala, si vzela čas za telovadbo, ali si bom lahko obroke pogosto pripravljala vnaprej? To so le nepotrebna vprašanja, ki jemljejo voljo in želijo preprečiti, da bi res nekaj spremenila.

Ko sem se pred kratkim zazrla v ogledalo, sem se dokončno odločila za spremembo. Bila sem na robu solz. In to je bil znak, da je odlašanja dovolj. Verjamem, da mi bo s pomočjo odlične ekipe uspelo. Matjaž, Gašper in Boris so strokovnjaki na svojih področjih, z izkušnjami, znanjem in izobrazbo, zato vem, da mi bo uspelo. Nam bo uspelo! Zdaj imam vse, kar potrebujem, da mi uspe. Moja pot do nove ženske se začenja …

Načrt vadbe

Matjaž Anžel: „Ustrezna vadba je nujna, če želi Anja uspešno izgubiti odvečne kilograme. Vadba namreč spodbuja ohranjanje mišičnega tkiva, kar je pomembno pri hujšanju, in pospešuje presnovo. Anja bo pod mojim nadzorom redno vadila z utežmi ali z lastno težo v Unifitnesu Betnava. Na začetku se bova posvetila pravilni izvedbi vaj, poleg tega bova njen organizem postopoma pripravljala na več treningov tedensko, ki sledijo. Anja bo v začetku izvajala osnovne vaje za celotno telo, breme bo zmerno, pravega napora še ne bo. Trening bo trajal približno 50 minut trikrat tedensko. Pred vadbo z utežmi se bo ogrela na eni izmed aerobnih naprav. Za maksimalno izgorevanje telesne maščobe bo Anja izvajala tudi aerobno vadbo ali pa se bo udeležila skupinske vadbe. Sočasno z Anjinim osvajanjem osnovnih veščin pravilne izvedbe se bo stopnjevala intenzivnost treninga, prav tako se bo število treningov s treh prevesilo na pet tedensko. Sčasoma bova prešla na t. i. split (deljeni) trening, kar pomeni, da bo na vsakem izmed treningov izvajala vaje za drugo mišično skupino. Anja bo z namenom čim večje ohranitve mišičnega tkiva, ki je največji porabnik kalorij, med treningom uživala napitek z aminokislinami BCAA in glutaminom BCAA Xtra, po končani vadbi pa bo mišice nahranila s sirotkinim beljakovinskim napitkom Maxximum Pure Whey.“

Pričakovanja trenerja: Smisel vadbe ni le v porabljenih kalorijah na treningu in krepitvi mišic, ampak tudi v tem, da po treningu presnova telesa ostane določen čas zelo visoka. To pomeni, da bo Anja po končani vadbi še kar nekaj ur porabljala več kalorij, kot bi jih, če ne bi vadila. Poleg tega je pri hujšanju bistveno, da smo čim bolj motivirani, k čemur vadba ogromno prispeva. Ne le zaradi občutka, da smo naredili nekaj koristnega, temveč tudi zaradi večjega izločanja dopamina, živčnega prenašalca, ki je med drugim poglaviten za motivacijo. Tako se bo Anja posredno lažje držala predpisane prehrane, verjetnost, da se preda, bo manjša. Maščobne obloge se bodo pričele topiti in mišični tonus se bo izboljšal. Anja bo z vsakim treningom opažala povečanje moči, kar jo bo še dodatno motiviralo.

Prehranski načrt

Gašper Grom: „Anji bom sestavil prehranski načrt, ki se bo morda komu zdel nenavaden, saj vsebuje sorazmerno veliko maščobnih živil. Anjina prehrana bo vsebovala zmerno količino vseh treh hranil, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, njen dnevni energijski vnos bo malenkost nižji od porabe. Tako bo porabljala kar največ telesne maščobe in čim manj mišičnega tkiva, ki ga mora na dieti ohranjati zaradi hitrosti presnove. Anjini obroki bodo temeljili na industrijsko čim manj predelanih živilih. Jedilnik bo vseboval pravo mero kakovostnih beljakovin iz živil, kot so ribe, jajca, meso in sirotkini napitki, veliko zelenjave in zmerno količino ogljikohidratnih živil. Seveda ne bom pozabil na maščobe, ki so še pred nekaj leti po krivem uživale precej slab ugled, danes pa se vedno bolj poudarja njihova pomembnost v vsakdanji prihrani, tudi če želimo izgubiti odvečne kilograme. Maščobe so poleg pomembnih funkcij, ki jih imajo v telesu, izredno nasitne in pripomorejo pri hujšanju. Anja bo uživala predvsem tista živila, ki so vir esencialnih in drugih zdravih maščob, kot na primer mastne ribe, jajca, obogatena z omega-3, lešnike, makadamije, avokado in olive, pa tudi kakovostno surovo maslo in kokosovo maščobo.

Pričakovanja prehranskega strokovnjaka: Obstaja več načinov hujšanja, vendar Gašper priznava le pristope, ki so dolgoročni. Pomembno je, da Anja na dieti ne bo lačna in da bo imela dovolj energije za treninge in druge obveznosti, saj bo v nasprotnem primeru hitro izgubila voljo. Anja bi lahko v začetku imela nekaj težav ob navajanju na prehrano z manj ogljikovimi hidrati, vendar Gašper glede na izkušnje svojih strank pričakuje, da se bo njeno počutje kmalu ustalilo, energija se bo povečala, lakote prav tako ne bi smela več občutiti. Ko bo dosegla to točko, bo dieta zanjo razmeroma enostavna. Nekaj mesecev je sicer kratko obdobje za konkretnejši rezultat, saj se je tudi telesna maščoba nabirala precej let, vseeno pa se pričakuje solidno izgubo telesne maščobe, predvsem pa dolgoročno spremembo njenih prehranskih navad. Anjo se bom potrudil maksimalno podučiti o osnovah hujšanja, o tem, kaj so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe ter kakšno vlogo opravljajo v telesu, predvsem pa, kako si dolgoročno organizirati uravnoteženo prehrano, ki je ne bo omejevala v vsakdanjem življenju.

Predstavitev sodelujočih strokovnjakov

MATJAŽ ANŽEL, OSEBNI TRENER

Matjaž se z različnimi športi ukvarja že od malih nog, s fitnesom in zdravim načinom življenja pa zadnjih 20 let. Ima licenco Fitnes zveze Slovenije in je v času svojega delovanja številnim strankam pomagal pri oblikovanju telesa, hujšanju in spremembi življenjskega sloga na bolje.

Pri delu daje velik poudarek pravilni izvedbi vaj, tako zaradi preprečevanja poškodb kot zaradi čim boljšega in hitrejšega doseganja rezultatov. Vadbo v fitnesu gleda celostno – ne le kot golo izvajanje vaj, temveč kot možnost, da se njegovi varovanci naučijo discipline in predanosti, ki ju lahko s pridom uporabljajo tudi na drugih življenjskih področjih. Matjaž je velik strokovnjak in poznavalec fitnes opreme, saj je bil pred leti lastnik podjetja, ki jo je proizvajalo. Danes dela v podjetju, ki trži naprave Matrix in ostalo opremo za fitnes, prav tako vodi Unifitnes Betnava, kjer izvaja tudi osebna trenerstva. Unifitnes Betnava se razprostira na 900 m2. Prostor ima izredno visok strop, zato je fitnes zračen in prostoren, poleg tega nudi dovolj zasebnosti in prijetno vzdušje. Vadečim je na voljo pestra izbira vrhunskih fitnes naprav Matrix. Za še prijetnejšo vadbeno izkušnjo si lahko obiskovalci na zaslonih z ekranom na dotik ogledajo videoprikaze vaj za vsako mišico posebej. Po treningu se lahko v fitnes baru okrepčate z beljakovinskim napitkom ali ploščico ter spijete kavo. Za še boljše rezultate lahko obiščete tudi katero izmed skupinskih vadb, na primer zumbo, body & mind, oblikovanje telesa TNZ ali intervalni trening. Prvi obisk Unifitnesa Betnava je brezplačen.

GAŠPER GROM, PREHRANSKI SVETOVALEC

Gašper je certificirani WFF in S.M.A.R.T. fitnes trener z več kot 20-letnimi izkušnjami. Oblikovanje telesa ga je privlačilo že v mladosti, kar ga je vodilo do stalnega izobraževanja ter pridobivanja znanja in izkušenj o zdravi prehrani, treningu in zdravem načinu življenja.

Trenutno piše diplomo na študiju dietetike. V karieri je do spremembe videza in prehranskih navad na bolje pomagal že mnogim. Pri delu mu je glavno vodilo dolgoročni uspeh varovancev. Je velik nasprotnik hitrih in nestrokovnih načinov hujšanja, ki povzročijo kratkotrajno izgubo telesne teže zaradi stradanja. Nasprotno, njegovi prehranski načrti so prilagojeni posameznikovim značilnostim in željam, predvsem pa temeljijo na načelih uravnotežene prehrane. Znan je po tem, da ni obremenjen s prehranskimi trendi in shujševalnimi modnimi muhami, temveč se opira le na znanstvena dognanja in dolgoletne izkušnje. Je tudi glavni urednik revije o zdravem in aktivnem življenju Postani Fit, lastnik trgovin s prehranskimi dopolnili Maxximum Shop ter solastnik vadbenega centra MaxxFITNES. Med pomembnejše Gašperjeve poslovne in zasebne dosežke se uvršča spletna stran maxximum.si, ki je iz ljubiteljske osebne strani zrasla v velik interaktivni portal z več kot 24.000 člani na pogovornem forumu. Stran je tematsko razdeljena na sklope prehrana, hujšanje, vadba, telo & zdravje in dogajanje, kjer je na voljo več sto različnih prispevkov iz teh področij, ogledate pa si lahko tudi številne foto- in videogalerije receptov, prireditev, primerov vadbe in še kaj. Maxximum lahko obiščete tudi na Faceboku pod imenom Maxximum Slovenija.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek