Fitnes kuharica e-novice

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Akcija: Adijo, kilogrami!

  • avtor: Gašper Grom
  • 11.06.2013

V sodelovanju z revijo Lepota&Zdravje je v začetku aprila v prostorih podjetja Maxximum v Ljubljani potekal izbor dveh kandidatk. Komisija, ki sta jo predstavljala Gašper Grom in Robert Rus, ni imela lahkega dela, saj je bilo prijavljenih na akcijo Adijo, kilogrami! zares veliko.

Za ustrezno prehrano izbranih kandidatk bo skrbel Gašper Grom, lastnik spletne strani o hujšanju, zdravi prehrani in vadbi www.maxximum.si in strokovnjak za prehrano z dolgoletnimi izkušnjami s sestavljanjem shujševalnih jedilnikov. Za trening bo poskrbel Robert Rus, izkušeni osebni trener in vodja vadbenega centra MaxxFITNES v Ljubljani. Izbrani kandidatki Blagica in Marjana bosta v naslednjih mesecih poizkušali s pomočjo obeh strokovnjakov kar najbolj oblikovati svoje telo. Za rezultate sta namreč pomembna tako prehrana kot trening.

Blagica Marjana

Prehana

Na osnovi izpolnjenega vprašalnika o prehranjevanju kandidatk v preteklosti in osebnega pogovora je Gašper takoj prepoznal napake, ki sta jih obe počeli v predhodnih poizkusih hujšanja. Preveliko znižanje energijskega vnosa, nepravilen izbor živil in slaba časovna razporeditev obrokov so glavni razlog, da pri hujšanju nista bili uspešni. Dnevni energijski vnos kandidat bo v času akcije ravno tolikšen, da bo omogočal kakovostno hujšanje, a ne toliko nizek, da bi se jima zaradi tega upočasnila telesna presnova. Upočasnitev presnove je tipična posledica uživanja premalo kalorij, zaradi česar je hujšanje vse težje, pridobivanje kilogramov po koncu diete pa hitrejše. Za ohranjanje hitre presnove in lažjega hujšanja je dnevno količino hrane priporočljivo razdeliti na več manjših obrokov, kandidatki jih bosta vsak dan zaužili pet. Vsak obrok bo vseboval kombinacijo beljakovinskih živil, živil, ki so vir t. i. zdravih maščob in ogljikohidratnih živil, ki so vir prehranskih vlaknin. Pomembno je, da so živila čim manj industrijsko predelana. Za zajtrk bosta zaužili jajca, obogatena z maščobnimi kislinami omega 3, nekaj oliv in rezino polnozrnatega kruha. Zaradi precej razširjenega prepričanja, da so jajca škodljiva, se jih marsikdo izogiba, a treba je vedeti, da raziskave zadnjih let to izpodbijajo in vedno bolj postaja jasno, da so jajca tako rekoč popolno živilo. So izredno nasitna, bogat vir nekaterih vitaminov, holesterol v njih pa pri zdravih posameznikih nima vpliva na holesterol v krvi. Dopoldanska malica bo sestavljena iz beljakovinskega dopolnila obroka Maxx Dessert in nekaj lešnikov, ki imajo podobno kot olive veliko zdravih enkrat nenasičenih maščobnih kislin. Za kosilo bosta kandidatki zaužili pusto perutnino in veliko skledo solate z žlico oljčnega olja, za popoldansko malico avokado in rezino pustega sira, za večerjo pa pečen file divjega lososa in dušeno zelenjavo, prelito z žlico oljčnega olja. Na dneve treninga bosta po koncu aktivnosti z namenom hitrejše regeneracije in obnove mišic zaužili dodaten obrok, in sicer sirotkin beljakovinski napitek. Hrane bosta imeli več kot dovolj in lakote ne bi smelo biti. Seveda je to le osnovni začetni program, ki ga bo Gašper sčasoma prilagodil glede na njune rezultate. Obe kandidatki bosta uživali tudi prehransko dopolnilo z maščobnimi kislinami omega 3, pomembnimi za splošno zdravje in tudi hujšanje, vitaminsko-mineralno formulo, pred aktivnostjo pa dopolnilo s snovmi, ki pospešujejo izgubo telesne maščobe. Izločili bosta sladke pijače ter namesto njih uživali vodo in nesladkane čaje.

 Posvet z Gašperjem Gromom


Trening

Trening z obremenitvijo v fitnes centru je pri hujšanju ena izmed najbolj učinkovitih vadbenih metod. Fitnes vadba zelo pripomore pri ohranjanju mišičnega tkiva, ki se sicer v času diete velikokrat še prehitro zmanjša. Izgubljanje mišic na dieti je glavni dejavnik neuspešnega hujšanja, saj so mišice glavni porabnik energije, tako med aktivnostjo kot tudi v mirovanju. Obe kandidatki s fitnes vadbo doslej nista imeli izkušenj, zato jima je osebni trener Robi pripravil začetniški program vadbe, ki predvideva izvajanje vaj za celotno telo trikrat tedensko. Na začetku bosta kandidatki posebno pozornost namenili učenju pravilne izvedbe vaj, kar je pomembno tako za preprečevanje poškodb kot za boljše rezultate. Število ponovitev pri posamezni vaji bo malce večje, kot je običajno, obremenitev bo manjša, odmori med vajami bodo sorazmerno kratki. Na fitnes napravah bosta vadili ob ponedeljkih, sredah in petkih ter vsakič utrudili prav vse telesne mišice. Pričeli bosta z vajo potisk za noge, sledile bodo vaje poteg izpred glave za hrbet, potisk s prsnimi mišicami in potisk z rameni. Zaključili bosta z vajami za mišice rok in neizogibnimi vajami za trebušne mišice. Vsako vajo bosta izvedli v treh serijah s po 15 do 20 ponovitvami. Za ogled videoprikaza vaj v fitnes centru in pomoč pri sestavi obiščite spletno stran www.maxximum.si. Kandidatki se bosta dvakrat tedensko udeležili tudi katere izmed skupinskih vadb, ki jih ponuja vadbeni center MaxxFITNES, predvsem vadb BodyPump in Grit, ki zavoljo svoje intenzivnosti maksimalno pospešita telesno presnovo (porabljanje kalorij) tudi več ur po koncu treninga.

 Posvet z Robertom Rusom


 

Izredno pomembno je spremljanje napredka obeh kandidatk, predvsem v obliki merjenja njunih telesnih obsegov, fotografiranje in tehtanje. Te meritve bodo potekale enkrat tedensko, v primeru nezadovoljivih rezultatov bosta prehranski in vadbeni program ustrezno prilagojena. Treba pa se je zavedeti, da lahko telesna teža, kot jo odčitamo na tehtnici, zelo zavaja. V prvi fazi lahko pride do rahlega povečanja mišičnega tkiva in ker so mišice težje kot maščoba, številka na tehtnici noče pasti. Nasprotno se lahko zgodi, da zaradi prevelikega znižanja energijskega vnosa pride do prehitrega padca telesne teže. To se morda sliši kot razveseljiv pojav, vendar je dolgoročno gledano pri hujšanju nezaželen. Vzrok za hiter padec teže so predvsem izguba mišic in vode v telesu ter praznjenje prebavnega trakta, medtem ko je izguba telesne maščobe v resnici minimalna. Zato je tako zelo pomembno, da bosta imeli kandidatki ravno pravšen energijski primanjkljaj, da bosta zaužili dovolj vseh hranil in obroke čim bolj razporedili ter da bosta s primerno intenzivnim treningom ohranjali mišice in hitro telesno presnovo. Vse se lahko optimalno predvidi le s pomočjo rednega opazovanja telesnih sprememb, ki se veliko bolj kot tehtanje obnese v obliki fotografiranja in merjenja obsegov.


 
Fitnes akcije jan20