Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Vital Slim dieta

  • avtor: Metka Švagelj
  • 30.01.2008

Priljubljenost diet, ki preplavljajo najrazličnejše revije, knjige in svetovni splet, ne gre pripisati le hitri izgubi kilogramov, ki jo obljubljajo avtorji, temveč tudi njihovi preprostosti. Večina omenjenih diet vsebuje nekaj osnovnih »pravil«, spisek dovoljene in prepovedane hrane, velikokrat pa so priloženi še recepti in slikovno gradivo.

Avtorji, ki se dobro zavedajo, da si večina hujšajočih želi kilograme izgubiti v najkrajšem možnem času, se z logiko diete pretirano ne obremenjujejo. In ravno to je razlog za neučinkovitost takšnih in drugačnih »instant« shujševalnih kur.

Za marsikoga predstavlja prehod na zdravo prehranjevanje velik in težak korak. Potrebno je vložiti precej časa in truda v raziskovanje, katera živila se nahajajo na »dovoljeni listi«, kako pripraviti hrano, da bo zdrava, ampak vseeno okusna in raznolika, koliko obrokov dnevno zaužiti in še marsikaj drugega.

Na MaXXimum portalu lahko v rubriki Hujšanje najdete precej člankov, s pomočjo katerih boste hitro osvojili osnove zdrave prehrane, kljub temu pa smo se odločili, da vam delo še malce olajšamo in vam v seriji sedmih člankov, poimenovanih Vital Slim dieta, predstavimo sedem dnevnih jedilnikov.

 

Vital Slim dieta temelji na 1500 kalorijah, porazdeljenih na 5 dnevnih obrokov - zajtrk, dve malici, kosilo in večerja.

 

Med makronutrienti (beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami) smo izbrali razmerje 1:1:1, kar pomeni, da smo skupne kalorije razdelili, kot je razvidno iz spodnje tabele:

Makronutrient

Delež kalorij

Kalorije

Količina

Beljakovine 33,33 % 500 kcal 125 g
Ogljikovi hidrati 33,33 % 500 kcal 125 g
Maščobe 33,33 % 500 kcal 55,55 g
Skupaj 100 % 1500 kcal 305,55 g

Priporočamo vam, da posamezen obrok zaužijete na 3 ure. Obrokov ne preskakujte, saj konstanten vnos hrane omogoča hitro presnovo ter preprečuje napade lakote, ki lahko ovirajo napredek ali pa vaš trud celo izničijo.

Zajtrk:

Recept je objavljen tukaj.

Malica:

Sestavine:

2 rezini polnozrnatega toasta
100 g piščančjih prsi
1 rezina lahkega sira
zelenjava po vašem izboru: kumare, paradižnik, zelena solat

Priprava:

Iz naštetih sestavin naredimo zdrav sendvič.

Sestava:

Energijska vrednost

266 kcal

Beljakovine  27,6 g
Ogljikovi hidrati 24,2 g
Maščobe  6,6 g

Kosilo:

Sestavine:

50 g riža
100 g piščančjih prsi
50 g čebule
curry
zelena solata
1 žlica olivnega olja

Priprava:

Čebulo sesekljamo in jo v segreti teflonski posodi prepražimo. Dodamo na koščke narezan piščančji file (lahko pa tudi kar file), curry, sol in poper. Dušimo in vmes večkrat premešamo. Po potrebi dodajamo vodo. Kuhamo približno 20 minut. Mesno omako postrežemo poleg riža in zelene solate.

Sestava:

Energijska vrednost 371 kcal
Beljakovine  24,6 g
Ogljikovi hidrati  41,7 g
Maščobe    11,8 g

Fatburnerji

Malica

Sestavine:

25 g praška Maxx Dessert
10 g lešnikov

Sestava:

Energijska vrednost 197 kcal
Beljakovine    23,6 g
Ogljikovi hidrati 1,4 g
Maščobe  10,7 g

Priprava:

V visoko posodo nalijemo 1,5 dl mrzle vode in dodamo 30 g beljakovinskega praška Hy-Pro 85 ter s paličnim mešalnikom ali metlico stepemo v kompaktno zmes. Na koncu prelijemo v skodelico in potresemo s sesekljanimi lešniki.

Večerja

Sestavine:

80 g tunine v lastnem soku
200 g paradižnika
100 g rdeče paprike
200 g kumare
1 žlica olivnega olja
balzamični kis, sol, poper, bazilika

Sestava:

Energijska vrednost 260 kcal
Beljakovine 24,0 g
Ogljikovi hidrati 15,9 g
Maščobe 11,2 g

Priprava:

Paradižnik, rdečo papriko in kumaro narežemo na poljubno velike rezine, stresemo v posodo in dodamo odcejeno tunino, žlico olivnega olja in balzamičnega kisa ter začimbe. Premešamo.

Pred vadbo vam priporočamo fat burner Vital Slim Fit Burner, po vadbi pa napitek iz sirotkinih beljakovin MaXXimum Pure Whey, ki pripomore k hitrejši regeneraciji. Omenjene dodatke lahko še posebej ugodno kupite v posebni akcijski ponudbi maxxPAKET za oblikovanje telesa, kjer boste prihranili kar 35 %!

 

Prebrali ste prvega izmed sedmih člankov Vital Slim dieta. Ne zamudite tudi preostalih delov iz te serije.


 
Bemumast 3 - Imate jajca?