Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Prva mednarodna Low-Carb, High-Fat konferenca The Old Mutual Health Conference

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 21.02.2015

Med 19. In 22. februarjem smo se udeležili prve mednarodne Low-Carb, High-Fat (LCHF) konference The Old Mutual Health Conference v afriškem Cape Townu. Namen konference, ki gosti 18 mednarodno priznanih zdravnikov in strokovnjakov, je predstaviti dejstva in raziskave, ki dokazujejo, da ima LCHF način prehranjevanja pozitiven vpliv na izboljšanje počutja in zdravljenje bolezni sodobnega časa.

LCHF oziroma prehranjevanja z nizkim deležem ogljikovih hidratov zadnja leta postaja vedno bolj priljubljeno. Ne le zaradi velikega vpliva na izgubo telesne maščobe in izboljšanja mentalnega zdravja tistih, ki ga prakticirajo, temveč tudi zaradi dejstva, da predstavlja uspešno alternativo pri zdravljenju večine bolezni, s katerimi se soočamo danes – od diabetesa, nevroloških bolezni in presnovnega sindroma do rakavih obolenj.

Prehrana, ki v večjem delu temelji na ogljikovih hidratih je nekaj, s čimer ima človek opravka šele zadnjih nekaj tisočletij. Prej smo svojo hrano nabrali oziroma jo ulovili. Sadje, ki je danes na voljo 365 dni na leto, smo lahko jedli le jeseni, ko nas je narava obdarila s svojimi sadeži. Tudi žita, ki danes predstavljajo steber uveljavljenih prehranskih smernic, nam niso bila na voljo v takšnih količinah in takšni obliki. Če ste še vedno prepričani, da so polnozrnati izdelki boljši od navadnih, se pošteno motite.

Bemumast!

Prvi dan

Po uvodnem nagovoru prof. Tima Noakesa, ki je poleg ostalih javno pozdravil tudi Gašperja Groma in ekipo iz Slovenije, je sledilo predavanje dr. Petra Bonda. Dr. Bond nam je predstavil težave, s katerimi se sooča zavarovalniška družba v Afriki. Po eni strani delež obolelih in smrtnost zaradi HIV-a padata, a po drugi strani se sodobna afriška družba sooča z vedno večjim problemom – debelostjo. Zanimivo je bilo predvsem dejstvo, da je debelost med Afričani nekakšen kulturni znak, da nisi obolel za HIV-om. Dr. Bond je zaključil z mislijo, da je, tako kot pri zajezitvi širjenja HIV-a, potrebna preventiva – izobraževanje in ozaveščanje prebivalstva, in ne kurativa.

Naslednji je besedo prevzel Gary Taubes, avtor priznanih knjig Good Calories, Bad Calories in Why We Get Fat. Taubes nam je predstavil, kako splošno prepričanje »kalorije noter = kalorije ven« ali povedano drugače, če poješ toliko kalorij, kot jih porabiš, se ne boš zredil, vedno ne velja. Če se poigramo s številkami, bi za to, da bi se v desetih letih zredili za deset kilogramov, morali dnevno pojesti le 21 kalorij več, kot jih porabimo.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so v prvih letih življenja fantki in deklice enaki, po puberteti pa dekleta pridobijo nekoliko več telesne maščobe in moški nekoliko več mišične mase? Ali zakaj moški večino telesne maščobe shranjujejo od pasu navzgor in ženske ravno nasprotno, od pasu navzdol? Zakaj se maščoba pri različnih ljudeh akumulira na različnih predelih? Kakšno povezavo ima to s kalorijami, ki jih pojemo? Zelo majhno.

Glavni krivec za debelost je nepravilna komunikacija med hormoni, ki uravnavajo, kaj se dogaja s hrano, ko jo enkrat zaužijemo. Med glavnimi igralci je inzulin, ki je zaradi moderne prehrane, nasičene z ogljikovimi hidrati in pogostih obrokov, neprestano povišan. Stalno povišane vrednosti inzulina vplivajo na to, da telo ni sposobno izkoristiti maščob kot vira energije, zato postajamo vedno bolj debeli, naše telo se ne more znebiti odvečne telesne maščobe.

Zanimiva so tudi dejstva, s katerimi se soočajo revnejše države – podhranjeni otroci, ki jih k zdravniku pripeljejo (pre)debele matere. Torej to pomeni, da mati svoje hrane noče deliti z otrokom? Vprašajte katerokoli mamo, če bi to naredila svojemu otroku. Zagotovo ne, prej kot otroka bi izstradala sebe.

Zoe Harcombe, dietetičarka, ki je pred kratkim svetu predstavila odlično meta analizo študij, ki dokazuje, da danes veljavne prehranske smernice nimajo ustrezne strokovne podlage, se je dotaknila paradoksa, kako se ljudje trudimo izgubiti odvečno telesno težo, a smo pri tem več kot očitno neuspešni. Povprečni Britanec namreč na teden poje okrog 1400 g moke, 750 g sladkorja in okrog 40 g masla. Je res tisti košček masla na teden tisti, zaradi katerega smo debeli? In zakaj sladkor, ki je sestavljen in fruktoze in glukoze, odsvetujemo, sadje (fruktoza) in izdelke iz žit (glukoza) pa vseeno priporočamo? Kontradiktorno.

Harcombova je opozorila še na nekaj izzivov, povezanih z LCHF prehrano. Prvič je to medicinsko osebje, ki težko prizna, da je v preteklosti storilo napako. Drugič so to ekonomski faktorji, da ni mogoče zagotoviti toliko naravne hrane, da bi nahranili svet. Temu ni tako, za primerjavo v Veliki Britaniji je danes v kmetijstvu zaposlen 1 % prebivalstva, v Indiji 60 %. Če bi ljudi, ki delajo v prehranski industriji, preusmerili v kmetijstvo, bi lahko proizvedli več naravne hrane. In tretjič – konflikt interesov – velika prehranska podjetja, kot sta Pepsi Co in Kellogs, so danes glavni sponzorji večine zdravstvenih združenj. Harcombova je predavanje zaključila z dejstvom, da je sodobni človek edina resno bolna žival in da je sodobni človek edina žival, dovolj pametna, da sama proizvaja hrano in dovolj neumna, da jo na koncu tudi poje.

Naslednja predavateljica Christine Cronau nam je predstavila osebno izkušnjo z LCHF prehrano in mite, ki se dotikajo LCHF prehranjevanja. Ali je res, da meso zakisa telo? Ali so vlaknine res potrebne v takšnih količinah, kot jih priporočajo smernice? So žita res potrebna za to, da iz njih dobimo pomembne vitamine in minerale? Na vsako vprašanje lahko odgovorite s kratkim ne. Meso ne zakisa vašega telesa, ker telo tvori bikarbonat, ki poskrbi za nevtralizacijo. Tudi kis in limona, čeprav sta močno kisla, telesa ne zakisata, temveč ravno obratno, zaradi tvorbe bikarbonata se priporočata za razkisanje telesa. Tudi vlaknine v velikih količinah niso priporočljive, ker lahko razdražijo in uničijo črevesno sluznico. Hranila, ki naj bi jih dobili iz žit, z lahkoto najdete tudi v živilih, kot sta nesladkan kakav in živalska hrana, predvsem drobovina. Cronauova je zaključila z resničnim stavkom, da večina ljudi vlaga v svojo finančno prihodnost, medtem ko na svojo zdravstveno prihodnost največkrat pozabi.

Jimmy Moore, ki je poznan po svojem blogu in podcastu Livin' La Vida Low-Carb Show in knjigah Cholesterol Clarity in Keto Clarity, nam je predstavil osebno izkušnjo z bojem proti odvečnim kilogramom. Jimmy je v življenju neuspešno preizkusil vse možne diete, dokler ni za božič od svoje tašče prejel knjigo Dr. Atkins' New Diet Revolution. Ta knjiga je tako rekoč spremenila Jimmyjevo življenje in ga popeljala na povsem novo življenjsko pot prehranjevanja po LCHF režimu. Jimmy je kmalu izgubil veliko telesne teže, njegovo zdravstveno in psihično stanje se je močno izboljšalo, krvni tlak in vrednosti holesterola so se po naravni poti, brez uporabe zdravil, normalizirale. Jimmy danes s svojim blogom in podcastom motivira številne posameznike, ki se soočajo s podobnimi problemi, kot se je sam.

Zadnji predavatelj prvega dne je bil izjemno priznani dr. Michael Eades. Dr. Eades nam je predstavil jasne dokaze, da je LCHF režim bistveno uspešnejši od uveljavljene prehrane z visokim deležem ogljikovih hidratov in nizkim deležem maščob. Obstajajo številne študije, ki dokazujejo, da je LCHF prehrana bistveno boljša pri izgubi telesne teže in izboljšanju zdravja v primerjavi s trenutno uveljavljenimi smernicami. Dr. Eades nas je soočil tudi s tem, zakaj LCHF prehrana ni uveljavljena in priljubljena kot na primer paleo prehrana. Paleo prehrana ima za sabo močno zgodbo – kako smo se ljudje prehranjevali skozi stoletja, a njene smernice niso jasno določene (»Lahko uživamo mlečne izdelke?«, »Krompir in gomoljčnice so paleo?« in podobno).

LCHF prehrana ima po drugi strani močne, znanstveno podprte dokaze, da deluje. Izguba teže ni tolikšnega pomena, kot je izboljšanje splošnega zdravja tistih, ki se zanjo odločijo. Nižja vrednost trigliceridov, dvig zdravega HDL holesterola, nižja povprečna raven glukoze, bolj zdrava oblika velikih LDL lipoproteinskih delcev in še bi lahko naštevali. Problem, s katerim se sooča LCHF, je le, da jo je treba širši populaciji predstaviti tako, da jim bo razumljiva.

Več slik si lahko ogledate na Maxximum forumu v temi: 1. International LOW CARB HIGH FAT summit.


 
Stašina Fit kuhinja