Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Tretji kongres klinične prehrane in presnovne podpore

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 26.11.2014

Med 21. In 22. novembrom 2014 je v Portorožu potekal 3. Kongres klinične prehrane in prehranske podpore, ki se ga je udeležila tudi ekipa Maxximuma. Čeprav je šlo za mednarodni kongres, smo letos žal prisluhnili le enemu tujemu gostu. Kongres je bil razdeljen na dva dela. Prvi dan je bil namenjen problematiki debelosti v Sloveniji, drugi dan pa prehrani športnikov.

Prvi dan

Kongres je odprla Dr. Dušanka Mičetić Turk, ki nam je predstavila zanimivo tematiko o dolgoročnem vplivu prehrane v otroštvu na zdravje v poznejših življenjskih obdobjih. Prehrana nosečnic, mater in otrok v zgodnjem otroštvu namreč imajo pomembno vlogo za zdravje in normalni razvoj otroka. Nosečnice morajo tako poleg uravnotežene prehrane poskrbeti tudi za zadosten vnos mikrohranil, kot so folati, holin in maščobe omega-3. Dr. Turkova je izpostavila, da bo potrebno v prihodnosti prehrano prilagoditi posameznikovim genetskim značilnostim. Današnja priporočila so namreč osnovana na epidemioloških študijah, ki zajemajo velike skupine ljudi, zato je lahko tisto, kar je dobro za večino, slabo za določene skupine ljudi.

Sledilo je predavanje na temo debelost v prekoncepciji, nosečnosti in pri doječih materah. Dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, ki je zamenjala dr. Aileen Robertson, nam je predstavila pomen neenakosti med različnimi družbenimi sloji. Ugotovljeno je, da nizka izobrazba mater vpliva na višjo stopnjo debelosti otrok in obratno. Revnejši sloji imajo namreč slabše možnosti za telesno dejavnost, redko kuhajo doma, nimajo dostopa do zdravstvenih storitev in podobno. Zanimivo je tudi dejstvo, da se neizobraženi starši nočejo udeleževati šole za mlade starše, predvsem iz razloga, ker izraz šola povezujejo z neuspehom.

Bemumast!

Naslednji predavatelj dr. Donal O'Shea se je dotaknil problema debelosti in njenega vpliva na imunski sistem. Poudaril je, da so otroci danes manj aktivni kot nekoč, kar vpliva na slabši razvoj njihovega imunskega sistema in kasnejše vsesplošno zdravje. Izpostavil je tudi pomembno povezavo vpliva debelosti na učinkovitost imunskega sistema in obratno, bolj in več smo bolni, lažje pridobimo odvečno telesno maščobo.

Čeprav sem se sprva nasmihal nad naslovom predavanja Kako naj preživimo v sožitju s sladkorji, mi je bilo predavanje dr. Tanje Pajk Žontar eno izmed najbolj zanimivih. Dr. Žontarjeva nas je soočila z dejstvi, da so trgovine polne izdelkov, ki vsebujejo ogromne količine sladkorja. Še bolj zaskrbljujoče je, da so ti izdelki večinoma namenjeni našim otrokom, ki so najlažja žrtev masovnega oglaševanja proizvajalcev teh močno predelanih živil. Oglasi za kosmiče in piškote z veliko sladkorja se tako znajdejo na nedeljskem otroškem televizijskem programu, v otroških revijah in žal vedno pogosteje tudi v šolskih učbenikih. Dr. Žontarjeva je izpostavila tudi problem fruktoze, ki po evropskih določilih sicer še vedno velja za neškodljivo, vendar je vedno več dokazov o njenem negativnem vplivu na naše zdravje. Seveda je potrebno poudariti dejstvo, da je fruktoza danes prisotna v večini izdelkov, ki se znajdejo na prodajnih policah trgovin.

Dr. Tadeja Pintar nam je predstavila proces bariatrične kirurgije – operacije, kjer kirurško zmanjšajo volumen želodca oziroma nastavijo prilagodljiv trak. Poleg razlage procesa operacije je dr. Pintarjeva izpostavila pomembnost svetovanja in spremljanja bolnika skozi celoten proces operacije in okrevanja.

Zadnji predavatelj v prvem sklopu kongresa dr. Borut Štabuc nas je ponovno opozoril na nevarnosti debelosti. Debelost je v določenih državah zamenjala kajenje cigaret kot najpomembnejšega preprečljivega dejavnika za nastanek rakavih obolenj. Analize velikih kliničnih raziskav kažejo, da je visok indeks telesne mase sorazmerno povezan s povečano obolevnostjo in umrljivostjo večine vrst raka, predvsem raka prebavil. Dr. Štabuc je zaključil, da z zmanjšanjem telesne teže učinkovito zmanjšamo tveganje za nastanek raka, sladkorne bolezni in srčno-žilnih bolezni, zato je prav, da začnemo ukrepat že danes.

Drugi dan

Rdečo nit drugega dneva predavanj je predstavljala prehranska podpora športnikov. Na prvem predavanju nam je dr. Nada Rotovnik Kozjek predstavila pomembnost zagotavljanja energije pri športno aktivnih posameznikih. Veliko športnikov namreč zaužije premalo hranil, da bi zadostili svojim energijskim potrebam, oziroma je njihov jedilnik napačno zastavljen.

Sledilo je predavanje Dr. Katje Kogovšek, ki je izpostavila pomembnost zadostnih količin ATP energije v skeletnih mišicah za ohranjanje kontraktilnih funkcij in mišične mase. Poudarila je, da je za zagotavljanje zadostnih količin ATP pomembno normalno delovanje mitohondrijev. Vnetje, oksidativni stres in inzulinska rezistenca, ki se pojavijo zaradi različnih bolezenskih stanj, namreč prispevajo k napačnemu delovanju mitohondrijev. Za izboljšanje delovanja mitohondrijev je zato potrebno našemu telesu zagotoviti ustrezen vnos makrohranil in se ukvarjati z redno telesno vadbo.

Matej Svetec, dr. med. nam je podobno kot lani tudi letos predstavil prehranske potrebe za telesno aktivne posameznike. Športniki zaradi nepoučenosti pogosto nimajo zadostne in ustrezne prehranske podpore. Dobro zastavljeni in osebno prilagojeni prehranski načrt športniku omogoča doseganje boljših rezultatov, izboljšanje regeneracije in dolgoročno ukvarjanje s športom. Zaradi tega bi moral vsak športnik v Sloveniji sodelovati z ustrezno podporno ekipo, kar pa je iz ekonomskega stališča pogosto neizvedljivo.

Po pomembnosti prehrane nam je doc. dr. Bojan Knap predstavil še pomembnost tekočin za športnike. Velikokrat namreč pozabljamo, da je naše telo sestavljeno iz približno 60 % vode. Voda je ključna za izmenjavo snovi, zato že ob njenem manjšem pomanjkanju pride do okrnjenega delovanja telesa, kar lahko ogrozi naše zdravje. Zadostna hidriranost je pomembna tako v vročih, kakor tudi v hladnih razmerah. Potrebe po vodi lahko ocenimo s pomočjo kontrole telesne teže pred in po vadbi, s spremljanjem barve urina in občutka žeje. Da se izognemo škodljivim posledicam pomanjkanja vode v telesu, se je v izjemnih klimatskih razmerah priporočljivo izogibati dolgotrajnim in intenzivnim fizičnim naporom.

Eva Topole, dr. med. nam je tudi letos predstavila prehranska dopolnila, katerih uporaba in učinek sta znanstveno potrjena. Bistvenih sprememb od lani ni bilo navedenih, le da se je na seznamu prehranskih dopolnil, ki dokazano delujejo, znašel tudi beta-alanin.

Fitnes akcije jan20

Za konec smo še prisluhnili okrogli mizi, na kateri so nam vrhunski slovenski športniki in športni trenerji predstavili probleme, s katerimi se srečujejo v praksi. Izpostavili so pomembnost enostavne obravnave posameznikov, predvsem rekreativcev, saj imajo ti težave že z najbolj preprostimi prehranskimi izrazi, kot so ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. Namesto številk je veliko bolj primerno predstaviti konkretne primere hrane in živil, ki omogočajo pravilno prehransko podporo za dosego želenih ciljev, kakor tudi dolgoročno ohranjanje zdravja.Na naslednjih dveh predavanjih sta nam Eva Peklaj in Denis Mlakar-Mastnak predstavila pomembnost individualiziranega pristopa k prehrani športnikov. Kot že omenjeno, so športniki pogosto nepoučeni o pomembnosti prehrane in ustrezne prehranske podpore za dosego svojih ciljev. Prehranska obravnava športnika vključuje zbiranje podatkov o športnikovih fizičnih lastnostih, kot sta telesna teža in telesna višina, in ostalih dejavnikov, kot na primer psihično stanje športnika. Analiza prehrane športnika tako omogoča oceno primernosti ali neprimernosti hranilno-energijskega vnosa prehrane glede na športnikove energijsko-hranilne potrebe. Po opravljenih analizah športniku oblikujejo individualen prehranski načrt in ga s svetovanjem spremljajo na njegovi poti.

Za konec

Tretji kongres klinične prehrane in prehranske podpore je za nami. Kongres je bil odlično organiziran, razočarala me je le njegova vsebina. Večina predavateljev nam je namreč predstavila teoretične osnove, medtem ko je bilo predstavljenega raziskovalnega dela in izkušenj bistveno premalo. Na slovenskem dnevu dietetikov in nutricionistov smo namreč videli, da smo Slovenci zelo aktivni tudi na področju raziskovalnega dela.


 
Fatburnerji