Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Izbrali smo prvega Feelgood Supermana 2014

  • avtor: Uroš Sobočan, foto: Naja Pogačar
  • 24.06.2014

21. junija 2014 smo v prostorih vadbeno-izobraževalnega centra Feelgood iskali prvega Feelgood Supermana 2014. Ekipa Feelgood in Maxximum je imela precej težko delo, saj se je tekmovanja udeležilo lepo število tekmovalcev iz cele Slovenije. Fantje so se med sabo pomerili v funkcionalni vadbi po vzoru Cossfita.

Moč ali vzdržljivost?

Crossfit je program, ki obenem vključuje moč in vzdržljivost. Njegov temelj so funkcionalni gibi, ki so za telo naravni in jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Za Crossfit vadbo ne potrebujete veliko fitnes naprav, dovolj je premikanje samega sebe in različnih predmetov. Vadba se ne osredotoča na posamezno mišično skupino, temveč je v pogonu celotno telo.

Kondicijski treningi obsegajo tako aerobno kot anaerobno vadbo, v crossfitovski terminologiji znano pod imenom metcon ali metabolično-koordinacijski treningi. Ti spodbudijo zelo močan odziv telesa in izčrpajo tako rekoč vse energetske vire, ki so na voljo v telesu.

Pomemben poudarek je tudi na gimnastičnih vajah, pri katerih kot breme uporabljamo svoje telo. Sklece, zgibi, trebušnjaki, počepi … so vaje, ki jih lahko izvajamo vedno in povsod.

Pika na i pa so treningi z večjimi bremeni: mrtvi dvigi, potegi, počepi, potiski nad glavo, swingi in »sunek«. Kettlebell uteži so obvezna oprema Crossfit vadbenih centrov.

Tekmovanje

Tekmovanje je bilo razdeljeno na štiri sklope. V prvih treh so se pomerili vsi tekmovalci, v zadnjem pa finalisti, ki so v prvih treh krogih zbrali največ točk. Na prvem izboru Feelgood Supermana so svoje moči med sabo merili le moški. Ne zato, ker bi dvomili v ženske super-moči, temveč zato, ker so bile obremenitve na vajah prilagojene močnejšemu spolu.

Po prijavah, na katerem smo bili prijetno presenečeni nad številom udeležencev, je sledil prvi sklop tekmovanja. Tekmovalci so se pomerili v vaji imenovali burpee.

Sledil je drugi sklop. Tokrat so se tekmovalci pomerili v počepu z bremenom. V tem krogu je zagotovo izstopal nekdanji Bodybuilding tekmovalec Damjan Mlakar, ki mu je uspelo dvigniti nekaj nad 150 kg.

Tretji sklop je bil zagotovo najtežja preizkušnja za vse tekmovalce. Sklop sestavljen iz 50 dvojnih preskokov kolebnice, 40 swingow, 30 vojaških poskokov, 20 počepov s kettlebellom, 30 vojaških poskokov, 40 swingov in 50  dvojnih preskokov kolebnice. Pot je tekel v potokih, fantje so morali iz sebe iztisniti vse moči.

Po tretjem sklopu vaj smo izmed 20 tekmovalcev izbrali 4 najboljše. Ti so se nato med sabo pomerili v zgibih in dvigovanju palice nad glavo.

Zmagovalec in s tem novi Feelgood Superman 2014 je postal Rok Dernikovič. Prvi trije tekmovalci so prejeli denarno nagrado, za vse ostale tekmovalce pa smo pripravili praktične nagrade, ki jim bodo v pomoč pri njihovih treningih in pripravah za izbor Feelgood Supermana prihodnje leto. Čestitke vsem udeležencem!

Za konec bi rad pohvalil še organizatorje tekmovanja. Fantom in puncam je uspelo v enem dnevu združiti tekmovalni in prijateljski duh s prijetnim druženjem ob dobri hrani. Upam, da bo takšnih tekmovanj več, oziroma, da se ponovno vidimo naslednje leto.


 
Maxximum Adapt