AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Vztrajna, energična in nasmejana

  • avtor: Maxximum
  • 19.03.2012

To so besede, ki opisujejo 21-letno Zalo Puncer iz Celja, ki se letos poteguje za naziv Miss Športa Slovenije.

Zala je že od nekdaj predana športu, tako kot večina deklet je tudi ona začela s plesom, trenutno pa se posveča triatlonu. Skupek treh disciplin – plavanja, kolesarjenja in teka – se navadnemu smrtniku morda zdi nemogoč, prezahteven, predvsem pa brezsmiseln, njej pa je vse prej kot to. Z Zalo smo spregovorili nekaj besed.

Kaj ti pomeni šport in seveda triatlon?

Šport je del mojega vsakdanjika. Ko sem začela vadbo v fitnesu, sem hkrati spoznavala svoje telo in njegove zmogljivosti. Kdor pozna in razume svoje telo in inteligentno gibanje, lahko to vloži v krepitev svojega zdravja, povečanje zmogljivosti in ne nazadnje karizme, saj gredo te stvari z roko v roki. Prav zato mi triatlon, ki zahteva disciplinirano in garaško vadbo, pomeni izziv, pri katerem prestopam meje svojih sposobnosti. Moje vodilo je, da vedno zmorem več, kot mislim, da lahko.

Kako treniraš in se prehranjuješ?

Vsak dan treniram v fitnesu, z anaerobnimi vajami izboljšujem mišično moč in stabilnost, z aerobno vadbo, kot sta tek in kolesarjenje, pa pridobivam kondicijo. Poskušam vaditi čim bolj raznovrstno, da kar najbolje izkoristim čas v fitnesu, pa med odmori pri treningu z utežmi vedno izvajam trebušnjake, vojaške sklece, poskoke, izpadne korake in podobno. Sem tudi članica triatlonskega kluba 3K šport, kjer imam plavalne treninge, tam izboljšujem tehniko plavanja in nabiram kilometre v vodi. Pri tem imam namreč najmanj izkušenj.

Prehrana je poglavitna pri optimalnem osebnem dosežku v triatlonu, zdrava hrana mi omogoča dobro regeneracijo in pripravo na trening. Pojem veliko zelenjave, stročnic z zmernimi količinami škroba in veliko prehranskih vlaknin, oreščkov z zdravimi maščobnimi kislinami ter pustega mesa. Ker je v sodobni hrani premalo koristnih snovi in ker nimam vedno časa za polnovredne obroke, si za zagotovitev zadostne količine beljakovin pomagam z beljakovinskimi napitki iz sirotke, ki jih zaužijem po treningu. Poleg tega uživam tudi esencialne aminokisline z razvejeno verižno zgradbo (BCAA), ki povečajo sintezo beljakovin oziroma rast mišic. Vsak dan uživam tudi vitaminsko-mineralne tablete One-a-Day, kalcij in magnezij ter omega 3 maščobne kisline.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?

Septembra se bom udeležila tekme Loveman oziroma slovenske polovičke Ironmana (1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja, 21,1 km teka), prihodnje leto pa tudi državnih tekmovanj. Trenutno sem finalistka izbora za Miss športa Slovenije, kar je zame nova izkušnja in seveda svojevrsten izziv.

Želite glasovati za Zalo Puncer? Kliknite na GLASOVNICO ZA MISS ŠPORTA SLOVENIJE 2012 in vpišite zagtevane podatke.

Za Zalo lahko glasujete tudi kot Žurnalovo miss športa.


Prenos finalnega izbora na Šport TV si lahko ogledate v soboto, 21. aprila ob 20:00.


 
Odprodaja 2020