Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Prihajajo: Mojca Petaros

  • avtor: Robert Babič
  • 24.03.2013

Osebni podatki:

Datum rojstva: 12. 10. 1987
Tekmovalna teža: 45 kg
Teža v zunajtekmovalnem obdobju: 51 kg
Priljubljeni obrok pred tekmovanjem: Riba in zelenjava.
Priljubljeni obrok v zunajtekmovalnem obdobju: Vedno preizkušam nove recepte.
Priljubljena pijača: Čaj.
Življenjski slogan: It's all in your mind!


Mojca, pozdravljena. Kot sodelavec Maxximuma že nekaj časa spremljam tvojo fitnesersko pot. Kako si se sploh znašla v fitnes vadbi?  Kaj si počela pred tem?

Že v začetku srednješolskih dni je bil fitnes kot dopolnilo drugim športom. Najprej samo rekreativno, pozneje pa čedalje bolj resno, dodaten razlog je bila tudi bolezen ščitnice, ki me je začela ovirati in slabšati zdravje. Čedalje več časa sem začela posvečati fitnes vadbi in kuhinji s pripravo obrokov, tudi s pomočjo študija (licenca FZS, ISSA, fakulteta za šport, licenca za spinning). Znanje sem izpilila s preizkušanjem na sebi in z delom v fitnesu. Na tej poti sva se spoznala z fantom, ki se tudi tekmovalno ukvarja z fitnesom.

Na Facebooku sem opazil, da sodeluješ ali si sodelovala pri mažoretkah. To drži?

Niso mažoretke, ampak navijaško-akrobatska skupina-cheerleading. Še sodelujem, vendar je včasih kar težko uskladiti vse treninge in tekmovanja. Tako časovno kot z vidika treningov, ki zahtevajo popolnoma različne načine treniranja in posledično različne rezultate.

Si bila vedno telesno aktivna? Kako poteka tvoj običajni dan?

Vedno, ker mi telesna aktivnost ne pomeni napora, ampak že iz otroških dni način življenja. Za nekaj časa mi je telesne aktivnosti otežila bolezen ščitnice, ki pa sem se ji uspešno postavila po robu in sem zdaj še bolj aktivna. Vsak dan se začne že zelo zgodaj, zapolnjen pa je z najmanj dvema treningoma, pripravo obrokov, študijem in občasno z delom in strankami. Seveda pa izkoristim vsak prosti trenutek tudi za družino in fanta, ki me pri tem najbolj podpirata. Konča pa se zelo pozno, največkrat kar prepozno.

Glede na to, da tudi tekmuješ, ali strogo slediš dieti vse leto ali si dovoliš tudi obdobje manj strogega prehranjevanja? Kako prenašaš strogo dieto? Ali si sladkosnedna?

Svojo formo vzdržujem vse leto, spreminjam le količino in vrsto hrane glede na potrebe in cilje. Odvisno tudi od količine, vrste in intenzivnosti treningov. Ni lahko prenašati stroge diete, še posebej pri usklajevanju toliko obveznosti, vendar kjer je volja je tudi moč. Zelo sem sladkosnedna in tudi velika gurmanka, zato ko čas dopušča, eksperimentiram v kuhinji ter ustvarjam zdrave in slastne jedi.

Dekleta se običajno bojijo vadbe z obremenitvijo, ker ne želijo velikih mišic. Kaj bi jim svetovala? Kako se je tvoje telo spremenilo, odkar treniraš v fitnesu? 

Da je strah pred velikimi mišicami popolnoma odveč, ker je zanje potrebno veliko truda in da se telo ne spremeni čez noč. Tako lahko sami spremljamo spremembe in temu prilagodimo vadbo, ki pripelje do želenega cilja. Svoje telo sem spremenila do te mere, da sem povečala mišično maso in maščobno spravila na minimum.

Kakšen je tvoj trening?

Treningi se razlikujejo glede na obdobje in namen treniranja. Ker ni niti en trening podoben drugemu, bi težko opisala v nekaj besedah. Na kratko lahko povem, da moja vadba obsega vadbo z utežmi za moč, treninge z lastno težo, raztezanje, uporabo raznih vadbenih pripomočkov, kot so TRX, žoga, bosu žoga, letvenik, pilates obroči, elastike in še bi lahko naštevala. Nekatere treninge si sestavljam sama, nekatere pa prepustim mojim trenerjem fitnesa, gimnastike in cheerleading skupine.

Kaj rada počneš v prostem času?

Izkoristim čas za sproščanje, regeneracijo, preizkušanje novih receptov, družino in fanta ter stvari, za katere mi še posebno v tekmovalnem obdobju primanjkuje časa.

V zaodrju sem te namazal na tvoji prvi tekmi. Kako si doživljala to tekmo?

Še povsem brez izkušenj in prave predstave, kako to poteka, sem stopila na oder. Ugotovila sem, da so poleg forme potrebni tudi prava barva, posebne kopalke in predstavitev forme ‒ poziranje. V želji po izboljšanju sem se še udeleževala tekmovanj in si nabirala izkušnje, tudi s pomočjo Groma, Petka in Eve Pogačnik.

Vem, da imaš tudi potrdilo zveze ISSA za osebnega trenerja. Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Boš tudi poklicno ostala v fitnesu? Kaj pa tekmovalna pot?

Vsekakor bosta moja prihodnost in poklic športno obarvana. Natančneje bom vedela ob koncu študija. Ker pa je fitnes zame način življenja, me bo spremljal (tudi tekmovalno) do konca življenja.

Mojca, hvala za sodelovanje. Želim ti še veliko tekmovalnih uspehov.


 
Stašina Fit kuhinja