Fitnes kuharica e-novice

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Aljaž Kupnik se pripravlja na spomladanske fitnes tekme

  • avtor: Gašper Grom
  • 01.04.2014

Aljaž Kupnik, mlad in izredno nadarjeni tekmovalec, ki je sponzoriran tudi s strani Maxximuma, se pod nadzorom trenerskega tandema Zmaga Karnerja in slovenske IFBB profesionalke Brigite Brezovac pripravlja na spomladanske fitnes tekme.

Aljaž bo v bližnji prihodnosti nastopil na odprtem IFBB prvenstvu v Avstriji, poleg tega se bo udeležil dveh najpomembnejših spomladanskih tekmovanj: IFBB balkanskega prvenstva v Zaječaru in evropskega prvenstva v španski Santa Susanni, kjer se bo spopadel z izjemno močno konkurenco. Nastopil bo v juniorski in članski kategoriji Men's Physique. Po odličnem napredku v zadnjem letu in količini mišične mase bi sicer lahko tekmoval v kategoriji Classic Bodybuilding, vendar se je, glede na leta, raje odločil za pridobivanje tekmovalnih izkušenj v prej omenjeni kategoriji.

Aljaževega trenerja Zmaga Karnerja smo povprašali, kaj meni o Aljažu in kako je videti njegov režim treningov nekaj tednov pred pričetkom tekmovanj:

»Glede na to, da je Aljaž šele dopolnil 19 let, se mu obeta fantastična juniorska kariera v tem športu. Pod najinim trenerskim nadzorom je od septembra 2013, v tem času je hitro napredoval, kar je rezultat njegove discipliniranosti tako pri treningu, kakor tudi pri prehrani. Po njegovem lanskem debitantskem nastopu na tekmovanju Maxximum Open 2013 sva se poleg rednih treningov ostalih mišičnih skupin čez zimo posvetila izboljšanju določenih mišičnih partij, kot sta npr. zadnji del ramen in zgornji del prsnih mišic.

AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Vaje za ramensko mišico sem mu razdelil na šest različnih kotov izvajanja vaj. Trening je obsegal šest vaj za ramena, izvajal je 3-4 serije po 6-20 ponovitev. Izbral sem klasične osnovne vaje, in sicer tri vaje s prostimi utežmi in tri vaje na napravah. Vse vaje so bile prilagojene Aljaževi konstituciji. Trening je začel z dvigom ročk nad glavo, nadaljeval z lateralnim dvigom ročk stoje in zaključil z dvigom ročk v rahlem predklonu. Naslednji sklop vaj je vseboval potisk nad glavo sede na napravi, lateralni dvig na napravi in poteg na obratnem metuljčku. Ker  trenutno daje več poudarka predelu oziroma prehodu med stransko in zadnjo ramensko mišico, sem mu določil še dodatno vajo improviziran lateralni dvig.

Primer treninga

Dvig ročk nad glavo 3-4 serije 6 do 15 ponovitev
Lateralni dvig ročk 3-4 serije 6 do 15 ponovitev
Lateralni dvig ročk v predklonu 3 serije 6 do 15 ponovitev
Potisk nad glavo sede na napravi 3 serije 6 do 20 ponovitev
Lateralni dvig na napravi 3 serije 6 do 20 ponovitev
Obratni metuljček 3 serije 6 do 20 ponovitev


Na podlagi spremljanja gibanja Aljaževih mišic med vadbo sem mu določil pravilen kot in smer oziroma rotacijo giba, ki je pripomogel k potrebnemu napredku. Pri vajah je spreminjal intenzivnost, obremenitve in uporabo določenih tehnik, s katerimi privedemo mišico do odpovedi. Variirala sta tudi število serij in ponovitev. Poleg tega naj omenim, da je Aljaž vsak teden opravil še dodatni trening za ramena v manjšem obsegu, na katerem je ponovil tri vaje z utežmi. Kot kaže, mu trenutni sistem treninga za ramena odlično ustreza. Če ob tem upoštevamo še dejstvo, da ga izvaja relativno kratek čas, je njegov razvoj ramenskih mišic šele v začetni fazi.

Pri Aljažu in tudi pri drugih članih društva Trener s pristopom z Brigito skrbiva za reden nadzor in prilagajanje njihovih treningov in jedilnikov glede na telesno formo. Za njihov boljši napredek imamo tudi redne sestanke, skupinske treninge poziranja in ure raztezanja.

Ker si želimo pridobiti nove mlade tekmovalke in tekmovalce, ki bi v prihodnosti lahko predstavljali slovensko IFBB reprezentanco v svetu, vabimo vse, ki jih to zanima, da nama pišejo na e-mail trenerspristopom@hotmail.com.


 
Odprodaja 2020