Fitnes kuharica e-novice

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Intervju: Aleksander Reher - mcalex

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 02.08.2012

Tokrat sem se pogovarjal s starosto slovenskih spletnih bodybuilding forumov. Verjetno bi se večina strinjala z mano, da se za vzdevkom mcalex skriva inteligentna oseba, ki pozna odgovor na marsikatero vprašanje, povezano s športno prehrano, vadbo oziroma bodybuildingom na splošno.

Aleksander, znan si predvsem po tem, da si dobesedno odprta knjiga znanja. Tvoji odgovori na forumu so premišljeni in podprti s pridobljenim znanjem. Je fitnes in pridobivanje znanja s tega področja tvoj hobi ali to počneš tudi profesionalno?

To počnem kot hobi. Vedno me je zanimalo znanje na vseh področjih, ki so povezana z bodybuildingom in fitnesom. Po zavzetosti in interesu pa bi lahko rekel, da sem neke vrste »profesionalec«

Za dosego rezultatov na področju fitnesa je prehrana pomemben del vsakdana. Če se ne motim, imaš težave z želodcem? Si zaradi tega na kakšni posebni dieti?

Imam kronično črevesno bolezen, imenovano ulcerozni kolitis. Ta me, razen ko je v aktivni fazi, pri izbiri hrane ne omejuje preveč, moram pa obvezno paziti na zadosten vnos vodotopnih vlaknin in vlaknin nasploh ter se čimbolj izogibati mlečni maščobi, saj mi ta zelo hitro razdraži črevesno sluznico

Potem moraš verjetno tudi pazit pri izbiri dodatkov k prehrani? Katere uporabljaš? Če se ne motim, si tudi tu zelo dosleden.

Uporabljam vse klasične dodatke k prehrani: sirotkine beljakovine (whey), BCAA, kreatin, glutamin, beta alanin, pa seveda vitaminsko-mineralno formulo ter posebej še C vitamin, B-kompleks ter cink in magnezij. Obvezen dodatek je seveda tudi ribje olje v kapsulah in GLA.

Kaj bi svetoval nekomu, ki želi pridobiti kvalitetno mišično maso, in, ali je po tvojem mnenju možno obenem pridobivati mišično maso in ohranjat nizek nivo telesne maščobe? (mišljeno s stališča prehrane in dodatkov)

Kot prvo bi mu svetoval, da optimizira prehrano okrog treninga. Takrat je pretok krvi skozi mišice in s tem transport hranil največji in tudi mehanizmi za rast mišic, ki ji trening aktivira, se tako odvijajo veliko bolj efektivno. Nato bi pogledal trening – veliko ljudi dviguje uteži, namesto da trenira mišice, in takim svetujem, da spremenijo gibe, vaje, izvedbo itd. s ciljem čimvečjega dela ciljne mišice. Ljudje imamo različne biomehanske predispozicije in zato je smiselno vsakega obravnati posebej. Optimalen trening povzroči tudi maksimalno skladiščenje hranil v mišice in to, kar gre v mišice, ne gre v maščobo.
Seveda je možno tudi pridobivati kvalitetno mišično maso in ohranjati nizek nivo telesne maščobe. To je možno, če se vnos makrohranil čez dan drži dokaj nizko ter se nato okrog treninga malo poveča. Seveda so v igri tudi optimalni dodatki in pravilno zastavljen trening.

Kaj pa tistemu, ki želi izgubiti odvečno maščobo? Si zagovornik kakih posebnih diet?

Ne, ponavadi svetujem rahlo redukcijo ogljikovih hidratov in povečan vnos zelenjave zato, da ni pretiranega občutka lakote. Predpogoj je seveda, da ima oseba urejeno prehrano, brez t.i. "junk food-a". Če temu ni tako, se jasno najprej iz jedilnika odstani to. Striktne diete z veliko omejitev svetujem samo tistim, ki jim klasika ne deluje (več).

Osredotočiva se še na trening. Kako bi naj po tvojem mnejnju bil videti trening za pridobivanje mišične mase?

Načeloma nimam nekega posebnega sistema, razen da poizkušam delati posamezno mišično skupino na vsakih 5-6 dni. Osebno dajem vedno tudi največji poudarek maksimalnemu delu ciljne mišice, pa naj si bo to osnovna ali izolacijska  vaja. Po mojem mnenju večina vadečih pretirava pri delovnih težah, zaradi česar trpi pravilna izvedba vaje. Zagovarjam pa tudi teorijo, da se opravi čimveč dela v določenem času. 

Kaj pa trening v fazi definicije?

To, kar najbolje gradi mišice, daje tudi najboljši signal za ohranitev. Če gre za dieto z zelo nizkim vnosom ogljikovih hidratov, potem svetujem zmanjšanje števila serij in/ali trening v nižjem rangu ponovitev.

Kot sem spoznal, so aerobni treningi tabu vseh bolj resnih fantov, ki trenirajo v fitnesu in jih skrbi za njihovo težko pridobljeno mišično maso. Pa ti, si zagovornik aerobne vadbe?

Ker poleti veliko kolesarim, redno vzdržujem aerobno kondicijo in tako redno izvajam aerobno vadbo. Imam pa glede na način treninga z utežmi (kratki premori med serijami) tako ali tako že od tega precejšen učinek na izboljšanje aerobne kapacitete.

Seveda nima vsak ciljev pridobiti mišično maso ali izgubiti telesno maščobo. Nekateri bi se radi preprosto prehranjevali zdravo. Kakšen nasvet bi dal nekomu, ki se odloči spremeniti svoje prehranjevalne navade oziroma, kakšna je tvoja definicija zdravega prehranjevanja?

Čimmanj predelane hrane in čimvečji poudarek na hrani, ki ima največ mikrohranil pri najmanjši kalorični vrednosti.  Torej primarno zelenjava, sadje in kvalitetni nemastni viri beljakovin. Vse ostalo po potrebi. Kvalitetni in okusni obroki se lahko brez problema pripravijo brez uporabe odvečne maščobe in sladkorja.

Kako pa se način prehranjevanja in treninga spreminja s staranjem? Starejši kot si, bolj je verjetno potrebno paziti na vnos mikro- in makrohranil ter na vrsto treninga?

Drži. Sam se bližam 40. letom, zato moji sklepi niso več to, kar so bili nekoč. Zaradi tega sem začel posvečati izredno veliko pozornosti pravilnim in optimalnih gibom pri treningu. Prehrane načeloma ne spreminjam radikalno, sem pa v zadnjem letu skoraj povsem izločil škrobne ogljikove hidrate ter jih nadomestil s sadjem (predvsem jagodičevjem) ter nekaj stročnicami, obenem pa še povečal vnos zelenjave. Izredno dobro je name vplival tudi povečan vnos magnezija in cinka.

Glede na tvoje znanje in izkušnje, si kdaj imel oziroma imaš tekmovalne ambicije?

Tekmoval sem leta 2004 na Bodifit Open v Mariboru, kjer sem v kategoriji visoka fitnes dosegel 4. mesto, in leta 2008 v Kopru na IFBA Slovenian Open, kjer sem v isti kategoriji zasedel 6. mesto.

Kaj pa kot trener?

Večkrat sem sodeloval s Petrom Bukovnikom pri pripravah na tekme. Leta 2008 sem pripravljal 2 juniorja za tekmo v Kopru (Uroš Dovjak in David Brunšek), kjer sta dosegla 3. in 4. mesto.

Aleksander, najlepša hvala za tvoje odgovore. Tudi v bodoče ti želim še veliko uspehov, saj si s svojim znanjem za marsikoga rešilna bilka pri premagovanju ovir na poti do cilja.


 
Bemumast 3 - Imate jajca?