Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Intervju: David Koren

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 14.11.2012

Bodoči profesor športne vzgoje, mož in oče majhne deklice je s srcem predan vadbi z utežmi, temu primerni so zato tudi njegovi rezultati. Tokrat sem se pogovarjal z Davidom Korenom, ki letošnje leto osvaja lovorike eno za drugo.

 

David, pozdravljen. Vse, kar vem o tebi, je povezano s fitnesom. Za zečetek bi te torej prosil, če mi zaupaš s čim se še ukvarjaš poleg vadbe v fitnesu?

Poleg fitnesa se ukvarjam še s poučevanjem plavanja in košarke najmlajših. Svetujem tudi glede prehrane in treninga. Ko bom napisal še diplomo, (upam da kmalu :) ), bo moja izobrazba profesor športne vzgoje.

Kako je videti tvoj običajen dan?

Moj običajen je videti tako, da zjutraj vstanem med 7h in 8h, pojem zajtrk in se nato odpravim na trening z utežmi. Potem imam v popoldanskem času krožke plavanja in košarke, zvečer pa še en trening z utežmi. Vmes seveda tudi na približno 2,5h jem, tako da imam 7 obrokov dnevno. Se pa dnevi glede treningov v obdobju priprav in v off seasonu malo razlikujejo. V obdobju priprav je treningov več, ponavadi še kardio pred zajtrkom, v off seasonu pa ne vsak dan 2 treninga. Kar mi ostane časa, ga preživim z družino.

Zasledil sem, da si se s fitnesom tekmovalno začel ukvarjati leta 2009. Kdaj in na kakšen način pa si prvič stopil v stik s fitnesom?

S fitnesom sem prvič začel ukvarjati, ko sem se vpisal na fakulteto. Bil sem popoln laik in nisem imel pojma. No sčasoma so me stvari začele vedno bolj zanimati in sem si zato rekel, da bi se enkrat rad pripravil tudi na tekmo. Sedaj je za mano že 15 tekem, dosegel sem kar nekaj lepih rezultatov in imam še ogromno motivacije za naprej.

Tvoj napredek je vedno bolj impresiven. Če se ne motim je tvoj trenutni trener Boštjan Čebron. Kako dolgo že sodelujeta?

Sodelujeva točno dve leti. Takrat sva si zadala da letos pobirava pokale in dvoletno trdo delo se je obrestovalo. :)

Glede na dosežke sklepam, da se odlično razumeta?

Ja, lahko bi rekli da en brez drugega ne moreva, jaz preganjam njega on mene, zato sva tudi tako uspešna :) . Trenirava res skupaj, ker meni čas tako dopušča, on me pozna, ve kako se odzivam, ve da bom dal namesto 100% od sebe 200%, poslušam njegove nasvete in ga ubogam. Tukaj ni nobenih skrivnosti. Sva tudi zelo dobra prijatelja in si pomagava v vseh pogledih, tako da se druživa tudi izven fitnesa.

Sedaj bi te pa prosil, da mi še poveš kaj o svoji prehrani. Kako se prehranjuješ izven sezone in kako med pripravami na tekmo? Je izbira živil drugačna ali le zmanjšaš njihovo količino?

Od ogljikovih hidratov jem večinoma riž, ovsene kosmiče, krompir. Beljakovine so glavni vir jajca, piščančje prsi, govedina, losos in pa sirotkine beljakovine. Sadja ne jem veliko, če ga že jem, ga jem izven sezone in to kar je sezonsko, mogoče 2 kosa na teden. V obdobju priprav ga ne jem. Zelenjave pojem ogromno ne glede na to ali so priprave ali izven sezone. Jem pa večinoma sezonsko. Med pripravami nekoliko zmanjšam vnos ogljikovih hidratov, če je potrebno jih zadnje tedne pred tekmo popolnoma izključim, drugače pa so živila večinoma ista skozi vse leto. Ne maram kompliciranja, tako da mi ni prav nič težko, če imam več ali manj iste stvari na jedilniku.

Verjetno uporabljaš tudi prehranske dodatke? Mi lahko zaupaš svoj nabor?

Uporabljam Maxx Whey, Fit Omega3, vitamine in minerale, ekstra C in D vitamin. V obdobju nabiranja mišične mase še BCAA aminokisline, glutamin, beta alanin, kreatin, maltodekstrin. V obdobju priprav pa dodam še kak zeleni čaj, L-karnitin, kofein.

Ali med pripravami na tekmovanje uporabljaš kake posebne dodatke? Raznorazni fatburnerji so zadnja leta močno popularni.

Kot sem že omenil uporabljam kak Fit Burner ali pa ločeno zeleni čaj, L-karnitin in kofein. Vendar to le, če je potrebno, bolj stavim na striktno dieto in optimalni izbor živil.

Poglejva si še tvoje treninge. Se treningi za pridobivanje mišične mase razlikujejo od tistih, ko je tvoj cilj izguba maščobe?

Treningi se bistveno ne razlikujejo, jih je pa pri pridobivanju mišične mase manj in so glede intenzivnosti mogoče malo bolj intenzivni. V obdobju pred tekmami dodamo še razne gigantske serije, super serije, kontrakcije in pa kardio vadbo, če je potrebno.

Kaj pa kardio vadba? Če ja, kdaj in koliko?

Kardio vadba po potrebi. Delam jo, ko mi paše. Ali zjutraj na tešče, ali po treningu. Letos na začetku sem delal 3x20 min, nato 6x po 40 min, na koncu pa še nekoliko več, a to bolj zaradi izgube teže. Raje naredim 2-krat dnevno trening z utežmi.

Letošnje leto si osvojil kar nekaj naslovov in prvih mest. Kakšni pa so tvoji nadaljni tekmovalni cilji?

Ja, letos je bila sezona res uspešna, upam da je tudi Boštjan zadovoljen :) Jaz definitivno sem in imam veliko motivacije za naprej. Upam, da mi bo čas in vse ostalo dopuščalo, da pridobim manjkajočo mišično maso in prestopim v kategorijo višje, se pravi V kategorijo Bodyclassic. Zavedam se, da je to cilj na dolgi rok, da to ni z danes na jutri. Takoj po koncu sezone začel s tem projektom in že gremo s polno paro naprej. Ko bova z Boštjanom to dosegla, pridemo spet na oder.

Glede na to, da so priprave na tekmovanje zelo naporne, imaš tudi že družino ter majhno hčerko, kako ti uspe združit oba svetova? Od kod ti motivacija?

Brez njihove podpore, končam s tem športom v tem trenutku. So mi res v veliko, veliko podporo in motivacijo. Če je le možno, me spremljajo na tekmovanjih in to je zame nekaj najlepšega, hčerka pa je le še pika na i. Upam da ne bo kmalu že ona hotela na oder :). Če je medsebojno zaupanje in spoštovanje, se da vse uskladiti, tako da so vsi ti uspehi tudi del celotne družine!

David, bi za konec rad še kaj sam dodal?

Rad bi dodal to, da če kdo misli, da so v tem športu bližnjice in skrivnosti, jih ni!! Vse kar rabiš oziroma moraš narediti, da prideš do uspeha, je trdo, trdo delo. Biti moraš 365 dni v tem in ne dati 100% ampak 200% od sebe. Ko ti to enkrat predstavlja način življenja, v tem preprosto uživaš in ti je mnogo lažje. Zato začnite vaditi in se zdravo prehranjevati že danes! Lep pozdrav vsem.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek