AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Sejem FIBO - prehranski dodatki, fitnes in wellness

  • avtor: Gašper Grom
  • 27.04.2010

Vsako leto se konec aprila v nemškem mestu Essen odvija FIBO - največji evropski sejem prehranskih dopolnil, prehrane za športnike ter fitnes in wellness opreme.

Sejma sem se udeležil že štirinajstič zapored, malo zaradi zabave in hobija, malo pa zaradi posla. Če je bil FIBO v začetnih letih mojega obiskovanja zelo priljubljen pri občinstvu in razstavljavcih, je nato z leti izgubljal na imenu. Glavni razlog za to je bila odsotnost ameriških podjetij s športno prehrano ter njihovih sponzoriranih športnikov, bodybuilderjev in fitnes modelov zaradi evropske zakonodaje in zaščite evropskih ponudnikov. Pred nekaj leti so bila tako na sejmu prisotna le evropska podjetja s prehranskimi dodatki, a na srečo se je situacija v zadnjih treh letih močno popravila. Letos so bila ameriška podjetja zelo številčna, čeprav je njihov prihod deloma omejeval negotov razpored letalskih letov zaradi vulkanskega prahu.

Sejem ponavadi traja štiri dni, s tem da sta prva dva dneva namenjena poslovnim obiskovalcem, druga dva pa ostalim obiskovalcem, torej vsem ljubiteljem fitnesa, wellnessa, zdrave prehrane in bodybuildinga. Prva dva dneva je obisk veliko manjši, zato si poslovni obiskovalci lahko v miru ogledajo ponudbo razstavljavcev. Prva dva dni je manj poznanih gostov, ki imajo svoje šove na stojnicah in odrih, naslednja dva dneva pa je množica obiskovalcev res ogromna in precej otežuje gibanje po sejemskem prostoru, še posebej v delu, kjer so podjetja s športno prehrano, saj je tam tudi največ nastopov in dogajanja.

Veliko število evropskih in tujih razstavljavcev in zanimivi gostje

Na področju športne prehrane so se predstavila številna evropska in ameriška podjetja. Ponudba izdelkov evropskih proizvajalcev si je med sabo pravzaprav zelo podobna. Glavna razlika je v okusih, kakovosti in marketinškem pristopu, saj evropska zakonodaja ne omogoča velike izvirnosti pri sestavinah v izdelkih. Za razliko od evropskih pa je ponudba ameriških podjetij vedno nekaj posebnega, vsako leto namreč presenetijo z novimi izvirnimi in marketinško močnimi izdelki, ki pa v praksi ne nujno delujejo bolje kot evropski. Tudi marketinški pristop podjetij se med Ameriko in Evropo močno razlikuje.

Na sejmu smo lahko videli kar nekaj priznanih bodybuilderjev in fitnes modelov, ki so predstavljali posamezna podjetja. Videli smo bivše Mr. Olympia Dexter Jacksona, Dorian Yatesa in Ronnie Colemana ter tri možne kandidate za letošnji naslov Victor Martineza, Kai Greena in Phil Heatha. Opazili smo tudi legendo Francisca Bennfata, starega okoli 50 let, ki je še vedno v odlični telesni pripravljenosti.

Novosti na področju prehranskih dopolnil in športne prehrane

Vsako leto razstavljavci predstavijo svojo ponudbo in se pri tem trudijo izpostaviti kakšen nov izdelek.

Letos je presenetilo podjetje All Stars z beljakovinsko ploščico Hy-Pro Bar Supreme lešnik-mandelj, ki je zares izvrstnega okusa, in energijsko-dietnim napitkom Liporush s kofeinom, argininom in l-karnitinom. Napitek je brez sladkorja ter pripomore k izgubi maščobe in večji intenzivnosti treninga.

Biotech USA je predstavil izboljšane okuse beljakovinskega napitka Nitro Whey Gold, ki bo od sedaj naprej na voljo v sedmih slastnih okusih. Novost je tudi sadna beljakovinska ploščica Royal Bar in Protein Fuel, koncentriran beljakovinski napitek brez ogljikovih hidratov in maščob. Napitek je videti kot sirup v miniaturni ampuli, ki ga enostavno zlijemo v bidon in razredčimo z vodo ali pa kar v plastenko vode iz trgovine. Mešanje skorajda ni potrebno, zato je napitek zelo primeren za na pot.

Podjetje QNT je predstavilo svojo linijo izdelkov, namenjeno ameriškemu trgu, na primer izdelke Metapure 0.2, Riptek, Testek in NO Elite Extreme. Zanimivi izdelki, katerih prodaja pa je v Evropi zaradi predpisov žal omejena.

Seveda ne smemo pozabiti na številna ameriška podjetja z izdelki, ki smo jih pred dvema mesecema že videli na ameriškem sejmu Arnold Classic EXPO. BSN, Universal, Optimum je le nekaj imen, ki so bila prisotna.

Novosti pri fitnes opremi

Kot vsako leto so bila tudi letos prisotna vsa pomembna podjetja fitnes opreme, na primer Matrix, Panatta, Life Fitness, Cybex in TehnoGym. Osebno me je najbolj navdušila inovativna linija fitnes naprav podjetja X- Force, ki je že lani predstavilo prototip, letos pa celotno linijo naprav s poudarkom na negativnem delu treninga. Kot veste, se ponovitve pri izvajanju posamezne vaje na fitnes napravi delijo na pozitivni in negativni del. Ko breme dvignemo, gre za pozitivni del, ko ga spustimo, pa za negativni del. Po študijah je negativni del najpomembnejši za spodbujanje mišične rasti. Čeprav je pozitivni del tudi potreben, je težava, ki se pri tem pojavlja, ta, da lahko pri pozitivnem delu vzdignemo veliko manjše breme kot ga lahko pri negativnem spuščamo. Tako negativnega dela ne izkoristimo tako, kot bi ga lahko oz. bi bilo optimalno potrebno. Dr. Mats Thulin, ki je skupaj z legendarnim Arturjem Jonesom včasih delal v podjetju priznanih in kakovostnih fitnes naprav firmi Nautilus ter kasneje Cybex, je ustanovil svoje podjetje in razvil omenjene fitnes naprave s poudarkom na negativnem delu treninga. Naprave sem imel možnost preizkusiti in so mi resnično zelo všeč. Kot mi je omenil Dr. Mats, je naprave preizkusil tudi bivši Mr. Olympia Dorian Yates, ki je bil nad napravami izredno navdušen.

 

V vsakem primeru je bil letošnji FIBO eden najboljših do sedaj. Ameriška podjetja so se vrnila, evropska pa po svojem številu tudi niso zaostajala. Čudilo me je le manjše število obiskovalcev prva dva dneva sejma, a zadnja dva dneva sta bila nabito polna. Kot sem že omenil, je bil sokrivec za to tudi vulkanski prah in odpovedani leti. Kakorkoli, sejem je bil vreden ogleda, vzdušje je bilo fantastično in zagotovo ga prihodnje leto spet obiščemo.


 
Bemumast 3 - Imate jajca?