Fitnes kuharica e-novice

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Poročilo iz letnega kongresa EBFF – 16th Congress of the European Bodybuilding & Fitness Federation

 • avtor: Gašper Grom, predsednik Bodybuilding zveze slovenije
 • 04.05.2017

Prvi dan Evropskega prvenstva EBFF 2017 se je pričel z letnim kongresom, ki se ga udeležimo delegati vseh držav evropskih članic IFBB, prisotnih na tekmovanju - letos kar 44 držav. Vseh udeležencev, ki jih te dni gosti Santa Susanna, pa je več kot 1500 (delegatov, tekmovalcev, trenerjev, sodnikov in drugih, ki so z dogodkom povezani). V Santa Susanni evropsko prvenstvo in evropski kongres potekata že četrto leto zapored in glede na število udeležencev se je mesta prijelo ime »Capital city of fitness« - glavno mesto fitnesa.


Foto: Matthias Busse team-andro.com

Po uvodnem pozdravu predsednika IFBB, Rafaela Santonije, in potrditvi prisotnih udeležencev smo delegati sprejeli dnevni red kongresa. Nekaj tematike iz kongresa, ki je trajal slabe tri ure, je zanimivih tudi za naše tekmovalce, sodelavce v slovenski bodybuilding zvezi, katere predsednik sem, na hitro povzemam kar tu. Več na sestanku slovenske zveze v bližnji prihodnosti.

V uvodnem govoru je Rafael pohvalil organizacijo Diamond Cupa na Malti, prvega letošnjega večjega mednarodnega tekmovanja IFBB v Evropi. Na tem tekmovanju smo nastopili tudi Slovenci in za tiste, ki ne veste, naj še enkrat omenim fenomenalen uspeh našega juniorskega Men's Physique tekmovalca Aljaža Kupnika, ki je zmagal v svoji kategoriji Men's Physique in skoraj osvojil profesionalno karto.

Santonija je omenil, da bo letos v Evropi poleg 1000 mednarodnih IFBB tekmovanj še kakih 1000 nacionalnih, kar je velika in predvsem hitro rastoča številka.

Rast in vključevanje fitnesa in bodibildinga na športna tekmovanja

Svetovna IFBB tudi raste s silovito hitrostjo. Prav tako njene povezave z drugimi velikimi mednarodnimi športnimi organizacijami. Med bistvenimi novostmi je, je Olimpijski komite popolnoma priznal IFBB v Aziji, Ameriki, Oceaniji, medtem ko se bo to letos zgodilo tudi v Afriki. Tako so nekatere kategorije IFBB kot športna disciplina že vključene na različne športne prireditve (Azijske igre, Panameriške igre ipd). Manjka le še Evropa, a tudi tu se premika: Classic Bodybuilding in ženski fitnes sta bila lani kot disciplini že vključeni na Evropskih igrah v Bakuju.

Kaj rabimo za popolno priznanje v Evropi? Rafael pravi, da morajo državne olimpijske organizacije evropskih držav priznati nacionalne bodibilding in fitnes zveze v večinskem številu. Od 45 držav jih mora biti priznanih 43 – trenutno je priznanih 18 nacionalnih bodibilding in fitnes zvez, pripravljajo se tudi druga priznanja. Tudi v Sloveniji smo bili blizu, žal je bil postopek ustavljen – s kongresom v Santa Sussani bodo ta prizadevanja dobila pospešek. Kot kaže, bo po 25 letih truda – v prvih letih predvsem truda bratov Weider in potem predsednika Santonije – to IFBB kmalu uspelo.

Zanimiv je tudi podatek, da bo IFBB prisoten tudi na European Beach Games leta 2018 na Cipru. Organizatorji pa se najbolj navdušujejo nad kategoriji Bikini in Men's Physique.

IFBB pa je sedaj tudi del CSIT -  International Workers and Amateurs in Sports Confederations in številnih drugih organizacij.

Letošnja svetovna prvenstva v Evropi

Po predstavitvi delovanja predsedstva na ravni mednarodnih organizacij smo prešli na letošnja pomembnejša svetovna tekmovanja.

Svetovna prvenstva v letu 2017 bodo:

 • 17. do 19. junij: IFBB World Children Championship, Novi Sad, Srbija
 • 2. do 6. november: IFBB World Men Bodybuilding & World Men Classic Bodybuilding Championship, Benidorm, Španija
 • 9. do 12. november: IFB World Junior & Masters Championship, Bistrita, Romunija
 • 1. do 3. december – IFBB World Fitness Championship, Biarritz, Francija

Pomembna novost za tekmovalce v kategorijah Men's Physique

Kategorije Men's Physique bodo po novem na IFBB World Men Bodybuilding & Classic BB Championship in ne več na IFBB World Fitness Championship. Torej, letošnje svetovno prvenstvo Men's Physique ne bo v Franciji, temveč v Benidormu v Španiji!

Letošnja mednarodna tekmovanja v Evropi

Glavna velika mednarodna tekmovanja (le tista, na katerih lahko tekmujejo Evropejci):

 • 26. do 28. maj: Diamond Cup Ostrava, Češka
 • 2. do 4. junij: Diamond Cup, Espinho, Portugalska
 • 9. do 11. junij: Olympia Amateur, Marbella, Španija
 • 22. do 24. september: Arnold Classic Europe, Barcelona, Španija
 • 29. do 30. september: EVLS Cup, Praga, Češka
 • 6. do 9. oktober: Ben Weider Legacy Cup, Finska
 • 20. do 23. oktober: Diamond Cup, Liverpool, UK
 • 24. do 25. november: Olympia Amateur, San Marino

Elite Series

Zanimiva novost! Amaterski tekmovalci kategorij Men's Classic Bodybuilding, Men's Physique in Women's Bikini Fitness se bodo lahko potegovali za nagradni sklad 150.000 EUR. Nagrada se bo razdelila na osnovi seštevka točk, ki jih bo tekmovalec osvojil na določenih večjih tekmovanjih. Po trenutnih pravilih za leto 2017:

 1. top 10 na svetovnem prvenstvu
 2. top 6 na kontinentalnih prvenstvih (pri nas evropsko prvenstvo)
 3. top 5 na večjih mednarodnih tekmovanjih (za naš kontinent našteta zgoraj, verjetno pa bodo s časom tekmovanja, ki bodo prinašala točke, še dodana)

Seveda so posamezna mesta ovrednotena glede na mesto in rang tekmovanja.

Izobraževalni program

Tisti, ki so opravili izobraževanje IFBB, bodo sedaj prejeli tudi mednarodno kartico. Obstajata dve stopnji izobrazbe:

 • Personal trainer
 • Advanced trainer

Izobraževanje in delo sodnikov

Mednarodni sodniki bodo kmalu dobili kartico International Judge. V Sloveniji imamo sedaj nekaj mednarodnih IFBB sodnikov, ki so izpite opravili na svetovnih in evropskih prvenstvih. Kmalu pa bodo objavljena nova pravila in predvsem sodniki se bodo rangirali po kategorijah Class A, B, C. Navodila in pravila še niso predstavljena in objavljena.

Za konec so bili podani in potrjeni/nepotrjeni še nekateri predlogi posameznih zvez. Da bodo potrjeni v veljavi do preklica, pa jih mora potrditi še Svetovni kongres IFBB jeseni. Vendar do takrat veljajo! Nekaj za nas pomembnih:

 1. kategorija Masters Bikini Fitness se razdeli na dve višinski kategoriji zaradi povečanega števila tekmovalk;
 2. v IFBB velja, da lahko zmagovalci večjih prvenstev (po določenih pravilih, ki že veljajo nekaj časa) zaprosijo za profesionalno karto in preidejo v profesionalno federacijo. Vendar to ni nujno. Še vedno lahko tekmujejo kot amaterji (državna pomoč, Elite serija itd.) in zmagujejo. Tako zmanjšajo možnost drugim tekmovalcem, da pridobijo profesionalno karto. Sprejet je bil predlog, da če v overall po novem zmaga nekdo, ki bi profesionalno karto lahko prevzel že prej, velja, da jo lahko prevzame oziroma zanjo zaprosi tekmovalec, ki je uvrščen za njim.
 3. odslej naprej mora biti v kategoriji najmanj 5 tekmovalcev. Če kvota ni dosežena, se kategorija združi z drugo bližnjo kategorijo ali pa odpove.

 
Maxximum Adapt