Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Drugo državno prvenstvo PLZS v klasičnem powerliftingu 2016

  • avtor: Powerlifting zveza Slovenije - Zveza triatlona moči
  • 15.12.2016

V soboto, 10. decembra, je v Vadbenem centru Natural v Grosupljem potekalo 2. državno prvenstvo PLZS v klasičnem triatlonu moči (powerliftingu) in potisku s prsi (bench pressu) za vse kategorije. Tekmovanja se je udeležilo 54 tekmovalcev, od tega 6 deklet in 5 gostov iz tujine. 49 tekmovalcev je tekmovalo v powerliftingu 5 pa izključno v potisku.

Državno prvenstvo v powerliftingu 2016
Otvoritev

Dekleta, tujci, kadeti in mladinci so s tekmovanjem pričeli že ob 10:00 uri, takoj po uradni otvoritvi. Že dopoldne smo videli nekaj izjemnih nastopov. Kadetinja Nuša Železnik je postavila neuraden evropski rekord v počepu v kategoriji do 72kg. Pri 66kg telesne teže je dvignila kar 147,5kg, dosegla pa je tudi skupno zmago po točkah med kadetinjami. Najboljša mladinka in članica je postala Katja Babič s 125kg počepa, 60kg potiska in 127,5kg mrtvega dviga pri le 52kg telesne teže. Veliko navdušenja je požela tudi veteranka, 60-letna Rosana Trost. Z 80kg počepa, 42,5kg potiska in 105kg mrtvega dviga je postavila kar 20 veteranskih in članskih državnih rekordov in postala skupna zmagovalka med veterankami. Najboljši kadet (do 18 let) je že drugo leto zapored postal Andraž Zupančič, prav tako pa je že drugič skupno zmago med mladinci (do 23 let) slavil Urban Mur, ki je sicer nastopal tudi v članski konkurenci.

http://maxximum-portal.com/slika.php?g=426/Andra%C5%BE-Zupancic-185kg.jpg
Andraž Zupančič

V premoru pred nastopi članov so se nam v vadbenem centru pridružili ambasadorji čistega športa s Slovenske proti-dopinške agencije SLOADO, ki so na stojnici zbirali podpise v podporo čistemu športu. Na tekmovanju je bil izveden 1 test, ki ga je tudi s pomočjo donacije podjetja Maksimum financirala PLZS.

Odprodaja 2020

Po premoru so sledili nastopi članov in tekmovalcev v potisku. Med člani je bil skupno po točkah ponovno najboljši Jure Rus, ki je tudi dvignil največjo težo v počepu: 260kg pri le 82kg telesne teže, kar tudi ne zaostaja veliko za evropskim rekordom. Največji potisk, težak 180kg, je uspel Luki Jelšniku v kategoriji -93kg, po točkah pa je zmagal Stanko Pintar, ki je dvignil 142,5kg pri dobrih 63kg telesne teže.  Čast zadnjega uspešnega dviga, najtežjega mrtvega dviga v zadnji skupini,  je pripadla Jaki Kržišniku, ki je dvignil 280kg v kategoriji -105kg, kar je bil poleg Rusovih 285kg drugi najtežji dvig na tekmi. Jaka je bil najboljši v svoji kategoriji in med novinci, t.j. tekmovalci ki so v PLZS tekmovali prvič, in je bil izmed najboljših novincev tudi naključno izbran za proti- dopinški test.

Državno prvenstvo v powerliftingu 2016
Jaka Kržišnik

Organizacijsko je bilo letošnje tekmovanje vsaj na nivoju višje kot lani. Kljub temu, da je v triatlonu nastopilo kar 20 tekmovalcev več kot lani ni prihajalo do večjih zamud, napovedovalka pa je uspešno kratkočasila gledalce tudi med premori. Prvič so bili na tekmovanju uvedeni listki za napovedovanje tež in barvni kartoni za sodnike, ki označujejo razloge neuspešnih dvigov. Prostor je bil nabito poln navijačev, ki so ustvarili izjemno vzdušje za dvige, kar so pohvalili tudi mnogi tekmovalci.  Najboljši tekmovalci v vsaki kategoriji so prejeli medalje, skupni zmagovalci pa steklene plakete. Prav vsak nastopajoči je dobil darilno vrečko, katere je prispeval eden od glavnih sponzorjev tekmovanja Maksimum. Rezultati z državnega prvenstva štejejo kot kvalifikacijski rezultati za državno reprezentanco, ki bo zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu v klasičnem powerliftingu marca na Danskem. Vnaprej določene norme je izpolnilo kar 19 tekmovalcev.


Jure Rus, skupni zmagovalec

Glede na pozitivne odzive tekmovalcev ugotavljamo, da je powerlifting v Sloveniji vse bolj priljubljen in tudi spoštovan šport. Verjamemo, da nam bo v prihodnosti uspelo privabiti še več tekmovalcev in navijačev, morda celo na tekmovanju znotraj kakšnega večjega dogodka. Se vidimo na naslednji tekmi junija in na državnem prvenstvu oktobra 2017.


 
Bemumast 3 - Imate jajca?